Dva važna događaja za Europsku uniju

narod - prije 8 sati - link

kandidatikandidati

Nakon ljetne stanke, Europsku uniju ovih dana obilježavaju dva velika događaja. Jedan se već dogodio u ponedjeljak. Naime, objavljeno je dugo očekivano izvješće o konkurentnosti europskog gospodarstva. Izvješće je na 400-tinjak stranica pripremio i predstavio bivši predsjednik Europske središnje banke i bivši talijanski premijer Mario Draghi.

Osim Draghijeva izvješća, predstavit će se i nova Komisija. Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen pozvana je u Europski parlament gdje će se održati sastanak tzv. Konferencije predsjednika, koju čine predsjednica parlamenta i šefovi zastupničkih klubova. Na tom sastanku ona će predstaviti prijedlog sastava nove Komisije i raspodjelu resora. Premda je sastanak prvotno najavljen za ovu srijedu, predstavljanje nove Komisije odgođeno je za idući utorak.

“Predsjednica Europske komisije predstavit će sastav nove Komisije i raspodjelu resora u sljedeći utorak u Strasbourgu, umjesto sutra kako je ranije bilo najavljeno”, rekao je glasnogovornik Komisije Eric Mamer.

Mamer navodi da je razlog za odgodu to što će slovenski parlament tek u petak dati svoje mišljenje o novoj kandidatkinji za povjerenicu koju je predložila vlada.

Prethodni slovenski kandidat za povjerenika Tomaž Vesel je odustao i vlada je nakon toga predložila Marjetu Kos. O toj kandidaturi slovenski parlament će u petak dati svoje mišljenje i tek tada ta nominacija postaje službena.

“Tek nakon toga koraka nominacija kandidata bit će potpuna i službena”, kaže Mamer.

Zbog slučaja slovenske kandidatkinje, von der Leyen je zatražila od Europskog parlamenta da se sastanak konferencije predsjednika odgodi za sljedeći utorak. Sastanak se održava u Strasbourgu, gdje se održava plenarna sjednica Europskog parlamenta.

>Europska komisija odugovlači s odlukom o pomoći Mađarskoj u opskrbi naftom preko Ukrajine

Popis kandidata prolazi kroz proces

Vijeće EU-a, koje predstavlja države članice, službeno usvaja popis kandidata za povjerenike na prijedlog izabrane predsjednice Komisije. Taj prijedlog Vijeće prosljeđuje Europskom parlamentu. Nakon toga parlamentarni Odbor za pravne poslove analizira izjave o financijskim interesima kandidata za povjerenike i ocjenjuje postoji li sukob interesa.

Potom započinje proces saslušanja predloženih povjerenika pred odborima Europskog parlamenta nadležnim za resor koji su dobili.

Po završetku procesa saslušanja, cijelu Komisiju treba potvrditi Europski parlament. U najboljem slučaju to će se dogoditi na plenarnoj sjednici krajem listopada ili u studenome. Slijedom toga, nova Komisija mogla bi preuzeti dužnost 1. studenoga ili, vjerojatnije, 1. prosinca.

Forsiranje ženske kvote

Ursula von der Leyen nezadovoljna je brojem predloženih žena za novi sastav Komisije. Zasad su države članice predložile osam kandidatkinja. To znači da bi zajedno s von der Leyen i visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku Kajom Kallas, u Komisiji bilo ukupno 10 žena.

Von der Leyen posljednjih je dana vršila pritisak na manje države članice da promijene predložene kandidate i umjesto muškaraca predlože žene. Zasad je jedino slovenski kandidat Tomaž Vesel odustao. Sada se čeka novi prijedlog slovenske Vlade.

Predsjednica Komisije zatražila je od svih država članica da joj predlože po dva kandidata – muškarca i ženu. No, to su ignorirale sve članice osim Bugarske. Od zahtjeva za dvoje kandidata izuzete su one zemlje članice koje su ponovno predložile iste osobe koje su bile povjerenici u dosadašnjoj Komisiji.

Predsjednica Komisije zasigurno računa da će neki od predloženih kandidata otpasti jer neće proći saslušanje pred parlamentarnim odborom te će biti zamijenjeni kandidatkinjom. To bi rezultiralo većom ravnotežom između muškaraca i žena u novoj Komisiji. U prethodnom ciklusu, pri izboru dosadašnje Komisije 2019. godine, otpalo je troje kandidata.

>Von der Leyen u raljama Pfizera: Podsjećamo na najveći skandal nove-stare šefice EK

‘Poštivanje zemljopisne, političke i rodne ravnoteže ključni kriteriji za Europsku komisiju’

Von der Leyen nedavno je izjavila da su kompetentnost i poštivanje zemljopisne, političke i rodne ravnoteže ključni kriteriji za sastav nove Europske komisije.

Navela je da pod kompetentnošću kandidata smatra veliko političko političko iskustvo u izvršnoj vlasti. Bez obzira radi li se o premijerima, ministrima ili zamjenicima. Također, bitno je i veliko diplomatsko iskustvo ili rad na visokim položajima u europskim institucijama.

Drugi kriterij, zemljopisna ravnoteža, jest potreba da sve regije u EU budu ravnopravno zastupljene. Politička ravnoteža znači da bi političke stranke bile zastupljene sukladno sastavu Europskog parlamenta i prema situaciji u zemljama članicama. Tu je i (brojčana) ravnopravnost između muškaraca i žena.

Šuica dobiva jedno od tri područja?

Ovih dana u medije je procurilo nekoliko popisa s raspodjelom resora, no pitanje je koliko je to pouzdano. Prema jednom od tih popisa, hrvatska kandidatkinja Dubravka Šuica mogla bi dobiti jedno od tri područja – socijalna pitanja, zdravstvo ili stanovanje, javlja Hina.

Podsjetimo, Šuica je bila potpredsjednica Europske komisije te povjerenica za demografiju i demokraciju. Svojevremeno je u raspravi o njezinoj kandidaturi za članicu EK kazala kako podupire progresivnu politiku. Nije imala ništa protiv ‘novog načina’ definiranja obitelji te podržavanja spolne proizvoljnosti. Poznati su i njezini stavovi o neprotivljenju pobačaju.

>‘Progresivna’ Šuica: Preživjela je sve mijene u HDZ-u, a bogatstvo joj je pod velom tajne

Objava Dva važna događaja za Europsku uniju pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

dubravka šuica (16)eu (240)Europska komisija EK (7)Izdvojen članak (901)Ursula Von Der Leyen (59)