Usporivači prometa: U Jelenju podigli plohe na tri pješačka prijelaza. Planiraju i LED markere

novilist - prije 7 sati - link

Pri kraju su radovi na izgradnji uzdignutih ploha na tri pješačka prijelaza u općini Jelenje koji se izvode s ciljem povećanja sigurnosti u prometu, osobito u blizini odgojno-obrazovnih ustanova i središta naselja.

Radovi su izvedeni na temelju prometnog elaborata naručenog od Općine Jelenje, a ukupna vrijednost iznosi gotovo 24 tisuće eura.

Izvođač je tvrtka Kvarner graditeljstvo d.o.o. Radovi na terenu su izvedeni, a trenutno je u tijeku postavljanje prometne signalizacije.

Foto Općina Jelenje

– Uzdignute plohe postavljene su na pješačkim prijelazima u Školskoj ulici kod kućnog broja 57 te na prijelazima u ulici Dražičkih boraca kod kućnih brojeva 18 i 53.

Također, bit će postavljeni i LED markeri kod kućnog broja 82 u naselju Dražice. Ove lokacije odabrane su zbog blizine osnovne škole i velike frekventnosti prometa na županijskoj cesti, gdje često dolazi do prekoračenja brzine koja se u naselju ograničava na 50 km/h, a u blizini škole na 30 km/h.

Uzdignute plohe dizajnirane su tako da služe kao fizički usporivači prometa, a pritom ne stvaraju dodatne izvore buke, vibracija i zagađenja poput tradicionalnih “ležećih policajaca” izrađenih od tvrde gume ili plastike.

Ovaj tip infrastrukture doprinosi smanjenju brzine kretanja vozila na kritičnim točkama, čime se povećava sigurnost pješaka, a posebice djece koja svakodnevno koriste te prijelaze, kažu u Općini Jelenje.

Projekt smirivanja prometa i izgradnje uzdignutih ploha dio je širih da se poveća sigurnost prometa.

Ovim projektom Općina Jelenje postavlja nove standarde sigurnosti, budući da dosad u jelenjskoj zajednici nisu postojale uzdignute plohe na pješačkim prijelazima. Očekuje se da će ove mjere značajno doprinijeti smirivanju prometa i povećanju sigurnosti.

Objava Usporivači prometa: U Jelenju podigli plohe na tri pješačka prijelaza. Planiraju i LED markere pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Jelenje (15)rijeka (1112)Rijeka & Regija (1009)