Svjedok silne moći knezova Babonića. Ostaci srednjevjekovnog starog grada usred Plitvičkih jezera fasciniraju posjetitelje

novilist - prije 11 sati - link

PLITVIČKA JEZERA – Nitko točno ne zna od kada se unutar idiličnog pejzaža Nacionalnog parka Plitvička jezera skriva stari grad – srednjovjekovni Krčingrad. Njegova je bogata povijest tek nedavno počela izlaziti na svjetlo dana. Iako se nalazi u samom srcu jednog od najposjećenijih hrvatskih nacionalnih parkova, Krčingrad su dugo zanemarivali arheolozi i povjesničari. Možda je glavni razlog toga upravo činjenica što se unutar granica ovog nacionalnog parka ništa ne treba mijenjati, već prepustiti da sa svime »upravlja majka priroda«.

Prva sustavna istraživanja počela su tek 1911. godine pod vodstvom Emila Laszowskog koji je otkrio vanjske obrambene zidine i dva tornja. Međutim, prava arheološka senzacija dogodila se tek stotinu godina kasnije, kada je potpuno iskopana i istražena trokutasta kula, jednakostraničnog trokuta s duljinom svake strane od 16 metara, izgrađena tijekom 13. stoljeća. Ovakav tip trokutaste kule zabilježen je samo još na tri mjesta u Europi.

Foto Marin Smolčić

Najnovija istraživanja, provedena su 2022. godine pod vodstvom Petra Sekulića iz Hrvatskog restauratorskog zavoda, otkrila su nove detalje o izgledu i prošlosti Krčingrada. Tijekom ovih radova, financiranih sredstvima JU-a NP-a Plitvička jezera, nisu pronađeni ostaci drugih srednjovjekovnih građevina, ali su pronađeni predmeti iz kasnog brončanog doba, što potvrđuje kontinuitet naseljenosti ovog područja Like od prapovijesti.

Foto Marin Smolčić

Otkriće Krčingrada ne samo da pruža uvid u srednjovjekovnu arhitekturu i obrambene strategije već i svjedoči o moći knezova Babonića, koji su ovdje nadzirali trgovačke putove i demonstrirali svoju vlast. Iako je grad napušten početkom 14. stoljeća zbog političkih promjena, njegovi ostaci i dalje fasciniraju posjetitelje i stručnjake, pružajući novu dimenziju razumijevanja bogatog povijesnog krajolika Plitvičkih jezera.

Objava Svjedok silne moći knezova Babonića. Ostaci srednjevjekovnog starog grada usred Plitvičkih jezera fasciniraju posjetitelje pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Lika & Senj (187)NP Plitvička jezera (5)