Inflacija u SAD-u usporila u kolovozu. Stopa najniža od veljače 2021.

novilist - prije 7 sati - link

Inflacija u SAD-u usporila je u kolovozu, odražavajući znatno snažniji pad cijena benzina i blaže poskupljenje struje, pokazalo je u srijedu izvješće ministarstva rada.

Potrošačke cijene bile su u kolovozu više za 2,5 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. To znači da je stopa inflacije bila najniža od veljače 2021. godine.

U srpnju uvećane su za 2,9 posto.

Kada se isključe energija i hrana, inflacija je iznosila 3,2 posto i zadržala se na srpanjskoj razini.

Benzin je u kolovozu bio čak 10,3 posto jeftiniji nego prije godinu dana, što znači da se trend pada cijena protegnuo na cijelo ljeto. U srpnju njegove cijene bile su niže za 2,2 posto, a u lipnju za 2,5 posto.

Struja je poskupjela za 3,9 posto, zamjetno blaže nego u srpnju kada su njezine cijene bile više gotovo pet posto nego godinu dana ranije.

Cijene plina bile su pak gotovo nepromijenjene u odnosu na prošlogodišnji kolovoz. U srpnju bio je skuplji za 1,5 posto.

Hrana je poskupjela za 0,9 posto, gotovo kao i u prethodnom mjesecu.

Stabilan je bio i rast troškova najma odnosno održavanja stana koji su u kolovozu uvećani za 5,2 posto.

Najviše su na godišnjoj razini poskupjele usluge prijevoza, za gotovo osam posto. Rabljena su pak vozila najviše pojeftinila, za 10,4 posto u odnosu na prošlogodišnji kolovoz.

Na mjesečnoj razini potrošačke cijene uvećane su u kolovozu za 0,2 posto, kao i u prethodnom mjesecu. Ako se isključe energija i hrana uvećane su za 0,3 posto, neznatno jače nego u srpnju, pokazuju tablice ministarstva.

Najviše je u odnosu na srpanj pojeftinio plin, za čak 1,9 posto. Najviše su pak poskupjele usluge transporta, za 0,9 posto.

Cijene hrane zadržale su se na srpanjskoj razini, a troškovi najma i održavanja stana uvećani su za 0,5 posto.

Objava Inflacija u SAD-u usporila u kolovozu. Stopa najniža od veljače 2021. pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Gospodarstvo (361)inflacija (93)Novosti (1255)sad (286)