Doznajte što su mrežni API-ji i sudjelujte u hackathonu!

netokracija - prije 2 tjedna - link

Mrežni API-ji način su kako developeri ulaze u svijet telekomunikacija. Omogućuju pristup vrijednim korisničkim podacima koje prikupljaju operateri te upravljaju načinom na koji vaše aplikacije komuniciraju s mrežom. Od zaštite bankovnih klijenata do omogućavanja daljinskog upravljanja brodovima u antwerpenskoj luci, mrežni API-jevi već značajno utječu na razne ljudske djelatnosti.

Upravo će radionica Unleash Innovation: Network API, na kojoj možete sudjelovati na ovogodišnjoj konferenciji Infobip Shift, pojasniti sve što trebate znati o mrežnim API-jima. Prije nego što predstavimo vrijedne nagrade za najbolje ideje na radionici, podsjetimo se što su mrežni API-ji i zašto su oni važni.

Projekt koji će promijeniti odnos developera i mrežnih operatera

Mrežni API-ji omogućuju developerima novi način interakcije s telekomunikacijskim mrežama, bilo da žele upravljati načinom na koji njihove aplikacije komuniciraju s mrežom ili iskoristiti podatke koje prikupljaju telekom operateri. Upravo ove developere čekaju velike promjene zbog projekta CAMARA, open-source projekta čiji je cilj pružiti najbolji mogući način pristupa telekomunikacijskim mrežama i njihove primjene u razvoju aplikacija, ističe Filip Cimermančić, product manager u Infobipu:

Ovaj projekt mogao bi značajno promijeniti način na koji se telekom operateri i developeri međusobno povezuju i surađuju, otvarajući vrata novim mogućnostima u razvoju tehnologija i usluga.

Najveći izazov s kojim se developeri suočavaju u radu s telekom industrijom jest činjenica da gotovo svaki telekom operater koristi vlastiti API. Zato je potrebno prilagoditi zahtjeve i odgovore za svakog operatera zasebno, što otežava integraciju i usporava razvoj. CAMARA projekt donosi rješenje za ovaj problem – ideja je da svaki telekom operater koristi isti mrežni API, čime bi integracija bila besprijekorna i jednostavnija, objašnjava Vilim Duganić, developer u Infobipu:

Još jedan problem koji se često pojavljuje je promjena API-ja bez prethodne obavijesti, što developere ostavlja nepripremljenima. CAMARA nastoji uspostaviti standardizaciju koja bi smanjila ove neočekivane promjene i omogućila stabilniji razvoj aplikacija u telekomunikacijskom okruženju.

Mrežni API-ji dio su sigurnosti

Kao dobar slučaj primjene mrežnih API-a može biti projekt koji je Infobip realizirao u partnerstvu s Vivo Brazil, jednim od vodećih operatera u Brazilu. Itau Bank je implementirao SIM Swap API kao ključni dio svog sustava za zaštitu od prijevara, a upravo on pruža informacije o tome kada je posljednji put određeni telefonski broj promijenio SIM karticu, objašnjava Filip:

Ove su informacije od presudne važnosti za sprječavanje SIM swap napada, koji mogu nanijeti ozbiljnu financijsku štetu Itauovim klijentima ako se na vrijeme ne otkriju. Implementacija ovog mrežnog API-ja omogućila je Itau Banku da značajno poboljša svoju zaštitu i smanji rizik od ovih sofisticiranih napada.

Filip smatra kako postoje mnogi različiti načini na koje se podaci telekom operatera mogu koristiti u zaštiti od prijevara, posebno podaci o korisnicima i njihovom ponašanju. Važno je koristiti ove informacije jer mnoge prijevare dolaze kroz socijalni inženjering, a analiza korisničkog ponašanja može biti jedan od ključnih alata za sprječavanje takvih napada, naglašava Filip:

Iako već postoji niz načina na koje mrežni API-jevi pomažu u prevenciji prijevara, uvjeren sam da će njihova uloga u budućnosti postati još značajnija. Mrežni API-jevi imaju potencijal igrati ključnu ulogu u borbi protiv prijevara.

Najbolje ideje dobivaju nagradu!

Radionica Unleash Innovation: Network API održat će se 17. rujna na Infobip Shift konferenciji, a Filip će biti jedan od predavača i mentora na radionici. Kako biste mogli sudjelovati na radionici, tako je potrebno upoznati se s API-jima (što možete napraviti ovdje).

Ovo je prilika da na praktičan način naučite kako mrežni API-ji funkcioniraju, a najbolje ideje u sklopu “hackathona”, odnosno radionice, bit će nagrađene Amazon poklon bonom u vrijednosti od 50 eura. Broj sudionika je ograničen pa zato rezervirajte svoje mjesto!

pročitaj cijeli članak

Infobip (14)najava (8)Programiranje (6)Telekomunikacije (10)