Crikvenici odobreno 1.7 milijuna eura za izgradnju i opremanje sortirnice

novilist - prije 7 sati - link

Gradu Crikvenici odobrena su bespovratna financijska sredstva u iznosu od 1.770.510,11 eura za projekt izgradnje i opremanja sortirnice, što čini 69,99 posto ukupne vrijednosti projekta “Izgradnja i opremanje sortirnice za odvojeno prikupljene sastavnice prikupljenog komunalnog otpada”, javljaju iz Grada.

Kako kažu, ova sredstva omogućit će Gradu da unaprijedi svoj sustav gospodarenja otpadom, čime će se povećati učinkovitost i održivost u zbrinjavanju otpada, što je ključni element za očuvanje okoliša i održivi razvoj.

Značajan korak

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je poziv na dostavu projektnih prijedloga pod nazivom “Izgradnja i/ili opremanje postrojenja za sortiranje odvojeno sakupljenog otpadnog papira, kartona, metala, plastike i drugih materijala” u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026. na koji je Grad Crikvenica podnio projektni prijedlog “Izgradnja i opremanje sortirnice za odvojeno prikupljene sastavnice prikupljenog komunalnog otpada”.

Početak radova planiran je nakon potpisivanja ugovora i provedbe postupka javne nabave.

Vršiteljica dužnosti gradonačelnice Crikvenice Ivona Matošić Gašparović smatra da ovaj projekt predstavlja značajan korak naprijed u naporima Grada Crikvenice da poboljša ekološku održivost i učinkovitost u upravljanju otpadom.

– Sortirnica će omogućiti bolje razdvajanje i recikliranje različitih vrsta otpada, što će doprinijeti smanjenju količine otpada koji završava na odlagalištima te povećanju stope recikliranja.

Zahvaljujem Ministarstvu Zaštite okoliša i zelene tranzicije kao nadležnom tijelu, na prepoznavanju važnosti ovog projekta i pružanju financijske podrške.

Nadamo se da će ovaj projekt poslužiti kao primjer drugim gradovima i općinama u Hrvatskoj, potičući ih na ulaganje u slične projekte koji doprinose očuvanju okoliša i održivom razvoju, istaknula je Matošić Gašparović.

Recikliranje otpada

Iz Grada dodaju i da Grad Crikvenica planira izgraditi i opremiti sortirnicu za odvojeno prikupljene sastavnice komunalnog otpada kojom bi se riješio problem neučinkovitog gospodarenja otpadom na području grada Crikvenice, ali i Vinodolske općine.

Cilj je reciklirati i pripremiti za ponovnu uborabu najmanje 55 posto čitave mase komunalnog otpada do 2025. godine i smanjiti količinu komunalnog otpada odloženog na odlagalište na najviše 10 posto ukupno proizvedenog komunalnog otpada do 2035. godine.

Kapacitet sortirnice je 3.385,62 tona godišnje uz mogućnost obrade četiri tone po satu sastavnica predviđenih za obradu da bi se savladalo vršno opterećenje tijekom ljetnih mjeseci.

Projekt izgradnje i opremanja sortirnice odnosi se na izgradnju zgrade sortirnice (hale), zgrade za zaposlenike, otvorenih prometno-manipulativnih površina, zelenih površina i infrastrukturnih sustava.

Za navedeni zahvat u prostoru ishodovana je građevinska dozvola, koju je 22. prosinca 2020. godine izdala Primorsko-goranska županija.

Sortirnica se planira izgraditi unutar izgrađenog dijela građevinskog područja naselja Dubračina. Na toj lokaciji, površine 5.556 metara kvadratnih, uz sjeverni rub parcele, prije 1968. godine izgrađene su dvije gospodarske zgrade i garaža.

Osim navedenih zgrada, na parceli se nalaze i dvije pomoćne građevine kontejnerskog tipa te jedna manja nadstrešnica.

Objava Crikvenici odobreno 1.7 milijuna eura za izgradnju i opremanje sortirnice pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

crikvenica (103)Novi Vinodolski & Crikvenica (134)Rijeka & Regija (1019)