Major i ekipa: Tomašević na ključne pozicije URIHO-a postavio SDP-ovke

narod - prije 4 sata - link

sdpsdp

Kandidatkinja za predsjednicu SDP-a Sanja Major ravnateljica je Ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (URIHO). Osim nje, u vrhu ove ustanove još je članica SDP-a. Njena pomoćnica Sonja Kovač kao i predsjednica Upravnog vijeća Davorka Moslavac Forjan. Osnivač URIHO-a je Grad Zagreb na čelu s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem čiji je koalicijski partner upravo SDP.

Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (URIHO) ima gotovo 80 godina tradicije, iskustva i kvalitete u proizvodnji radno-zaštitne odjeće i obuće, proizvoda tiska i kartonaže, kožne galanterije, unikatne keramike, kovanog željeza te ortopedskih pomagala.

Misija Ustanove je “osposobljavanje i zapošljavanje osoba s invaliditetom i drugih teže zapošljivih osoba, te iznalaženje novih mogućnosti njihovog zapošljavanja stvarajući pri tomu ugodno i poticajno radno okruženje. To se postiže zapošljavanjem osoba s invaliditetom po proizvodnim jedinicama, sukladno njihovim mogućnostima i sklonostima, te rehabilitacijom u sklopu istoimene službe putem predviđenih programa”.

URIHO je zapravo pravni je slijednik najstarije zaštitne radionice u Hrvatskoj pod nazivom „Ivančica“, osnovane još daleke 1946. S vremenom se razvijala kroz udruživanje raznih radionica da bi ugovorom o preoblikovanju i spajanjem 10 društava 1996. postao URIHO čiji su osnivači bili su Grad Zagreb i Hrvatski savez gluhih i nagluhih. Danas je Grad Zagreb jedini osnivač i vlasnik Ustanove.

Foto: Grad Zagreb (77. rođendan URIHO)

SDP-ovke na pozicijama

Ustanovom upravlja Upravno vijeće koje ima 5 članova: četiri predstavnika osnivača i jednog predstavnika radnika zaposlenih u Ustanovi. Članove Upravnog vijeća, predstavnike osnivača i predsjednika Upravnog vijeća, imenuje gradonačelnik Grada Zagreba kao osnivač. Upravno vijeće pak imenuje i razrješava ravnatelja Ustanove, dakako uz prethodnu suglasnost gradonačelnika Grada Zagreba.

Budući da svi članovi u upravnim tijelima dolaze na “blagoslov” gradonačelnika, zanimljivo je vidjeti da su neki od njih upravo članovi Tomaševićevog koalicijskog partnera u Gradskoj skupštini – SDP-a.

>Prostačka i klevetnička retorika Matića i dalje živi: SDP molitelje povezao s nasiljem nad ženama

Ravnateljica ove ustanove je Sanja Major, kandidatkinja za šeficu SDP-a. Po struci je sociologinja, a na mjesto ravnateljica URIHO-a došla je 2022. s pozicije ravnateljice Doma zaklade Lavoslava Schwarza. Major je i potpredsjednica stranačkog Foruma žena baš kao i Sonja Kovač, inače njena pomoćnica u URIHO-u. Osim ovih funkcija i članstva u SDP-u, zajedničko im je prosvjedovanje protiv molitelja krunice na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu.

>Tomašević postavio niz stranačkih ljudi i aktivista u gradske bolnice, psihijatrijske klinike, domove zdravlja..

Foto: Facebook
major
Foto: fah

Osim ravnateljice i njene pomoćnice, iz redova Tomaševićevih koalicijskih partnera je i predsjednica Upravnog vijeća Ustanove Davorka Moslavac Forjan. Ona je i zastupnica u Gradskoj skupštini te je članica Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova i članica Gradske koordinacije za ljudska prava.

Ona se također buni protiv molitelja na trgu koje je optužila za “kršenje osnovnih ljudskih prava na slobodno kretanje”. Također je podržala ukidanje mjere roditelj – odgojitelj.

>Zagrebački SDP podržava Tomaševića u ukidanju mjere roditelj odgojitelj

Tomašević je po dolasku na vlast 2021. napravio čistki po gradski ustanovama. Tako je i URIHO “očistio od Bandićevih ljudi”.

Odmah je razriješio dugogodišnju predsjednica Upravnog vijeća URIHO-a Mirku Jozić te članice Mirjanu Jurišu i Katarinu Radat. Kako je to bilo i u drugim ustanovama Grada Zagreba, i ovdje su na vlast došli oni koji su na neki način povezani s Tomaševićem i njegovom vlasti.

Objava Major i ekipa: Tomašević na ključne pozicije URIHO-a postavio SDP-ovke pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Grad Zagreb (124)Hrvatska (4145)Izdvojen članak (942)sanja major (9)sdp (142)tomislav tomašević (97)