Rijeka spremna za književni spektakl! 17. po redu Vrisak dovodi više od 100 domaćih i inozmenih umjetnika u grad

riportal - prije 4 sata - link

Na tiskovnoj konferenciji održanoj 10. rujna 2024. godine u novootvorenoj V.B.Z.-ovoj knjižari na Korzu, predstavljen je 17. Vrisak, riječki sajam knjiga i festival autora, koji će se održati od 14. do 21. rujna. Programski direktor festivala Drago Glamuzina, zajedno s ostalim voditeljima programa, najavio je bogat i raznovrstan sadržaj, koji će se ove godine odvijati u 54 programa (uključujući predstavljanja knjiga, panele, radionice, javna čitanja, izložbe i koncerte) na kojima će nastupiti više od stotinu domaćih i inozemnih umjetnika.

Festivalski program svečano će započeti 14. rujna u 19.30 sati u Art-kvartu „Benčić“ s dodjelom V.B.Z.-ove književne nagrade za najbolji neobjavljeni roman. Najveća zvijezda festivala slavni je ruski pisac i disident Boris Akunin koji već deset godina živi u izbjeglištvu. Akunin je najpoznatiji po izvrsnim kriminalističkim romanima koji svojim stilom odaju počast velikim romanima ruskog realizma, pa nije rijetkost da ih kritika na Zapadu opisuje kao nevjerojatan spoj Agathe Christie i Dostojevskog. Akunina je ruski režim stavio na popis državnih neprijatelja pa vrlo rijetko nastupa na festivalima u svijetu. Veliki će interes izazvati i književna zvijezda britanskih milenijalaca Eliza Clark, čiji je roman Komad malog kod nas objavila izdavačka kuća OceanMore.

Sljedeće veliko umjetničko ime čiji će rad biti predstavljen na Vrisku jest Sanja Iveković, jedna od najznačajnijih naših i europskih videoumjetnica i performerica koja će sudjelovati na predstavljanju čak dviju svojih knjiga.

Sigurni smo da će veliko zanimanje izazvati i predstavljanje književnih djela novovalnih glazbenih zvijezda Zorana Predina i Zorana Kostića Cane. Bivši frontmen Lačnog Franza predstavit će svoj novi roman Bezgrešna, a frontmen Partibrejkersa zbirku pjesama Ukrštene reči.

Iz Srbije nam dolazi i pisac s kultnim statusom u Hrvatskoj, Srđan Valjarević, koji će predstaviti knjigu Džo Frejzer i 49 + 24 + 5 pesama, zatim Saša Savanović čiji je roman Deseti život bio u finalu NIN-ove nagrade, književni kritičar Saša Ćirić čije je posebno polje interesa regionalna književnost te fotograf Aleksandar Crnogorac koji će predstaviti fascinantnu monografiju Transbalkan. U suradnji s banjalučkim festivalom Imperativ predstavit ćemo i ovogodišnjeg dobitnika NIN-ove nagrade Banjalučanina Stevu Grabovca. Riječku publiku sigurno će intrigirati i nastup Lane Bastašić, autorice koja je sa svojim knjigama prisutna u cijeloj regiji ali i u Europi. Nastupit će i ugledna makedonska spisateljica Lidija Dimkovska te slovenska spisateljica Mirana Likar koja će predstaviti svoj roman Pripovjedač.

U sad već redovitom programu, koji je naišao na veliko zanimanje publike na Vrisku, ove će nam godine iz neobjavljenih rukopisa čitati Semezdin Mehmedinović i Đurđica Čilić. 

Naravno, na Vrisku će biti predstavljena i najnovija djela hrvatskih autorica i autora, pa ćemo tako slušati Kristiana Novaka, Juricu Pavičića, Magdalenu Blažević, Edu Popovića, Marka Pogačara, Lidiju Deduš, Korinu Hunjak, Zorana Žmirića, Natašu Govedić, Srećka Horvata, Jagnu Pogačnik, Dunju Matić, Marka Stričevića, Teu Perinčić, Vladu Simcicha Vavu, Valentinu Mavretić, Dragu Glamuzinu, Igora Beleša, Envera Krivca, Željku Horvat Čeč, Ozrena Bitija, Ivanu Dragičević i mnoge druge.

Jedan je od programa posebno namijenjenih mladima Brusilica za srednjoškolce, koji je predstavila Helena de Karina. Taj program, pokrenut prošle godine, omogućuje srednjoškolcima neposrednu interakciju s autorima, tijekom koje mogu postavljati pitanja i upoznati proces pisanja bez školskih pritisaka. Dio događanja bit će održan u V.B.Z.-ovoj knjižari na Korzu, a dio u Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji. Cilj je Brusilice približiti suvremenu književnost mlađim generacijama i potaknuti dijalog o književnim djelima.

Studentski Vrisak, čija je voditeljica Dunja Matić, predstavlja platformu za mlade autore s hrvatskih sveučilišta. Nakon prošlogodišnjeg uspješnog pilot-programa, ove je godine natječaj proširen na sveučilišta diljem zemlje. Pristiglo je 120 radova, a stručni žiri, u sastavu Dunja Matić, Enver Krivac i Tea Tulić, odabrao je 10 najboljih radova koji će biti pročitani na Festivalu.

Ivan Šarar najavio je Usta na Usta, seriju panel-diskusija koje će se baviti aktualnim društveno-političkim temama, od celebrity kulture i transrodnosti do pitanja klimatskih promjena i osjećaja sigurnosti u današnjem svijetu. Cilj je tog programa potaknuti otvoren i angažiran dijalog o važnim temama današnjice, a među gostima panela bit će brojni ugledni govornici iz različitih sfera javnog života.

Kristian Benić predstavio je Vrisak Junior, program koji se fokusira na najmlađe posjetitelje festivala, nudeći im priliku da se putem radionica i interaktivnih aktivnosti upoznaju s knjigama i književnošću. Program je namijenjen djeci i mladima, a uključuje čitanja slikovnica, susrete s dječjim autorima i edukativne radionice.

Već je godinama neizostavan dio Festivala i program Vrisak Music: ove godine Vrisak ćemo otvoriti koncertom Zorana Predina i benda, a zatvaranje festivala ćemo proslaviti uz koncert benda Jonathan.

Uza sve te programe, najavljen je i bogat sajam knjiga, koji će okupiti više od 20 domaćih i inozemnih izdavača, među kojima su V.B.Z., Mozaik knjiga, Profil, Znanje, Planetopija, Poetika, Naša djeca, Naklada Veble, Sandorf, Stilus, Fraktura, Fokus komunikacije, Naklada Uliks, Leo commerce, Iris Illyrica i Forum te mnogi drugi. Posjetitelji će moći kupiti knjige po izuzetno povoljnim cijenama, s popustima do 80 %, te pronaći najveće književne hitove, klasike, trilere, poeziju i dječje knjige. 

Vrisak 2024. nudi raznolik i bogat kulturni program, koji svake godine privlači sve više posjetitelja. Rijeka će od 14. do 21. rujna postati književno središte, a organizatori pozivaju sve ljubitelje knjige da ne propuste ovaj književni rock’n’roll.

Pratite nas na: Facebooku i Instagramu

Prijenos uživo večernjih programa iz MMSU pratite na YouTube kanalu VBZCroatia 

Sve informacije i festivalski program potražite i na web-stranici: https://vrisak.vbz.hr/ 

The post Rijeka spremna za književni spektakl! 17. po redu Vrisak dovodi više od 100 domaćih i inozmenih umjetnika u grad appeared first on Riportal.

pročitaj cijeli članak

rijeka (1102)RIJEKA I PGŽ (787)