U Art kinu svečano otvoren 8. History Film Festival

riportal - prije 3 dana - link

Riječko Art-kino i ove će godine, od 10. do 13. rujna ugostiti History Film Festivala čije će osmo izdanje u programu imati pregršt sjajnih filmova i brojne gostujuće autore iz cijeloga svijeta.

Grad Rijeka je za potrebe organizacije ovogodišnjeg History Film Festivala osigurao iznos od 5.000 €
Osmo izdanje History Film Festivala – međunarodnog festivala povijesnog dokumentarnog filma održava se od 9. do 13. rujna u Rijeci. Sedamnaest filmova iz službenog natjecateljskog programa prikazivat će se u riječkom Art-kinu od 10. do 13. rujna gdje će se publika imati priliku uživo susresti i razgovarati s brojnim gostujućim autorima.

U ponedjeljak, 9. rujna u atriju HKD-a na Sušaku otvorena je izložba Quarneroli – Hrvati u osvajanju Arktika. Izložba je uvod u osmo izdanje History Film Festivala, a njome se obilježava 150. obljetnica prve austro-ugarske polarne ekspedicije na kojoj su 50% posade činili mornari s Jadrana, a vođe ekspedicije nadjenuli su im zajedničko ime – Quarneroli.

History Film Festival jedan je od jedinstvenih festivala u svijetu prepunom filmskih festivala, kazala je uvodno direktorica festivala Tiha Modrić, jer je jedini posvećen isključivo povijesnom dokumentarnom filmu, a to uspijeva zahvaljujući svim onim snažnim pričama koje smo imali prilike vidjeti u proteklim izdanjima, koje nas inspiriraju. A samo ime festival je dobio s obzirom na burnu povijest grada u kojem se održava – Rijeke.
Selektor Boris Ružić govorio je o temama koje se provlače u filmovima, između ostalih riječ je o samom filmu kao umjetnosti, pitanjima cenzure, ili filmu koji se bavi čovjekom, pa i njegovim suodnosom s prirodom.

Pozdravljajući goste gradonačelnik Marko Filipović je naglasio kako History Film Festival godinu za godinom, nastoji razbiti predrasude o povijesti i povijesnim dokumentarcima i upoznaje nas s filmovima koji otkrivaju skrivene detalje povijesnih događaja. Filipović je zahvalio Tihi Modrić, koja je s puno ljubavi nastavila s organizacijom festivala. Rijeka je grad bogate povijesti, grad koji je kroz stoljeća bio svjedokom mnogih važnih događaja i previranja. Upravo zbog toga, nema boljeg mjesta za održavanje festivala posvećenog povijesnim dokumentarnim filmovima. Ovaj festival nas podsjeća da je povijest neiscrpan izvor inspiracije, pouka i lekcija koje nam mogu pomoći da bolje razumijemo sadašnjost i izgradimo bolju budućnost.

U ovom je kontekstu History Film Festival puno više od filmskog festivala – on je i platforma za dijalog, za kritičko promišljanje o našoj prošlosti, ali i sadašnjosti. Također, svjedočimo tome kako je Rijeka zadnjih godina postala iznimno zanimljiva scenografija za snimanje mnogih uspješnih međunarodnih filmova, serija i reklama, što nam govori o važnosti naše povijesti te posebnosti koju nam je ona donijela.

Službeni natjecateljski program započeo je 10. rujna u riječkom Art-kinu gdje će u četiri dana biti prikazano 17 dokumentaraca iz hrvatske i svijeta. Na ovogodišnjem History Film Festivalu, jedan će film imati svoju svjetsku premijeru, dva europsku, a petnaest hrvatsku premijeru.
O pobjednicima u devet kategorija odlučivat će međunarodni žiri kojega čine američki filmski i televizijski producent Shawn Rhodes, američki redatelj John Alexander te austrijski redatelj i snimatelj Gernot Stadler, dok će o favoritu publike odlučivati žiri publike sastavljen od petero filmskih zaljubljenika.
Od stotinjak pristiglih filmova selektor Boris Ružić izabrao je sedamnaest vrhunskih dokumentarističkih ostvarenja koji će biti prikazani u službenom dijelu programa ovogodišnjeg HFF-a.

Festival otvara dugometražni dokumentarni film o 20-godišnjoj borbi intermedijalnog umjetnika Borisa Bakala i umjetničke organizacije Bacači sjenki da kroz suradnju i sukobe s lokalnom zajednicom obnove višestambenu zgradu u Zagrebu, remek-djelo modernističke arhitekture, koji tako postaje metafora cijelog hrvatskog i europskog društva, njegovih dinamika, prijepora i zabluda. Nakon službenog otvorenja festivala koje će voditi Jasna Nekić i Nikola Petković, slijedi projekcija sjajnog dokumentarca Paklena naranča – proročanstvo o skandaloznom književnom, a potom i filmskom remek-djelu Paklena naranča. Film pruža ekskluzivan pristup dosad neobjavljenom, a danas gledano proročanskom djelu autora Anthonyja Burgessa o ideji za pisanje Paklene naranče te o izbijanju nasilja unutar modernih društava.

U srijedu, 11. rujna program započinje kratkim hrvatskim dokumentarcem Zagrljaj Miroslava Mandića čiju atmosferu izvrsno dočarava sjajna glazbena podloga Darka Rundeka. Potom slijedi priča o koncentracijskom logoru ”Mamula” u Crnoj Gori i njegovoj, pohlepom vođenoj transformaciji u luksuzno odmaralište. Bogat drugi dan nastavlja se Documericom – fotografskim putovanjem kroz vrijeme u rane 1970-e i doba izražene svijesti o okolišu. Potom ćemo upoznati ”Djevojku iz Soluna” koja je bila žrtva nacističkih eksperimenata sterilizacije i jedna od rijetkih preživjelih Bloka 10 u Auschwitzu. U 21 sat slijedi optimistična i inspirativna priča o Zmajskom – hrvatskom branitelju koji slučajnim otkrićem svijeta ”zmajeva” pronalazi svoj lijek za borbu protiv ružnih sjećanja iz ratne prošlosti koja ga proganjaju. Na kraju drugoga dana slijedi priča o uspjehu i odricanju u biografskom dokumentarcu o Patriciji, mladoj, a već sada najboljoj latvijskoj skijašici svih vremena. U četvrtak, 12. rujna nastavlja se bogat filmski program svjetskom premijerom filma Naš kanal te europskom premijerom belgijskog dokumentarca Vulkan. Slijede Žene Afganistana – film o četiri generacije afganistanskih žena koje pričaju vlastite priče, suprotstavljajući se klišejima žrtve i mizoginije koji se tradicionalno primjenjuju na njih. Kroz njihove priče oblikuje se povijest cijele jedne zemlje – ženski glas koji je oduzet prije gotovo pedeset godina. Petak 13. rezerviran je za priču o o borbi koju već 10 godina vodi mlada feministička skupina protiv patrijarhalnog i represivnog poretka. Njihovo ime? Pussy Riot. Njihova meta? Vladimir Putin.

Program u Art-kinu završava u petak, 13. rujna kada će se nakon posljednjeg večernjeg filmskog bloka održati dodjela nagrada u deset kategorija. Nakon dodjele nagrada, u 21 sat publika će imati priliku još jednom pogledati film koji je osvojio najprestižniju nagradu HFF-a – Grand Prix.

The post U Art kinu svečano otvoren 8. History Film Festival appeared first on Riportal.

pročitaj cijeli članak

Art kino (5)History Film Festival (4)program (21)rijeka (1117)RIJEKA I PGŽ (776)