Ekonomist Vidaković o porezu na nekretnine: ‘Najgluplja ekonomska politika u Hrvatskoj’

narod - prije 5 sati - link

vidakovićvidaković

Ekonomski analitičar Neven Vidaković na N1 televiziji komentirao je aktualna ekonomska pitanja, među ostalim, porez na nekretnine.

Neven Vidaković osvrnuo se na najavu uvođenja poreza na nekretnine u Hrvatskoj: “Ja ću sada napraviti nešto što nikada nitko nije napravio u javnom prostoru, ja ću sebe demantirati. U jednom nastupu na televiziji rekao sam da je uvođenje poreza na nekretnine jedna od top tri najgluplje ekonomske odluke u Hrvatskoj, ja ću sebe demantirati i nakon svega što je rečeno, ovo je ipak najgluplja ekonomska politika u Hrvatskoj.”

>Njavro detaljno objasnio zašto porez na nekretnine nije dobra stvar

Ekonomski analitičar pojasnio je i zašto smatra da uvođenje poreza na nekretnine nije dobra politička odluka: “Koji je razlog da se uvodi? Ne pričamo o porezu na nekretnine nego pričamo o ovome što je najavljeno. Prvi razlog je da će to smanjiti nejednakosti i staviti nekretnine na tržište. Ako vi imate deset nekretnina koje rentate, ne plaćate porez i ovo nije porez koji može smanjiti nejednakosti i oporezivati bogate, ovo je porez na upotrebu nekretnina.”

“Idu iz lošijeg u lošiji prijedlog”

“Drugo, ako želite u Slavoniji ili u nenaseljenim mjestima povećati prodaju nekretnina, to je potpuno nepotrebno jer vi u cijelo Slavoniji i na obali u 50 kilometara imate nekretnina u prodaji koliko god hoćete. Treće, tvrde da će porez povećati prihode lokalnim zajednicama i dat će im stabilne prihode. Navodno ima 500 tisuća jedinica koje su prazne i sada ćemo uzeti ekstremnu vrijednosti, 500 tisuća po 10 eura je pet milijuna eura, po 100 kvadrata po jedinici, to je 500 milijuna eura. To je jedan i pol posto proračuna, a kada to podijelite s proračunom lokalnih zajednica, koji postotak dobijete da im narastu prihodi”, nastavio je.

“Ne mogu vjerovati da jedan profesor javnih financija…”

Vidaković je istaknuo da porez na nekretnine nema prema veličini nikakav utjecaj: “Oni koji kupuju nekretnine, oni kupuju skupe nekretnine, znači da imaju puno novaca. Ovo kako je zamišljeno, ne mogu vjerovati da se idu iz lošijeg u lošiji prijedlog. Ja jesam za porez na nekretnine, na neiskorištene nekretnine. Znate li koja je najneiskorištenija nekretnina u Zagrebu? Sakupljalište prašine koje se zove Ekonomski institut.”

>Kako će novi porez na nekretnine utjecati na ponudu i cijene stanova?

“Ne mogu vjerovati da jedan profesor javnih financija, ministar ne može otići Ekonomskom institutu i reći napravite simulacije ovakvog tipa poreza i da dobije rezultate, da vidi koja je ekonomska svrha s tim porezom. I kada se to napravi da se pred javnosti izađe i kaže, mi imamo nekretnine, želimo postići ekonomski cilj i ovo je znanstvena studija na 20, 50, 200 stranica koja pokazuje da se porezom postiže ovaj cilj. Ako ništa drugo doživio bi da ja ne mogu doći na televiziju i za tri minute rasturiti taj porez”, dodao je Vidaković.

Objava Ekonomist Vidaković o porezu na nekretnine: ‘Najgluplja ekonomska politika u Hrvatskoj’ pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska (4150)Izdvojen članak (919)porez na nekretnine (57)Vlada RH (85)