Preminula balerina Vesna Butorac Blaće

novilist - prije 5 sati - link

U Zagrebu je, na svoj 81. rođendan, preminula jedna od najvećih hrvatskih baletnih umjetnica, Vesna Butorac Blaće (11. rujna 1943. – 11. rujna 2024.), koja je kao balerina svojom virtuoznom baletnom tehnikom i duboko proživljenom interpretacijom likova oduševljavala publiku u svojoj dugoj i bogatoj karijeri – od zagrebačkog Hrvatskoga narodnog kazališta pa sve do najvećih svjetskih pozornica – a nakon završetka plesačke etape uspješno se bavila koreografijom te prenosila svoje znanje i iskustvo pedagoškim radom, priopćio je HNK Zagreb.

Rođena je u Zagrebu, gdje je završila Srednju baletnu školu, a njezin je talent prepoznala Sonja Kastl. Prvi je put na pozornici nastupila 1957. godine kao učenica.

Godine 1959. dobila je angažman u Baletu Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, a već je sljedeće godine prvi put nastupila u inozemstvu.

Od 1961. godine baletna je solistica, a svojim prvim većim solističkim nastupom u »Labuđem jezeru« započela je plodnu plesačku karijeru, nastupivši upravo u tom slavnom baletu još mnogo puta u različitim koreografijama i na mnogim scenama.

U ulozi Odette i Odilije doživjela je ovacije publike, a posebno se ističe njezin nastup u Mainzu 1968. godine, kada je pozvana pred zastor čak 42 puta.

Godine 1966. odlazi na usavršavanje na Akademiju Vaganova u Sankt Peterburgu, a već sljedeće dobiva naslov primabalerine u HNK-u u Zagrebu.

Godine 1971. postaje članicom New London Balleta, a zatim i dugogodišnjom stalnom gošćom kazališta u Grazu.

Nastupala je na mnogim pozornicama širom Europe – od Atene, Venecije, Beča i Salzburga do Pariza, Berlina, Londona i Lenjingrada te u SAD-u i Aziji.

U riječkom HNK-u Ivana pl. Zajca zajedno s Waczlawom Orlykovskim, s kojim je kao baletna solistica surađivala više od dva desetljeća, postavila je »Romea i Juliju«.

U istom je kazalištu ostvarila svoju prvu samostalnu koreografiju, »Labuđe jezero«.

Objava Preminula balerina Vesna Butorac Blaće pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

HNK Zagreb (7)Kazalište (63)Kultura (766)