Knjiga Daine Glavočić predstavljena u Malom Lošinju: Ukoričena sjećanja na jedinstvenog i svestranog Karla Baumanna

novilist - prije 1 dan - link

Lani objavljena knjiga Daine Glavočić, umirovljene muzejske savjetnice iz Rijeke, o njenom ocu Karlu Baumannu, predstavljena je i u Malom Lošinju, kao točka programa festivala Turističke zajednice Lošinja “Losinava – Lošinjskim jedrima oko svijeta”.

Pod nazivom “Karlo Baumann – inženjer, jedriličar, ronilac” opisan je kratak (1914.-1954.), ali sadržajan život jedinstvene ličnosti iz pionirskih vremena sportskog jedrenja i profesionalnog ronjenja u nas.

Rođen u Boki kotorskoj, a kasnijim adresama u Splitu, Zagrebu, Rijeci i Opatiji i ponovo Splitu, diplomirao je strojarstvo na Tehničkom fakultetu u Zagrebu, a prije toga, u Splitu, postao prvi hrvatski/jugoslavenski jedriličar na Olimpijskim igrama, nastupivši 1936. godine u Njemačkoj u klasi “O-Jolle”.

Za lošinjsku publiku zanimljiviji je njegov nastup na Igrama 1952. u Finskoj u klasi “finn”, jer je tada bio reprezentativac Jugoslavije zajedno s Lošinjanima koji su jedrili u klasi “zvijezda”, Mariom Fafangelom i Karlom Bašićem.

Povrh toga, u klasi “zvijezda” tada su prvo mjesto osvojili Agostino Straulino i Nico Rode, predstavnici Italije, a također Lošinjani.

U radnom vijeku u “Brodospasu”, Baumann je imao važnu ulogu u vađenju brodova potonulih u II. svjetskom ratu, stvarajući uvjete da se taj dio flote ponovo stavi u funkciju.

Godine 1953. bio je angažiran i na posve drugačijem važnom zadatku, sudjelujući u spašavanju poplavljenog rudnika Trepča na Kosovu, što je omogućilo brz nastavak eksploatacije rude.

Sljedeće godine smrtno je stradao u nesreći na radu u splitskoj luci, u ronilačkoj opremi, radeći na osposobljavanju broda “Žužemberk”. Baumannovo posljednje počivalište je u Dubašnici na otoku Krku.

Osim autorice Daine Glavočić, na lošinjskom predstavljanju knjige govorili su dr. Branko Belamarić, inžinjer brodogradnje i za djetinjstva u Splitu jedan od Baumannovih malih jedriličarskih sljedbenika, te Dubravko Balenović, veteran podvodnih radova i međunarodno uspješni podvodni ribolovac.

Objava Knjiga Daine Glavočić predstavljena u Malom Lošinju: Ukoričena sjećanja na jedinstvenog i svestranog Karla Baumanna pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

more (248)Otoci (246)Rijeka & Regija (1005)