Nakon Tomaševićeve najave, užarili se telefoni u Energu. Evo tko ima najpovoljniji plin u Rijeci

novilist - prije 6 sati - link

Nakon što je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio kako će tamošnji distributer i opskrbljivač prirodnog plina, Gradska plinara Zagreb-Opskrba(GPZO), kupcima iz kategorije kućanstava, na području Zagreba, Velike Gorice i Zaprešića, ponuditi cijenu opskrbe prirodnim plinom putem komercijalnih ugovora, deset centi nižu od cijene koju je Hrvatska energetska regulatorna agencija(HERA) odobrila novom opskrbljivaču na zagrebačkom području, tvrtki Međimurje plin, koja bi iznosila oko 0,0469 eura po kilovatsatu, bez uključenog PDV-a i ostalih naknada, u riječki Energo pristigli su brojni upiti građana koji su do sad imali ugovore u obavezi javne usluge s GPZO-m.

Tomaševićev popust samo u Zagrebu

Od 1. listopada opskrbljivač u obavezi javne usluge(OJU) na riječkom području bit će Energo, koji je ponudio najnižu cijenu troškova opskrbe plinom na natječaju provedenom ove godine, te kupci koji plin kupuju putem ugovora u OJU, trebaju tijekom listopada potpisati nove ugovore s riječkim opskrbljivačem.

Cijena u OJU, za riječko područje, koja će se primijenjivati od 1. listopada, a odredila ju je HERA, iznosi 0,0549 eura po kilovatsatu (€/kWh), s uključenim PDV-om i naknadama pa brojne kupce zanima isplati li im se više potpisati komercijalni ugovor s GPZO-m ili ugovor u obavezi javne usluge s Energom.

Iz Energa ističu kako se tržišna cijena koju nudi GPZO, a koja se ovih dana spominje u medijima, odnosi isključivo na zagrebačko područje i ne vrijedi za korisnike koje će na riječkom području od 1. listopada opskrbljivati Energo te kako bi cijena plina u OJU preko Energa i dalje bila niža, čak i kada bi GPZO ponudio istu nabavnu cijenu plina kao u Zagrebu.

– Kao što je već najavljeno, javnu uslugu opskrbe plinom (OJU) na području grada Rijeke i okolice za razdoblje od 1. listopada 2024. do 30. rujna 2027. godine ponovo preuzima Energo. Svi krajnji korisnici kategorije kućanstvo koji se nalaze pod ugovorom javne usluge opskrbe plinom (OJU) s tvrtkom Gradska plinara Zagreb – Opskrba s tim datumom postaju korisnici Energa.

Kakve će cijene vrijediti u Rijeci?

Proces prebacivanja korisnika odvijat će se automatizmom, a najkasnije do 31. listopada 2024. godine dostavit će im se na sklapanje novi Ugovor o opskrbi plinom u obvezi javne usluge zajedno s pripadajućim Ugovornim uvjetima.

Ovim putem željeli bismo pojasniti izračun cijene opskrbe plinom te naglasiti da se on odnosi na korisnike koji će 1. listopada 2024. godine preći na javnu uslugu opskrbe plinom (OJU) na distributivnom području Energa, dakle Rijeke i okolice.

Naglašavamo da se tržišna cijena opskrbe plinom, koja se pojavljuje u medijima u kontekstu tržišne ponude Gradske plinare Zagreb – Opskrba odnosi isključivo na zagrebačko područje i ne vrijedi za korisnike koje će na riječkom području od 1. listopada opskrbljivati Energo.

Razlika nastaje radi različitih distributivnih marži po pojedinim područjima.

Tržišna cijena za one korisnike koji bi ostali na opskrbi GPZO-a na području Rijeke od 1. listopada iznosila bi 0,055 eura po kWh, dok će za korisnike koji pređu na Energo ona iznositi 0,0563 eura, za tarifni model 1, odnosno 0,0549 eura za tarifni model 2, što predstavlja najpovoljniju cijenu opskrbe plinom za ovo distributivno područje, navode iz Energa.

Cijene koje je Energo naveo izračunate su bez PDV-a.

Objava Nakon Tomaševićeve najave, užarili se telefoni u Energu. Evo tko ima najpovoljniji plin u Rijeci pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

cijena plina (15)energo (9)Gradska plinara Zagreb (11)plin (62)rijeka (1113)Rijeka & Regija (1010)