FOTO Novu životnu pustolovinu počela 142 prvašića s crikveničko-vinodolskog područja

novilist - prije 7 sati - link

BRIBIR/CRIKVENICA/NOVI VINODOLSKI – Kome zvono zvoni, pita se Ernest Hemingway, a odgovor 9. rujna glasi – školarcima! Nakon dugog i vrućeg ljeta, nestrpljivog iščekivanja i priprema, stigao je i taj, veliki dan za sve klince, klinceze, ali i njihove roditelje, djedove, bake…

Neki su prvi dan nastave dočekali s osmijehom na licu, drugi sa suzama, a zasigurno će ga za vijeke vjekova upamtiti upravo oni kojima će ova školska godina biti prva koju će provesti u školskim klupama.

Tako će ove godine svoju novu životnu pustolovinu započeti 142 prvašića i prvašice s crikveničko-vinodolskog područja, što je za 21 više nego lani (oko 15 posto), kad je u osnovne škole u Bribiru, Triblju, Crikvenici i Novom Vinodolskom te područne škole u Selcu, Dramlju i Jadranovu »sjeo« 121 učenik/učenica prvog razreda. Sve škole ove godine bilježe rast broja novoupisanih školaraca, što je svakako pozitivna i ohrabrujuća vijest.

Foto galerija: Prvi dan škole u Crikvenici, Novom i Bribiru Foto: Nikola Blagojević

Poseban dan

U svim školama prvašiće su dočekale učiteljice i učitelji, ravnatelji i ostali djelatnici, a veselu dobrodošlicu pripremili su im učenici od drugo do četvrtog razreda koji su za njih recitirali, pjevali, plesali i glumili. Znatiželjni, neki i pomalo prestrašeni, nakon svečane priredbe novi školarci zajedno su stali u red iza svojih učiteljica i pošli prema učionicama po prve upute i zadatke.

Ondje su ih dočekali besplatni udžbenici koje je financirala Vlada RH, dok su radne materijale osigurale jedinice lokalne samouprave – gradovi Crikvenica i Novi Vinodolski te Vinodolska općina.

U bribirskoj OŠ Dr. Josipa Pančića ove će godine u klupe sjesti 15 prvašića (lani 11). Sveukupno školu pohađa 88 učenika. Nova znanja, vještine i vrijednosti prenosit će im učiteljica Dilajla Pavletić. Ravnatelj Goran Matić kazao je kako je prvi dan nastave poseban dan.

– Neki od vas možda su malo zabrinuti, ali nema razloga za to jer pred vama je puno veselih i zanimljivih školskih dana. Naši prvašići danas kreću u novu avanturu i ja im želim puno novih znanja, prijateljstava i ugodan boravak u školi. Neka vam ova školska godina i sve iduće budu novo poglavlje jedne lijepe knjige koja se zove život, kazao je Matić.

Prvašiće je dočekao i načelnik Vinodolske općine Daniel Grbić, istaknuvši kako ga ove godine najviše veseli pogled na brojčano stanje učenika. Nastavu u tribaljskoj OŠ Jurja Klovića prvi će put pohađati 10 prvašića (lani 9), a vodit će ih Tihomira Lončarić. Sveukupno je ondje 99 učenika.

– Ima nas sve više i to je ono što je pozitivno. Nadam se da će se takav trend nastaviti i dalje, kazao je Grbić.

Dodao je kako roditelji izgledaju možda i zabrinutije od djece, ali i kako smatra da za to nema razloga.

– Prvi dan škole pamti se do kraja života, a ja sam siguran da će vam svima biti lijepo. Ovo su najljepši dani života i zato ih provedite onako kako najbolje znate. Učite, budite dobri, poštujte učitelje, starije, roditelje, prijatelje i iz ove škole ćete izaći kao pravi ljudi, rekao je Grbić, poželjevši svima puno uspjeha u školovanju.

Djeca bivših učenika

U OŠ Ivana Mažuranića u Novom Vinodolskom puno sreće, zdravlja i uspjeha na novom putovanju učenicima, roditeljima i učiteljicama poželio je novljanski gradonačelnik Tomislav Cvitković.

Istaknuo je i da se Grad Novi Vinodolski na brojne načine trudi olakšati školovanje svojih sugrađana, bilo kroz financiranje radnih materijala, bilo kroz sufinanciranje produženog boravka i učeničkog prijevoza.

Kako nam je otkrio ravnatelj Boris Turjak, novljansku školu pohađat će 28 prvašića (lani 23), a vodit će ih učiteljice Marina Levar i Marina Jovanović, dok je i Iva Peroš Jovanović dobila novog prvašića u posebnom razredom odjelu. Sveukupno škola broji 240 učenika, a ravnatelj očekuje puno petica, pohvalnica i lijepih trenutaka.

Povećanje broja učenika bilježe i dvije crikveničke osnovne škole. U OŠ Zvonka Cara ove su godine upisana 43 prvašića (33 u Crikvenici i 10 u Selcu), što je za 10 učenika više nego lani. U Crikvenici će nove školarce voditi učiteljice Marijana Barac Tomić i Anita Kršul, a u Selcu Jasmina Imenković.

– Zanimljivost je da su roditelji svih 10 učenika u Selcu bili učenici naše škole, a u Crikvenici čak 18 roditelja su bivši učenici, ističe ravnateljica OŠ Zvonka Cara Desiree Pečaver, poželjevši prvašićima dane ispunjene radošću, smijehom i prijateljstvom.

U OŠ Vladimira Nazora upisano je 46 prvaša (27 u Crikvenici, 6 u Dramlju i 13 u Jadranovu), a lani 45. Učiteljice razredne nastave u Crikvenici bit će Tatjana Vukić i Marijana Pohl, u Dramlju Monika Lepir te u Jadranovu Sanja Sladić. Dobrodošlicu prvašima poželjela je ravnateljica Daliborka Todorović.

– Škola nije samo mjesto gdje ćete učiti, bit će tu igre, zabave i veselja, stoga se nadam da ćete u školu dolaziti s osmijehom na licu. Budite spremni za nova znanja, postavljajte pitanja, istražujte svijet oko sebe, ne bojte se pogriješiti jer ćete i iz grešaka nešto naučiti. Kao na svakom putovanju i na ovom će biti nekih prepreka, ali uz učitelje, prijatelje i roditelje, sve ćemo savladati, zaključila je Todorović.

 

Objava FOTO Novu životnu pustolovinu počela 142 prvašića s crikveničko-vinodolskog područja pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

crikvenica (100)Novi Vinodolski (37)Novi Vinodolski & Crikvenica (133)škola (92)