VRIJEME Stigla promjena! Izvadite kišobrane, očekuje nas grmljavina i veliki pljuskovi

riportal - prije 4 dana - link

Najkišovitije čini se u zemljama sjevernije od nas, no bit će i kod nas obilne kiše, izraženih pljuskova, nevera pa i bujičnih poplava, glavninom od četvrtka do subote

Srijeda je bila najpovoljniji dan ovog tjedna. Danas kreće dugotrajnije pogoršanje vremena. Donosi ga izražena frontalni poremećaj sa sjevera kontinenta, a u zavjetrini Alpa formirati će se tijekom jutra i prava Genovska ciklona. Taj ciklonalni vrtlog vlažnog i prilično hladnogzraka polako će ići prema istoku i tako danima kružiti iznad naših krajeva. Bit će to vrlo kišovito razdoblje, prozgnozira Dorian Ribarić za RTL Danas.

Najkišovitije čini se u zemljama sjevernije od nas, no bit će i kod nas obilne kiše, izraženih pljuskova, nevera pa i bujičnih poplava, glavninom od četvrtka do subote.

ČETVRTAK

Kiša već u noći moguća u Istri, a jače naoblačenje do jutra zahvatit će cijeli sjeverni Jadran, zatim gorsku i središnju Hrvatsku. Kiša sve češća uz granicu sa Slovenijom, na moru moguće obilna uz koju neveru. Sunčanije još uvijek prema istoku i jugu. Duž obale i na otocima pak vjetrovito uz jako, na udare ponegdje olujno jugo. Najniža temperatura od 11 do 16 °C na kopnu, a između 18 i 21 °C na Jadranu.

Poslijepodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj posvuda već kišovito, mogući su i jači pljuskovi te lokalno obilnija oborina. Zapuhat će umjeren do jak sjeverac, a s njim će temperatura, koja stigne do 22-23 °C biti u naglom padu.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu naoblačenje, kiša najprije na zapadu, a navečer tek u Podunavlju. No, pritom može lokalno biti izraženijih pljuskova i grmljavine. Slab do umjeren jugoistočnjak uz kišu okreće na sjeverac. Do kiše toplo, na krajnjem istoku i vrlo toplo, čak ponegdje 28-29 °C.

U Dalmaciji sve više oblaka i sve češća kiša. Uglavnom će to biti lokalni neverini, dok se navečer i tijekom iduće noći očekuje i jače grmljavinsko nevrijeme uz obilnije količine oborine. Jako, ponegdje olujno jugo, oštro, a navečer i jugozapadnjak. Najviša temperatura 26-27 °C.

Na sjevernom Jadranu oblačno i kišovito, na moru nevere i jaki pljuskovi, obilnija oborina na Kvarneru i u Gorskom kotaru. I dalje razmjerno vjetrovito uz umjereno i jako jugo, a navečer naglo u okretanju na buru. Temperatura niža, između 20 i 24 stupnja, u gorju i malo ispod toga.

IDUĆIH DANA NA MORU

I na Jadranu osjetno svježije. Još petak oblačan uz čestu kišu, osobito prijepodne, kada je u Dalmaciji moguće nevrijeme. Bura i tramontana rastjerat će zatim malo oblake pa će od subote biti više sunčanih razdoblja. No, još može biti mjestimične malo kiše nošene vjetrom.

IDUĆIH DANA NA KOPNU

Slijede nam na kopnu tako oblačni, kišoviti i osjetno hladniji dani, kao da smo usred prave jeseni. Najviše se kiše očekuje u prvome dijelu petka i ponovno početkom idućeg tjedna. Nakon toga postupno ugodnije, piše Danas.hr.

The post VRIJEME Stigla promjena! Izvadite kišobrane, očekuje nas grmljavina i veliki pljuskovi appeared first on Riportal.

pročitaj cijeli članak

fronta (4)Hrvatska i svijet (537)kisa (107)temperatura (59)vrijeme (219)