Najavljen 17. Vrisak: Rijeka postaje epicentar književnog rock’n’rolla

novilist - prije 4 sata - link

Svega nekoliko dana dijeli nas od ovogodišnjeg 17. riječkog sajma knjiga i festivala autora »Vrisak« koji će sa svoje 54 programske nijanse od 14. do 21. rujna obojiti naš grad.

Tijekom osam festivalskih dana nastupit će više od stotinu umjetnika, najavljeno je to u centralnoj riječkoj V.B.Z.-ovoj te ujedno i najvećoj hrvatskoj knjižari, a kako najavljuju organizatori, naš će grad u periodu održavanja festivala postati »književno središte«, pa pozivaju sve ljubitelje knjige da ne propuste ovaj »književni rock’n’roll«.

Raznovrstan program

Ovogodišnje izdanje »Vriska« obilježit će bogat i raznovrstan program, koji će uključiti predstavljanja knjiga, panele, radionice, javna čitanja, izložbe te koncerte na kojima će nastupiti i domaći i inozemni umjetnici, uvodno je istaknuo programski direktor festivala Drago Glamuzina.

Kako to inače biva, festival se već tradicionalno otvara dodjelom V.B.Z.-ove književne nagrade za najbolji neobjavljeni roman, koja će se održati 14. rujna u 19.30 sati u Art-kvartu »Benčić«.

Najveća zvijezda ovogodišnjeg festivala je međunarodno poznati i priznati ruski pisac, književni prevoditelj, esejist i disident Boris Akunin koji već deset godina živi u izbjeglištvu, a poznat je po izvrsnim kriminalističkim romanima koji svojim stilom odaju počast velikim romanima ruskog realizma, pa (i) nije rijetkost da ih zapadnjačka kritika opisuje kao spoj Agathe Christie i Dostojevskog.

Zbog zanimanja za povijest u njegovim djelima, ruski je režim stavio pisca na popis državnih neprijatelja pa vrlo rijetko nastupa na festivalima u svijetu, stoga je njegovo riječko gostovanje ekskluziva, kao i intervju koji će dati za naš list, to jest za ovotjedni prilog Mediteran.

Britanska senzacija

Također, ovogodišnja je književna senzacija britanska spisateljica Eliza Clark, koja će također biti dio Vriska i koja će također dati intervju za naš list, a njezin hvaljeni roman »Komad malog« objavjavila je izdavačka kuća OceanMore.

Uz to, poznata i priznata videoumjetnica i performerica Sanja Iveković će u sklopu ovogodišnjeg Vriska sudjelovati na predstavljanju svojih dviju knjiga, istaknula je to Branka Benčić.

Glazbene zvijezde, Zoran Predin i Zoran Kostić Cane, predstavit će svoja književna djela – bivši frontmen Lačnog Franza predstavit će svoj novi roman »Bezgrešna«, dok će frontmen Partibrejkersa zbirku pjesama »Ukrštene reči«.

Srpski pisac s kultnim statusom u Hrvatskoj, Srđan Valjarević, predstavit će knjigu »Džo Frejzer i 49 + 24 + 5 pesama«, dolazi Saša Savanović čiji je roman »Deseti život« bio u finalu NIN-ove nagrade, književni kritičar Saša Ćirić čije je posebno polje interesa regionalna književnost te fotograf Aleksandar Crnogorac će predstaviti fascinantnu monografiju Transbalkan.

Predstavit će se ovogodišnji dobitnika NIN-ove nagrade Stevo Grabovac, autorica Lana Bastašić, koja je sa svojim djelima prisutna u regij i u Europi, nastupit će ugledna makedonska spisateljica Lidija Dimkovska, slovenska spisateljica Mirana Likar koja će predstaviti svoj roman »Pripovjedač«, a ove će godine iz neobjavljenih rukopisa čitati Semezdin Mehmedinović te Đurđica Čilić.

Hrvatski autori

Također, na festivalu će sudjelovati i brojni hrvatski autori, između ostalih Kristian Novak, Jurica Pavičić, Marko Pogačar, Magdalena Blažević, Zoran Žmirić, Edo Popović, Srećko Horvat, Igor Beleš, Enver Krivac, Nataša Govedić, Dunja Matić, Marko Stričević, Vlado Simčić Vava, Valentiau Mavretić, Drago Glamuzina, Željka Horvat Čeč, Ozren Biti, Ivana Dragičević.

Program Brusilica za srednjoškolce namijenjen mladima, koji je pokrenut prošle godine, a omogućuje srednjoškolcima neposrednu interakciju s autorima, nastavlja se i ove godine, i to u V.B.Z.-u i Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji.

Nakon prošlogodišnjeg uspješnog pilot-programa Studentskog Vriska, platforme za mlade autore s hrvatskih sveučilišta, ove je godine natječaj, kazala je Dunja Benčić, proširen na sveučilišta diljem zemlje te je pristiglo 120 radova, od kojih je tročlani žiri odabrao deset najboljih koji će biti pročitan na Festivalu.

Aktualne teme

Serija panel-rasprava pod nazivom Usta na Usta bavit, najavio je Ivan Šarar, bavit će se aktualnim društveno-političkim temama, od celebrity kulture i transrodnosti do pitanja klimatskih promjena i osjećaja sigurnosti u današnjem svijetu, a gosti panela bit će različite javne ličnosti.

Za najmlađe posjetitelje festivala tu je Vrisak Junior, koji im nudi priliku da se putem radionica i interaktivnih aktivnosti upoznaju s knjigama i s književnošću, a uključuje čitanja slikovnica, susrete s dječjim autorima i edukativne radionice.

Da bi sve proteklo glazbeno popraćeno, tu je Vrisak Music, u sklopu kojega će ove godine festival otvoriti koncert Zorana Predina i benda, a zatvorit će ga koncert benda Jonathan.

Sajam knjiga

Naravno, ono najbitnije, što usta gladna knjiga (i) najviše zanima, to je bogat književni sajam koji će okupiti više od dvadeset domaćih i inozemnih izdavača, između ostalih to su V.B.Z., Mozaik knjiga, Profil, Znanje, Planetopija, Poetika, Naša djeca, Naklada Veble, Sandorf, Stilus, Fraktura, Fokus komunikacije, Naklada Uliks, Leo commerce, Iris Illyrica i Forum, a popusti su od 20 do 80 posto, najavio je voditelj prodaje »Vriska« Robert Šepac.

 

Objava Najavljen 17. Vrisak: Rijeka postaje epicentar književnog rock’n’rolla pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Književnost (82)Kultura (765)rijeka (1102)Rijeka & Regija (1017)