Afganistanci u BiH organiziraju naoružane kriminalne skupine

narod - prije 7 sati - link

afganistanciafganistanci

Ravnatelj službe za poslove sa strancima BiH Željko Laketa upozorio je kako najčešće Afganistanci organiziraju naoružane kriminalne skupine koje krijumčare migrante prema Hrvatskoj. Laketa je stoga pozvao EU da pomogne zemljama na migrantskoj ruti kako bi uspostavile kontrolu na granicama.

U posljednja dva tjedna u međusobnim obračunima ubijena su dva migranta, jedan u Bihaću, a drugi u Sarajevu. Vlasti BiH to pripisuju djelovanju sve nasilnijih kriminalnih skupina među samim migrantima.

>BiH: Uhićeni migranti iz Afganistana planirali krijumčariti oružje u RH

Nasilne i naoružane skupine migranata

To su, nažalost, postale i naoružane skupine. Suština je da se oni bave ilegalnim prebacivanjem migranata preko granica sve do Europske unije, rekao je Laketa za sarajevski Dnevni Avaz.

Pojasnio je kako se broj naoružanih kriminalnih skupina među migrantima u toj zemlji povećao nakon što su policijske agencije u Srbiji i Mađarskoj provele nekoliko akcija.

>Božinović: U bandama krijumčara migrantima nema Hrvata, uglavnom se radi o Afganistancima

Najčešće kriminalne skupine organiziraju Afganistanci

Najčešće kriminalne skupine organiziraju državljani Afganistana. Ocijenio je kako eskalacija nasilja izaziva zabrinutost. Pozvao je Europsku uniju da pomogne balkanskim zemljama uspostaviti nadzor na granicama.

”Mislim da je ovo postala ozbiljna sigurnosna prijetnja. EU mora poduzeti nešto kako bi pomogla zemljama koje su na migrantskoj ruti, kako bi se to spriječilo”, istaknuo je Laketa.

Po njegovim riječima, migranti ne žele ostati u Bosni i Hercegovini. Oni žele nastaviti putovanje prema Hrvatskoj i zemljama Europske unije, javlja HRT.

>Ilegalni migranti pristižu u BiH u sve većem broju, ali se i kraće zadržavaju

Objava Afganistanci u BiH organiziraju naoružane kriminalne skupine pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

afganistan (14)BiH (329)Izdvojen članak (883)krijumčarenje (10)migranti (82)Svijet (1988)