“U svom domu”: Grad Rijeka i Caritas Riječke nadbiskupije zajedno u projektu za ranjive skupine

novilist - prije 3 dana - link

Grad Rijeka kao nositelj i Caritas Riječke nadbiskupije kao partner provode projekt “U svom domu”, u okviru poziva “Zaželi – prevencija institucionalizacije” za korisnike s prebivalištem na području Grada Rijeke.

Glavni cilj projekta je povećanje socijalne uključenosti i prevencija institucionalizacije ranjivih skupina kroz pružanje usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom na području Grada Rijeke.

Na taj način pridonosi se njihovoj većoj socijalnoj uključenosti, prevenciji institucionalizacije, ostanku u vlastitom domu te osiguravanju prava na život u zajednici, najavili su na konferenciji za novinare riječki gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, riječki nadbiskup metropolita Mate Uzinić i ravnateljica Caritasa Riječke nadbiskupije Marijana Medanić.

Pomoć najugroženijima

Kako je istaknuo riječki gradonačelnik Marko Filipović, projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda plus u financijskom razdoblju 2021.-2027., Operativni program učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027., u iznosu od 450 tisuća eura, a Grad Rijeka osigurao je dodatna sredstva za provedbu projekta u iznosu od blizu sedamdeset tisuća eura i to za troškove rada osoba koje se zapošljavaju, za pružanje usluge potpore i podrške, kao i za projektnog koordinatora iz partnerske organizacije, Caritasa Riječke nadbiskupije, i to za cijeli period njihovog uključenja u projektne aktivnosti.

– Ovim projektom pruža se pomoć najugroženijim skupinama u društvu kroz prevenciju njihove institucionalizacije. Projekt je započeo krajem travnja ove godine kroz edukaciju osoba koje će u njemu sudjelovati, a trajat će ukupno 36 mjeseci, odnosno tri godine.

Projektom se pružaju usluge pomoći u kući kao što su obavljanje kućanskih poslova, točnije pranje posuđa, pospremanje stambenog prostora, donošenje vode, ogrjeva i slično, organiziranje pranja i glačanja rublja, nabava lijekova i drugih potrepština, zatim održavanje osobne higijene – pomoć u oblačenju i svlačenju i obavljanju drugih higijenskih potreba te zadovoljavanje drugih svakodnevnih potreba, kao što su, primjerice, pomoć u socijalnoj integraciji, posredovanju u ostvarivanju raznih prava, dostava lijekova, namirnica, dostava pomagala, odlazak kod liječnika i slično.

Uz navedeno, svaki korisnik mjesečno dobiva paket kućanskih i higijenskih potrepština. Navedene usluge i paket su za korisnike potpuno besplatni, rekao je Filipović, ističući kako je socijalni program Grada Rijeke daleko iznad državnog standarda te kako će Grad Rijeka sljedeće godine osigurati dodatnih dva milijuna eura za podizanjem cenzusa u svim kategorijama, pa će tako 2025. godine socijalni program Grada Rijeke, kojim je obuhvaćeno 3.800 kućanstava, odnosno 14.047 građana, biti “težak” ukupno 6.150.000 eura.

Dostojanstven život

Riječki nadbiskup Mate Uzinić izrazio je radost što počinje ovakav hvalevrijedan projekt te uputio zahvalnost Europskoj uniji, Gradu Rijeci i Caritasu Riječke nadbiskupije koji omogućavaju i sudjeluju u ovakvim projektima.

Također, izrazio je nadu da će se projekt nastaviti i u budućim godinama.

– Projekt je jako značajan i koristan jer pomaže da se što kasnije odgodi institucionalno zbrinjavanje građana starije životne dobi, odnosno omogućava da oni što dostojanstvenije u svom domu žive što duže.

Bitno je to za kvalitetu njihovih života, ali i u financijskom smislu, jer smo svjedoci ovih dana poskupljenja smještaja u domovima za starije osobe.

Važno je da ovaj projekt postane nešto što će se podržavati na svim razinama, rekao je nadbiskup Uzinić, dodajući kako Grad Rijeka i Riječka nadbiskupija imaju jako dobru dugogodišnju suradnju u mnogim socijalno-karitativnim projektima te kako je ovo prvi projekt koji je pokrenuo Grad Rijeka, a podržala ga Riječka nadbiskupija.

Zaposleno 10 žena

Ravnateljica Caritasa Riječke nadbiskupije Marijana Medanić istaknula je kako je početkom lipnja objavljen javni natječaj za zapošljavanje osoba koje će sudjelovati u projektu i pomagati osobama starije životne dobi, točnije starijima od 65 godina, osobama trećeg i četvrtog stupnja invalidnosti, kao i onima s nižim socijalnim statusom.

– Zaposleno je deset žena i jedan koordinator. Od stotinjak prijavljenih osoba za ovaj projekt, obilaskom terena uz pomoć patronažnih sestara početkom rujna odabrali smo njih sedamdeset koji su stariji od 85 godina, među kojima su 52 žene i osamnaest muškaraca, a proveden je i postupak nabave paketa kućanskih i higijenskih potrepština.

Nakon obavljenih svih pripremnih radnji, u rujnu je krenulo i konkretno pružanje usluge obilaskom samih korisnika, u prosjeku tri puta tjedno, ovisno o potrebi korisnika i mogućnostima pružatelja podrške.

Također, žene koje pomažu korisnicima prošle su potrebnu edukaciju. Projekt traje još 33 mjeseca, pa je poziv korisnicima za sudjelovanje i dalje otvoren, rekla je Medanić, koja je podsjetila kako Caritas pruža pomoć na razne načine za 3.500 građana, pa tako i posudionicom medicinskih pomagala i kreveta, kao i paketima hrane.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li ovakav projekt ima i u kolikoj mjeri podršku Vlade Republike Hrvatske, nadbiskup Uzinić rekao je da postoje elementi razumijevanja takvih projekata te kao pozitivan primjer naveo krajem prošle godine u Rijeci otvoren Dom za osobe s demencijom Riječke nadbiskupije, koji podupire i hrvatska Vlada.

Međutim, dodao je Uzinić, takva bi podrška trebala biti veća.

Objava “U svom domu”: Grad Rijeka i Caritas Riječke nadbiskupije zajedno u projektu za ranjive skupine pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Caritas Riječke nadbiskupije (5)grad rijeka (68)Marko Filipović (23)program Zaželi (5)projekt Zaželi (4)riječka nadbiskupija (24)rijeka (1118)Rijeka & Regija (1005)Zaželi (5)