Riječki nadbiskup i generalni vikar susreli se s polaznicima Oratorija za srednjoškolce

novilist - prije 9 sati - link

Riječki nadbiskup Mate Uzinić i generalni vikar Riječke nadbiskupije Mario Tomljanović susreli su se u Nadbiskupskom ordinarijatu s petnaest polaznika Oratorija za srednjoškolce, koji su stigli u pratnji jednog od voditelja Oratorija, salezijanca Josipa Tafre.

Generalni vikar Tomljanović upoznao je mlade s poviješću riječke Crkve, a zatim im je poticajne riječi uputio nadbiskup, koji im je tom prigodom uručio prigodne darove, među kojima rokovnik s porukom pape Franje: “Život ima vrijednost samo u darivanju, darivanju u ljubavi i istini; u darivanju drugima u svakodnevnom životu i u obitelji. Uvijek ga darujte!”.

U tom smislu poručio im je da se u životu isplati biti dobar.

“Pretvorite svoj život u dar. Uzor u tome nam je Isus koji je Božji dar nama ljudima”, poručio im je Uzinić.

Spomenuo je karitativne i zdravstvene ustanove Riječke nadbiskupije kao primjer djelotvorne ljubavi koja se pruža u Rijeci, poput hospicija Marija Krucifiksa Kozulić i Doma sv. Ane – Caritasovog doma za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja.

Mladi su susret iskoristili za uputiti pitanja nadbiskupu, na koja je on rado i iskreno odgovarao. Zanimalo ih je kako izgleda jedan prosječan dan u životu nadbiskupa, za koji nogometni klub navija, kao i je li dvojio na svome svećeničkom putu te izazovima biskupske službe.

Na kraju susreta, na koji je nadbiskup stigao u tenisicama koje su mu salezijanci darovali prilikom jedne od prvih vizitacija njihovoj Župi Marije Pomoćnice, potaknuo je mlade na veću svijest pripadanja Riječkoj nadbiskupiji, a ne samo salezijanskoj zajednici.

Susret je zaključen okrijepom nakon koje su se mladi, u pratnji don Josipa, pješice uputili prema kapucinskoj crkvi, župnoj crkvi Uznesenja BDM i Trsatskom svetištu.

Susret u Ordinarijatu dogodio se u okviru programa Ljetnog oratorija za srednjoškolce kojega riječki salezijanci organiziraju od 5. do 7.rujna.

Toga dana mladi su bili podijeljeni u četiri skupine koje su posjetile ustanove i zajednice u Rijeci: Nadbiskupijski ordinarijat, sestre milosrdnice i Kuću utočišta, riječke dominikance i Svećenički dom.

Objava Riječki nadbiskup i generalni vikar susreli se s polaznicima Oratorija za srednjoškolce pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

riječka nadbiskupija (22)rijeka (1105)Rijeka & Regija (1019)