FOTO Dobre vijesti: Na Liburniji broj učenika ne pada

novilist - prije 10 sati - link

OPATIJA/MATULJI/LOVRAN – Škole diljem Liburnije od jučer su opet pune života, a prvi dan nove školske godine je uz najviše uzbuđenja i dobrog raspoloženja protekao kod onih najmlađih, kod đaka prvaka.

Veselo je bilo u svim školama u Opatiji, Matuljima, Lovranu i Mošćeničkoj Dragi, a za prvašiće su pripremljene prigodne priredbe dobrodošlice tijekom kojih su ih lijepim i raznovrsnim programima dočekali malo stariji učenici i njihovi nastavnici.

Prvi dan u školi došli su uveličati i roditelji, none i nonići te mlađa ili starija braća i sestre, a svi su prvašići raspoređeni u razredna odjeljenja saznali »tko je s kime u razredu« i tko je njihova razrednica ili razrednik.

Dobra je vijest i da broj učenika na cijeloj Liburniji ne stagnira i iz razgovora sa svim ravnateljicama osnovnih škola saznali smo da je u novu školsku godinu upisan približno jednak broj prvašića kao i godinu ranije.

Foto galerija: Prvi dan škole na Liburniji Foto: Marko Gracin

U nekim su školama svečani prijemi za prvašiće upriličeni već u jutarnjim satima pa je tako vrlo svečano i u optimističnim tonovima bilo u holu Osnovne škole Viktora Cara Emina u Lovranu. Dok se vani baš u vrijeme priredbe »otvorilo nebo« i jaka kiša dala doprinos najavi skorašnjeg ispraćaja ljeta, pod krovom je bilo ugodnije negoli proteklih izrazito toplih dana pa se i program u do kraja ispunjenom predvorju mogao lakše pratiti.

Od utorka nastava

– U Osnovnoj školi Viktora Cara Emina u Lovranu upisalo se 38 učenika prvih razreda, a u Područnoj školi u Mošćeničkoj Dragi 10 prvašića. Može se reći za Lovran da je situacija približno ista kao i kod prošlogodišnjih upisa, a za Mošćeničku Dragu je jako lijepa vijest da je broj novoupisanih učenika u velikom porastu budući da ih se lani upisalo tek dvoje. Danas je prvi dan i učenici će se upoznati sa svojim učiteljicama, preuzeti udžbenike, a od utorka počinje nastava prema rasporedu sati – rekla je ravnateljica lovranske osnovne škole Barbara Kalčič Grabrovac.

Veselo i u dobrom raspoloženju protekao je rujanski početak nastave i na opatijskom području gdje uz matičnu školu, Osnovnu školu Rikarda Katalinića Jeretova u Opatiji, prvašići ovisno o mjestu stanovanja mogu upisati i područne škole u Ičićima i Veprincu. Najmlađi učenici svoj prvi dodir sa školskim klupama imaju u »maloj školi« u Voloskom gdje je i jučer sve bilo u znaku dobrodošlice đacima prvacima.

– Broj novoupisane djece približno je isti kao i u rujnu prošle godine. U matičnu školu u Opatiji upisala su se 43 učenika prvih razreda, a u područne škole u Ičićima 14 te u Veprincu 6 – navela je ravnateljica Osnovne škole Rikarda Katalinića Jeretova Milana Međimorec.

Dvije matične škole

Na području općine Matulji nastava se odvija u dvije matične osnovne škole i to u OŠ »Dr. Andrija Mohorovičić« u Matuljima i OŠ »Drago Gervais« u Brešcima.

– I u Matuljima su brojke negdje na razini prošlogodišnjih, a za naše je područje karakteristično da broj novoupisane djece ne stagnira i situacija je podjednaka kao i lani. Upisali smo 76 đaka prvaka u matičnu školu u Matuljima i područne škole u Rukavcu i Jušićima kojima ćemo dobrodošlicu i sretan početak novog razdoblja u životu poželjeti u Matuljima, u školskome holu – kazala je ravnateljica matuljske osnovne škole Astrid Massari.

Stabilno i bez potresa u broju novoupisane djece bilo je i u OŠ »Drago Gervais« u Brešcima.

– Imamo 27 prvašića, od čega njih 24 u školi Brešca i troje u područnoj školi u Rupi. Upriličili smo za njih prigodan prijem uz malu zakusku, porazgovarali malo i s roditeljima te je održan i prvi roditeljski sastanak na kojemu se moglo dobiti sve potrebne informacije za što uspješniji početak nove školske godine – zaključila je ravnateljica OŠ »Drago Gervais« Dijana Valentin.

Krenuli i srednjoškolci

Prvi dan nastave bio je, osim za osnovnoškolce, i za učenike srednjih škola, linija 32 je opet bila »u akciji«, a prometne gužve u porastu. Srednjoškolci i njihovi profesori su se nakon ljetnih praznika vratili u četiri srednje škole u Opatiji – Ugostiteljsku, Obrtničku, Hotelijersko-turističku i Gimnaziju Eugena Kumičića. U svakoj su im školi poželjeli sretnu i uspješnu školsku godinu i da im dani školovanja ostanu u lijepoj uspomeni.

Objava FOTO Dobre vijesti: Na Liburniji broj učenika ne pada pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

lovran (29)Matulji (31)Opatija (291)škola (92)