Orban protiv sankcija Dodiku, njegov ministar naziva ga “regionalnim liderom stabilnosti”

novilist - prije 4 sata - link

Mađarski premijer Viktor Orban pozvao je na dijalog te se usprotivio sankcioniranju čelnika bosanskohercegovačkih Srba Milorada Dodika s kojim se u četvrtak susreo u Budimpešti, unatoč tome što su ga SAD stavile na crnu listu, zajedno sa članovima njegove obitelji i povezanim kompanijama.

„Umjesto lekcija i sankcija, mi vjerujemo u dijalog i suradnju. Moj današnji sastanak s predsjednikom Miloradom Dodikom bio je učinkovit”, napisao je Orban na svome X profilu. Pri tome je dodao kako je “stabilnost zapadnog Balkana ključna za EU”.

Još dalje otišao je Orbanov šef diplomacije Péter Szijjártó koji je pak naveo kako je “Dodik regionalni lider stabilnosti i da su konzultacije s njim uvijek korisne.”

Dodik je u izjavi za medije rekao kako je s mađarskim premijerom razgovarao o gospodarskoj suradnji. Najavio je realizaciju započetih projekata u oblasti energetike i potpore poljoprivredi.

Zbog izjava i poteza kojim često podriva suverenitet Bosne i Hercegovine, te najavljuje odcjepljenje entiteta Republike Srpske od te zemlje Dodik se nalazi na popisu sankcioniranih dužnosnika američkog ministarstva financija.

S njim sankcionirani su i bliski politički suradnici, ali i članovi obitelji. Nedavno su se na popisu kompanija na tzv. američkoj crnoj listi našle i kompanije koje su u vlasništvu članova obitelji Dodik.

Otkazana je i realizacija nekoliko energetskih i infrastrukturnih projekata na području Republike Srpske koje je trebala financirati njemačka vlada.

Kandidat za novog američkoga veleposlanika u Bosni i Hercegovini Douglas Jones je tijekom jučerašnjeg saslušanja u američkome Senatu poručio kako će SAD nastaviti s pritiskom na Dodika.

„Ja sam spreman koristiti sve alate koji su raspoloživi da nastavimo pritisak, uključujući sankcije i ovlasti koje ima visoki predstavnik u BiH prema Miloradu Dodiku kako bi BiH ostala teritorijalno jedinstvena i suverena“, rekao je Jones.

Objava Orban protiv sankcija Dodiku, njegov ministar naziva ga “regionalnim liderom stabilnosti” pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

BiH (333)mađarska (55)Milorad Dodik (52)Novosti (1260)Republika Srpska (24)Svijet (2015)viktor orban (67)