Zelenskij: Pobjeda Ukrajine nad Rusijom ovisi o SAD-u

novilist - prije 7 sati - link

Pobjeda Ukrajine u ratu protiv Rusije ovisi “prije svega” o američkoj potpori, rekao je u srijedu ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij.

“Plan za pobjedu … ovisi prije svega o potpori Sjedinjenih Država” i “drugih partnera”, rekao je Zelenskij, dodajući da će o tome razgovarati s američkim predsjednikom Joeom Bidenom.

Zelenskij je to rekao uoči američkih predsjedničkih izbora 5. studenoga koji bi mogli promijeniti situaciju za Kijev u slučaju da pobijedi republikanac Donald Trump.

Plan bi trebao biti predstavljen prije drugog mirovnog samita o Ukrajini koji se očekuje do kraja godine, a koji bi trebao “ozbiljno ojačati Ukrajinu” i “primorati Rusiju da prekine rat”, dodao je.

Zelenskij je već spomenuo pripremu tog plana na konferenciji za novinare potkraj kolovoza, ne ulazeći u pojedinosti.

Tada je samo rekao da je ukrajinski napad u rusku Kursku oblast početkom kolovoza dio tog plana, u nadi da će Ukrajina time steći snažniju poziciju za eventualne mirovne pregovore s Moskvom.

Republikanci su duboko podijeljeni u vezi Ukrajine i izborni uspjeh Donalda Trumpa mogao bi radikalno promijeniti američku vanjsku politiku.

Trumpovi suradnici dali su naslutiti da bi u slučaju da on pobijedi koristili pomoć kako bi prisilili Kijev na teritorijalne ustupke Rusiji kako bi se zaustavilo rat.

Objava Zelenskij: Pobjeda Ukrajine nad Rusijom ovisi o SAD-u pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

joe biden (208)Novosti (1255)rat u Ukrajini (423)sad (286)Svijet (2007)ukrajina (521)Volodimir Zelenskij (8)