Bilić: Ja sam smijenio Kalinića, bila je greška postaviti ga

narod - prije 6 sati - link

Predsjednik Hajduka Ivan Bilić održava izvanrednu konferenciju za medije, a nakon što je klub odlučio razriješiti dužnosti sportskog direktora Nikolu Kalinića.
Nakon što je dobio otkaz na mjestu sportskog direktora Hajduka, Nikola Kalinić obratio se novinarima iznijevši svoju priču o splitskom klubu.

– Budući da se radi o izuzetno važnoj poziciji, tijekom sljedećeg tjedna predstavit ćemo novog sportskog direktora i sportsku strategiju Kluba za koju smatramo kako je dugoročno jedina ispravna za Hajduk, najavio je predsjednik Hajduka, a prenosi službena stranica kluba.

“Potres” na Poljudu nije mogao doći u gore vrijeme jer u petak splitski prvoligaš gostuje na Maksimiru kod Dinama u najvećem hrvatskom derbiju.

– Nije mi drago ovi uvjeti u kojima smo se susreli, nije mi drago što moramo održati konferenciju. Nije mi drago, današnja konferencija s Nikolom je iskorištena za niske razloge, ja neću ulaziti u previše detalja, ali imam osjećaj da je on izmanipuliran jednim dijelom, da se dogodio jedan napad na model upravljanja klubom. Ja neću ulaziti u puno detalja, ali u par njih hoću. Odluka o smjeni Nikole Kalinića je isključivo moja, ja sam se savjetovao s Upravom, sa sportskom sekcijom unutar kluba i to su bile moje odluke. Odluka o angažmanu se pokazala kao mojom greškom, iz ove perspektive mi je zbog toga žao, istaknuo je predsjednik Hajduka.

> Kalinić nakon smjene: Ispao sam žrtveno janje

– Neću ulaziti u razloge, Nikola je prešao granice i ljudske i profesionalne granice funkcioniranja. Tajming nikad nije dobar. Nikad za klub, posebno za Hajduk. Sada su se ostvarili uvjeti da smo pokušali i osigurali zamjenu za Nikolu, to se dogodilo jučer.

Hoće li tužiti Nikolu Kalinića zbog izjava da Aljoša Pavelin upravlja Hajdukom.

– Zbog toga ga neću tužiti. Aljoša Pavelin ne vodi Hajduk iz sjene. On je predsjednik NO-a i ima svoje ovlasti.

Dodaje da on nije sastavljao nikakve liste, da je sve to u ingerenciji sportske sekcije.

– Uprava ne donosi i nema pravo donositi nikakve odluke na sportskoj razini. Mi sagledavamo financijske aspekte i radimo budžete. Te tražimo suglasnost Nadzornog odbora. Nije mi drago da je koristio imena naših kapetana, jedan od igrača je daleko najbolji igrač trenutno. Želim naglasiti da momčad i trener imaju apsolutnu podršku kluba. Treća i konačna stvar je tema modela. Model je jako jednostavan. Ima razina tko odlučuje o čemu. Sportska direkcija skautira igrače, sportski direktor predlaže igrače, a onda mi na financijskoj razini gledamo koji su uvjeti i da li to klub može ispoštovati.

Ta je stvar jako transparentna, niti jedna osoba ne donosi odluku ja ću dovesti ovoga ili onoga. Mi smo kao Uprava imali namjeru u sljedećih tjedan, dva prezentirati novog sportskog direktora. Radi se na izgradnji kvalitetnijih ciljeva, da se vratimo na strategiju koja je u svojem koru kvalitetna. Imali smo to namjeru prezentirati medijima, vrlo vjerojatno, to ćemo našim članovima to prezentirati kako bi sve što je klub planirao raditi i što planira raditi, to će biti prezentirano našim članovima, dodaje.

– Nikola jest Hajdukovac i iskreno vjeruje da to što misli je ispravno. Zbog toga mi je žao, Nikola je inicijalno u jučerašnjem razgovoru neke druge stvari rekao, najava je bila da će presica biti nakon Dinama, ali se na kraju sve to pretvorilo u lajv presicu, meni je jako žao zbog svega. Imao sam drugačija očekivanja od Nikole, ističe Bilić.

Transfer liste postoje, a najodgovorniji je sportski direktor, ističe Bilić, dodajući da ih sastavlja sportska direkcija.

– Uprava se ne miješa i ne predlaže neko ime. Da li sam ja rekao da su kapetani glavni problem, nisam to rekao, dodaje.

Ostaje li Gennaro Gattuso trener Hajduka, koliko ima istine u priči da Ivan Bilić kao predsjednik kluba uopće ne komunicira s trenerom?

– Očekujem da trener ispunjava svoj ugovor, ugovor je na dvije godine. Sve informacije koje ja imam jest da je on apsolutno motiviran, da dobiju utakmicu u petak. Ja se ne bojim za našeg trenera, radio je u puno težim uvjetima. Na ovo, da ja s njim ne pričam, ja sam na nivou koji je dva iznad njega, ja sam svakodnevno komunicirao sa sportskim direktorom oko stvari koji su se ticali mojih dijelova. Nemam apsolutno nikakvih razloga razgovarati s trenerom, nemam mu što sugerirati u poslu. Mislim da smo zadnjih put pričali prije desetak dana, ističe Bilić.

Nakon što je priznao da je dovođenje Kalinića bila pogreška, smatra li se Bili kompetentnim opet dovesti nekoga na poziciju sportskog direktora?

– Od kada sam došao, tražio se trener, sportski direktor te član Uprave za sport. Postojali su kandidati za članove Uprave za sport. Dva od njih nisu bili spremni za tu funkciju. Jedan od njih koji bi mogao imati kapacitet jest osoba koje dovodimo na mjesto sportskog direktora. Ima 20 plus godina iskustva u radu gdje je radio na funkcijama člana Uprave za sport. Moja je odluka da ga se postavi za sportskog direktora. Odgovor je da se dulje vrijeme traži takva osoba, zaključuje, piše HRT.

Objava Bilić: Ja sam smijenio Kalinića, bila je greška postaviti ga pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

hajduk (761)ivan bilić (18)Izdvojen članak (921)Sport (11408)