Na Krku nemaju problem s brojem učenika, ali na Lošinju se nastavlja pad. Evo kako je na Rabu i Cresu

novilist - prije 7 sati - link

KRK – S jakim jugom i kišom, kako su mnogi od roditelja pokislih otočnih prvašića konstatirali – za sreću, startala je još jedna nastavna godina. I dok su po običaju novopečeni osnovci i osnovke, barem oni iz grada Krka, u svoju školu na prvu prozivku bili pozvani malo kasnije u odnosu na uobičajeno vrijeme početka nastave, a sve kako bi izbjegli gužvu i »miješanje« s ostalim, već iskusnim školarcima, novopečeni su krčki srednjoškolci uobičajenu svečanu prozivku i upoznavanje s novim razrednim kolegama i razrednicima odradili s prvom jutarnjom zvonjavom školskoga zvona, točno u osam.

Pozdrav u predvorju

Iako je zbog kiše pozdravno obraćanje ravnateljice, a potom i raspoređivanje učenika, moralo biti odrađeno u školskom predvorju, a ne, kako se to ondje običavalo činiti, u dvorištu krčke Srednje škole »Hrvatski kralj Zvonimir«, 103. generacija otočnih srednjoškolaca spremno je i veselo popunila svoje učionice, i to, kako nam je ravnateljica Gordija Marijan predstavila, u osjetno brojnijem sastavu od nekoliko prethodnih generacija.

Krčku srednju školu ove će godine pohađati 359 srednjoškolaca, 18 više no lani, odnosno 19 više no preklani. Dva odjeljenja prvih razreda gimnazijalaca popunilo je 39 učenika, dok je u prvi put ustrojena dva prva razreda budućih hotelijersko-turističkih tehničara krenulo čak 43 mladih otočanki i otočana. Dvanaest učenika upisalo je ugostiteljske programe obrazovanja za zvanje kuhara i konobara, dok je jedan strojarski razred popunjen sa 16 polaznika prvog razreda. Za nastavak školovanja na svom otoku ove godine se odlučilo 63 posto završenih krčkih osmaša.

Matična škola

Prvom danu školske godine i ovog puta brojnih prvašića posvjedočili smo u polaznicima uobičajeno najnapučenijoj školi na otoku, onoj u matičnoj u gradu Krku. S početkom od 9 sati u školskom se holu sa svojim učiteljicama i razrednim kolegama upoznalo 45 prvašića, raspoređenih u dva razredna odjela. Dva su razredna odjela, predstavio nam je ravnatelj OŠ »Fran Krsto Frankopan« Serđo Samblić, osim u krčkoj »matici« ove godine ustrojena i u Područnoj školi Vrh, u kojoj je prvi razred upisalo 27 mališana, a brojno će biti i jedno razredno odjeljenje bašćanskih prvaša, s 21 polaznikom. Prvi razred Područne škole Vrbnik broji 13 učenika, a isti broj prvašića krenuo je i u prvi razred Područne škole Punat.

U OŠ Malinska u školske je klupe s danom sjelo 40 prvašića rapoređenih u dva razreda, dok OŠ Omišalj, točnije njena matična škola, broji 31 prvašića iz Omišlja i Njivica. U Područnoj školi Dobrinj, koja također djeluje u okrilju omišaljske osnovnoškolske ustanove, poseban je dan proslavilo 13 novopečenih malenih prvašića.

PRVAŠIĆI

– OŠ u Krku – 45
– PŠ Vrh – 27
– PŠ Baška – 21
– PŠ Vrbnik – 13
– PŠ Punat – 13
– OŠ Malinska – 40
– OŠ Omišalj – 31
– PŠ Dobrinj – 13

U Rabu 71 prvašić

RAB -Nove učenice i učenike osobno je došao pozdraviti gradonačelnik Nikola Grgurić koji nije krio zadovoljstvo zbog osvježene i proširene matične zgrade Osnovne škole Ivana Rabljanina, odnosno škole koja napokon pruža mogućnost pohađanja jedne, jutarnje smjene, što znači više slobodnog vremena za izvanškolske aktivnosti i druženje s obitelji.

Gradonačelnik je u svom obraćanju naglasio dosadašnju odličnu suradnju između Grada i škole, za koju se nada da će se na dobrobit sviju i dalje nastaviti, te čestitao ravnateljici Anamari Šarin punoljetnost što se tiče obnašanja dužnosti.

U OŠ Ivana Rabljanina ukupno je upisano 606 učenika, odnosno 28 manje nego lani, a u prvi razred je ukupno upisan 71 prvašić.

Rapski prvašići su napravili prvi korak u svojem školovanju, a Grad Rab je tradicionalno za njih pripremio prigodnu knjigu na dar.

U creskim klupama 15 prvašića

Prvi put u školske klupe je sjelo 15 prvašića Osnovne škole Frane Petrića, što je šestero manje nego prošle godine. U popodnevnim satima prigodni program dobrodošlice pripremili su im njihovi malo stariji kolege, a učiteljica Gordana Novak Utmar prvi put ih je prozvala i odvela u učionicu u kojoj će provesti sljedeće četiri godine.

Kako u OŠ Frane Petrića djeluje i Glazbeni odjel, učiteljica Mirjana Mikičić-Flego dočekala je petero učenika koji su se upisali u prvi razred. Ove se godine u prvi razred creskog gimnazijskog odjela koji djeluje u sklopu lošinjske Srednje škole Ambroza Haračića upisalo svega njih petero, tako da Gimnazija u Cresu ukupno broji 35 učenika.

Na Lošinju broj učenika i dalje u padu

MALI LOŠINJ – Ukupan broj učenika Osnovne škole Marija Martinolića, koja osim glavne zgrade u Malom Lošinju ima i područne škole u Velom Lošinju, Nerezinama, Susku i Iloviku, pao je ispod pet stotina.

Sada ih je ukupno 496, što je 28 manje nego prije godinu dana, a čak 52 manje u odnosu na prek lani. U prve razrede sada je upisano 49 djece (lani 54), i to 43 u tri razredna odjela u Malom Lošinju te po troje u Nerezinama i Velom Lošinju.

U Iloviku i Susku nema prvašića. Ukupno, 458 učenika broji glavni objekt u Malom Lošinju, u Velom Lošinju ukupno je 18 učenika, u Nerezinama desetoro, u Iloviku sedmero, a u Susku troje, s tim da se nastava u Velom Lošinju i Nerezinama izvodi samo za prva četiri razreda, a potom djeca putuju u Mali Lošinj. Glazbeni odjel broji 33 učenika, od čega je sedmero tek upisanih.

 

Objava Na Krku nemaju problem s brojem učenika, ali na Lošinju se nastavlja pad. Evo kako je na Rabu i Cresu pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

cres (30)krk (118)lošinj (26)Otoci (248)rab (37)škola (92)