Čak i agenti za nekretnine priznaju: ‘Cijene stanova su previsoke’, a nedostaje i veliki broj mjesta u domovima

riportal - prije 6 sati - link

Možda ćete za život u suterenu mjesečno morati izdvojiti 1000 eura, ali barem nećete gubiti vrijeme na stepenice dok trčite na ispite. Ali, to nije sve! Za istu cijenu nudi se i visoko prizemlje od 33 kvadrata

Školarci su stigli, a i studenti se uskoro vraćaju u klupe. Oni koji nisu imali sreće i dobili studentski dom – moraju se snaći na skuplji način. Prosječna cijena mjesečnog najma jednosobnog stana u Zagrebu iznosi 600 eura. “Luksuzan” stan od 40 kvadrata na Srednjacima može biti vaš za 700 eura mjesečno.

Možda ćete za život u suterenu mjesečno morati izdvojiti 1000 eura, ali barem nećete gubiti vrijeme na stepenice dok trčite na ispite. Ali, to nije sve! Za istu cijenu nudi se i visoko prizemlje od 33 kvadrata. Biznis plan – umjesto korištenja ureda, iznajmit će se studentima za 700 eura. Možda se najmodavci ipak smiluju na studentski vapaj pred akademsku godinu?! Čak i agenti priznaju…

“700 je dosta skupo za 33 kvadrata – a 800 je preskupo. Tako da ono prvo što ste pitali, da li postoji mogućnost za spuštanje cijene – ne”, rekao je jedan agent. Muke po cijenama iskusila je i Anamarija, studentica medicine iz Petrinje.

“Cijene idu sve više i više, a ponuda je sve lošija nažalost”, kaže Anamarija Jago. Financijska samostalnost za studente, čak i ako rade cijeli mjesec, danas je stran pojam.

“Opstruira se na jedan način studenta za samostalno življenje i zahtjeva doprinos roditelja koji je dosta visok”, kaže student prava Luka Pavlišić. A roditelji za svoju djecu žele najbolje. Najviše se traže stanovi u tramvaj zoni u blizini fakulteta. U prosjeku jednosobni u Zagrebu koštaju oko 500-600 eura.

“Studenti se udružuju pa onda imamo često situacije da će dva studenta uzeti jedan stan s dvije spavaće sobe. Tako da primjerice trosoban stan će iznajmiti za 700 eura, a tri studenta za 900”, kaže Jelena Kraviščanec Todorović, direktorica agencije za nekretnine. Idealno bi zato bilo studentske dane provesti u domu. No, svih sedam tisuća mjesta je popunjeno.

“Smatram da je tu puno veća potražnja, ali mnogi studenti već u startu odustanu od prijava jer znaju da nemaju dovoljno bodova tako da ni ne pokušavaju”, kaže Ivona Josipović, predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu. Ali i ako uspiju doći do mjesta…

“Iz doma se treba iseliti 15.7. i onda možemo u smještaj, a to je iseljavanje usred rokova. I onda sam si rekla – bolje da nađem stan pa sam u miru tijekom rokova”, rekla je Anamarija i dodala da vrijedi ako košta više zbog ispitnih rokova.

Predstavljen je projekt izgradnje doma na Kampusu Borongaj. I Vlada najavljuje – priuštivost stanovanja bit će prioritet u sljedeće četiri godine. A dotad će se još brojni diplomski radovi napisati u skupim kvadratima, piše Danas.hr.

The post Čak i agenti za nekretnine priznaju: ‘Cijene stanova su previsoke’, a nedostaje i veliki broj mjesta u domovima appeared first on Riportal.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska i svijet (528)nekretnine (117)studenti (26)