Mile Kekin prepjevao vlastiti klasik “Trening za umiranje” uz pomoć Darka Rundeka

novilist - prije 2 dana - link

„Trening za umiranje“, klasik Hladnog piva s njihovog znamenitog debitantskog albuma „Džinovski“ iz 1993. godine, 31 godinu kasnije prepjevao je u sasvim drugačijem, akustičnijem i sporijem aranžmanu sam Mile Kekin, pjevač i autor originalne pjesme.

Da stvar bude zanimljivija u tome mu je pomogla još jedna legenda hrvatske rock scene, Darko Rundek.

Objava ovog singla s pratećim videospotom dolazi nam i uoči Kekinovog najvećeg solo koncerta pred zagrebačkom publikom, koji će zajedno s bendom održati u Tvornici kulture, u subotu, 9. studenog.

“Pjesmu “Trening za umiranje” napisao sam s dvadeset godina i već dugo ju želim ponovno snimiti.  Ne zato što joj nešto fali u žestokoj punkerskoj verziji s žinovskog, nego sam ju htio opet doživjeti prvi put” – otkriva Mile Kekin i objašnjava kako je došlo do suradnje s Darkom Rundekom:

“Bio mi je potreban i gost koji će “Treningu” dati novu dimenziju i patinu. Sjetio sam se odmah Rundeka, s kime već dugo želim surađivati. Čekao sam pravu pjesmu koja je, eto, konačno došla. Darko je pristao čim ju je čuo i svojom interpretacijom joj dao novi prepoznatljivi Rundekovski pomaknuti pečat.”

Svoje dojmove o ovoj suradnji podijelio je i Darko Rundek: “Bilo mi je drago kad mi se Mile javio s idejom za suradnju, jer ga cijenim kao autora, a osobito kao tekstopisca. „Trening za umiranje“ nisam poznavao u ranije objavljenoj verziji. Aranžman koji su mi Mile i Mark Mrakovčić poslali zvučao je poletno i autentično, mogao sam se poistovjetiti s glavnim junakom pjesme, pa sam s veseljem prionuo poslu i otpjevao u svom kućnom studiju uz matricu koju su mi poslali. Poslije smo još malo dotjerivali i razmjenjivali ideje kod njih u studiju, na zajedničko zadovoljstvo. Snimanje spota mi je također bilo ugodna igra, pa ako se i publici svidi – zaokružit će se jedna lijepa suradnja.”

Ono što je ovaj cijeli projekt potpuno umjetnički zaokružilo svakako je videospot. Redatelj Dinko Šimac, s kojim je Kekin ovom prilikom po prvi put surađivao, uložio je dva mjeseca rada da napravi unikatnu vizualnu priču i realizira Miletovu ideju o mračnom filmu ceste kojom vozi – sa svojim vokalnim suvozačem – kroz intimne životne trenutke.

Objavom novog singla i spota Mile Kekin dodatno najavljuje svoj najveći solo koncert do sada u Zagrebu, koji će održati ove jeseni, 9. studenog u Tvornici kulture. Ovim koncertom Mile i bend će zaokružiti turneju i druge aktivnosti koje nose zajednički nazivnik “Soundtrack za život” te zagrebačkoj publici predstaviti energičan nastup i best-of kompletne Kekinove dosadašnje karijere, od Hladnog piva do samostalnih izdanja.

U sklopu navedene turneje, Mile Kekin će uoči Zagreba zajedno s bendom održati i nekolicinu koncerata u regiji i Europi, što uključuje nastupe u Nišu (14. rujan), Oslu (21. rujan), Ljubljani (25. listopad), Novom Sadu (1. studeni) i Beogradu (2. studeni).

Ulaznice za koncert u zagrebačkoj Tvornici kulture dostupne su u prodaji, putem Entrio.hr i na svim njihovim prodajnim mjestima. Trenutno su dostupne early-bird ulaznice po cijeni od 13 eura, nakon čega će pretprodajna cijena biti 15 eura, dok će na dan koncerta iznositi 17 eura.

Singl “Trening za umiranje” ft. Darko Rundek dostupan je na svim digitalnim platformama i u radijskom eteru, u izdanju diskografske kuće Menart.

Objava Mile Kekin prepjevao vlastiti klasik “Trening za umiranje” uz pomoć Darka Rundeka pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

RIF (110)