Riječki vrtić Radost zasjao u novom ruhu: Pogledajte kako vrtićarci uživaju u ljepšem i veselijem okruženju!

riportal - prije 7 sati - link

Gradonačelnik Marko Filipović sa suradnicima obišao je vrtić Radost na kojem su u lipnju završeni radovi energetske obnove objekta s ciljem poboljšanja energetske učinkovitosti te radovi na sanaciji građevine.

Vrtić Radost je područni vrtić u sastavu Dječjeg vrtića Rijeka u kojem je smješteno 36 vrtićaraca raspoređenih u dvije jasličke i jednu vrtićku skupinu.

Radovi na objektu vrtića započeli su u veljači i završeni su krajem lipnja 2024. godine. Ukupna vrijednost radova je 306.234,48 € s PDV-om, a sredstva su u osigurana u proračuna Grada Rijeke za 2024. godinu.

Novouređeni vrtić obišao gradonačelnik Filipović sa suradnicima

Obilasku su prisustvovali gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, zamjenica gradonačelnika Rijeke Sandra Krpan, pročelnica Upravnog odjela za gradsku imovinu Denis Šulina, pomoćnica pročelnice Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade Vlasta Linić, voditelj Odsjeka za gradnju i održavanje objekata javne, poslovne i stambene namjene Dejan Blažić, ravnateljica Dječjeg vrtića Rijeka Iris Pinzovski te Aleksandra Simčić, voditeljica Centra predškolskog odgoja Turnić u sklopu kojeg djeluje vrtić Radost.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Rijeka Iris Pinzovski istaknula je kako boravak u novouređenoj zgradi vrtića i njegovog okoliša pruža osjećaj radosti, upravo kako je i vrtiću ime. Ujedno je zahvalila Gradu Rijeci na ulaganjima u vrtićke objekte i potpori u obavljanju odgojno-obrazovnog rada.

Gradonačelnik Filipović naglasio je kako su u uređenje vrtića Radost uložena značajna sredstva kako u potpuno energetsku obnovu, tako i obnovu instalacija i uređenje okoliša, učinivši dječji vrtić Radost još ljepšim ambijentom za najmlađe korisnike.

Obnovom vrtića poboljšana energetska učinkovitost te sanirana građevina

„S novom vrtićkom godinom, koja je započela 2. rujna, sva djeca s prvenstvenom upisa, a to znači djeca koja s roditeljima imaju prebivalište na području grada Rijeke te čija su oba roditelja zaposlena, upisana su u gradske dječje vrtiće, odnosno u jaslički i vrtićki program. To je ogromni iskorak u odnosu na vrijeme na početku našeg mandata prije tri godine. Značajna su sredstva uložena u vrtićku infrastrukturu, a uz ulaganja u obnovu brojnih vrtićkih objekata, prije nekolikog mjeseci započela je, i odvija se prema zadanim rokovima, izgradnja novog vrtića Fiume“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Energetska obnova obuhvaćala je sanaciju vanjske ovojnice izvedbom ETICS fasadnog sustava, rekonstrukciju krova i ugradnju spuštenog stropa s toplinskom izolacijom iznad grijanog prostora vrtića, zamjenu vanjske stolarije, ugradnju nadstrešnice iznad glavnog i sporednog ulaza te uređenje dijela okoliša, zamjenu kompletne rasvjete u objektu ugradnjom energetski učinkovite, proširenje plinske instalacije te ugradnju sustava daljinskog očitanja potrošnje energenata.

Vrtić može primiti tri odgojne skupine

Radove je izvela Zanatska zadruga Gradin iz Rijeke, a za aktivnost nadzora bila je zadužena tvrtka KLing d.o.o. iz Rijeke.

Radovi na vrtiću Radost dio su kapitalnih ulaganja Grada Rijeke u objekte predškolske namjene u sklopu kojih predstoji izvođenje radova energetske obnove vrtića Vežica, a  u tijeku su radovi na izgradnji novog vrtića Fiume vrijedni 3.800.000,00 eura. U vrtiću Fiume bit će smješteno 5 odgojno-obrazovnih skupina.

U sklopu radova redovnog i investicijskog održavanja objekata dječjih vrtića, koji su se obavljali tijekom ljetnih mjeseci ove godine, završeni su radovi na zamjeni dotrajalih oluka te sanacija poda i ličenje zidova i stropova u vrtiću Drenova, radovi na uređenju sanitarnog čvora i vrtićkih prostorija u vrtiću Podmurvice, radovi sanacije parketa i ličenja prostorija u vrtiću Gardelin, radovi zamjene stolarije novom staklenom stijenom u vrtiću Pčelice te radovi sanacije parketa, ličenja i uređenja sanitarnog čvora u vrtiću Krnjevo. U vrtiću Turnić obavljeni su radovi sanacije poda, zidova hodnika te vrata. Radovi ličenja prostorija obavljeni su u vrtiću Rastočine, a u vrtiću Kvarner obavljeni su radovi sanacije i ličenja zidova. U vrtiću Veseljko izvedena je sanacija podnih obloga i ličenje. U vrtiću Mavrica zamijenjeni su drveni rukohvati na vratima i ogradi te je provedena sanacija drvenog deka terase, u vrtiću Krijesnica uređena betonska površina u okolišu vrtića.

Zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan

Tijekom predstojećeg razdoblja planirano je obaviti odnosno dovršiti radove na ugradnji plinskog kondenzacijskog uređaja za grijanje u vrtiću Maestral, izradu novih penjalica te radove uređenja sanitarnih čvorova i kuhinje u vrtiću Potok, radove sanacije parketa, sanacije sanitarnih čvorova i ličenja u vrtiću Krnjevo, sanacije sanitarnih čvorova u vrtićima Zvonimir Cviić i Belveder te radove uređenja dijela okoliša vrtića Srdoči i Đurđice.

Ukupna vrijednost radova redovnog i investicijskog održavanja objekata dječjih vrtića iznosi gotovo 412 tisuća eura, a sredstva za njihovu realizaciju osigurana su u proračunu Grada Rijeke.

Za kapitalna ulaganja te za troškove tekućeg održavanja dječjih vrtića u ovoj je godini u proračunu Grada Rijeke osigurano gotovo 4,9 milijuna eura (s PDV-om).

Podsjetimo, u protekle tri godine Grad Rijeka je za poboljšanje uvjeta u vrtićima ukupno uložio gotovo milijun eura.

U  2021. godini uloženo je 240.559,93 eura, od čega za povećanje vrtićkih i jasličkih kapaciteta uloženo 46.511,16 eura. U  2022. godini uloženo je 229.640,44 eura, od čega je za uređenje prostora za potrebe jaslica i uređenje vanjskog igrališta i okoliša u PPO Baredice uloženo 22.705,81 eura. U 2023. godini uloženo je 475.883,74 €, od čega je za povećanje vrtićkih i jasličkih kapaciteta uloženo 201.164,90 eura.

The post Riječki vrtić Radost zasjao u novom ruhu: Pogledajte kako vrtićarci uživaju u ljepšem i veselijem okruženju! appeared first on Riportal.

pročitaj cijeli članak

rijeka (1104)RIJEKA I PGŽ (788)