Plenković potajno otišao u Ukrajinu i rukovao se sa Zelenskim: Poveo i tri ministra

riportal - prije 7 sati - link

Ovo je treći posjet Plenkovića Ukrajini od početka ruske agresije, 24. veljače 2022.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković doputovao je jutros u Kijev, u radni posjet Ukrajini. Uz predsjednika Vlade su ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministar pravosuđa i uprave Damir Habijan te ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs. Vlada je danas izvijestila o njegovom posjetu, a ne unaprijed, ako je to ustaljena procedura.

Ovo je treći posjet Plenkovića Ukrajini od početka ruske agresije, 24. veljače 2022. te još jedan znak solidarnosti Hrvatske s Ukrajinom, koja danas brani svoju slobodu, europsku sigurnost, ali i zajedničke demokratske vrijednosti i načela međunarodnog prava. Hrvatska nastavlja pružati kontinuiranu političku, gospodarsku, humanitarnu i vojnu podršku ukrajinskom narodu, poručili su iz Vlade.

Foto: Vlada HR

Po dolasku u Kijev, predsjednik Vlade sudjelovao je i na svečanosti otkrivanja Spomenika žrtvama genocida nad Krimskim Tatarima, koju su predvodili predsjednik Volodimir Zelenski i Mustafa Džemilev, lider krimsko-tatarskog naroda.

Tijekom boravka u Kijevu, predsjednik Vlade Plenković sastaje se s ukrajinskim državnim vrhom – predsjednikom Zelenskim, predsjednikom Vrhovne Rade Ruslanom Štefančukom i predsjednikom Vlade Ukrajine Denisom Šmihalom, a sudjelovat će i na sastanku na vrhu Krimske platforme.

Foto: Vlada HR

Hrvatska snažno podržava Međunarodnu krimsku platformu, te ima vrlo aktivnu ulogu u okviru ove platforme, budući da je bila i domaćin Prvog parlamentarnog summita u listopadu 2022. Sudjelovat će i na prijemu u organizaciji tvrtke DOK-ING povodom najave otvaranja ureda te tvrtke u Kijevu.

Tijekom posjeta predstavit će se novi novi paket bilateralne pomoći Hrvatske za Ukrajinu. Predviđeno je i potpisivanje Memoranduma o suglasnosti između Ministarstva pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Hrvatske i Ministarstva pravosuđa Ukrajine te Programa suradnje Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih Hrvatske i Ministarstva znanosti i obrazovanja Ukrajine na područjima znanosti i tehnologije, prenosi Danas.hr.

The post Plenković potajno otišao u Ukrajinu i rukovao se sa Zelenskim: Poveo i tri ministra appeared first on Riportal.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska i svijet (535)plenković (12)ukrajina (517)Zelenski (7)