Promjena vremena: Kiša uzrokovala probleme u Dalmaciji, Dubrovnik pod vodom

narod - prije 6 sati - link

Promjena vremena danas je zahvatila veći dio zemlje – vjetar, pljuskovi i grmljavina posebice stvaraju probleme uz more, ponajviše u Dalmaciji.

Društvenim mrežama šire se slike poplavljenih ulica u Zadru, Makarskoj, Splitu i Dubrovniku.

Podsjetimo, Državni hidrometeorološki zavod izdao je narančasto upozorenje na grmljavinsko nevrijeme uz obilnu kišu i olujni vjetar koje je na snazi sve do ponoći.

Kiša je u Zadru tijekom prijepodneva poplavila dio gradskih prometnica pa se vozilo otežano.

Iskakali su šahtovi, poplavljeni su pojedini ugostiteljski objekti. Srećom, zadarski vatrogasci nisu imali većih interevencija. Prema vremenskoj prognozi, oborine bi se tijekom poslijepodneva trebale znatno smanjiti, a potkraj dana i prestati.

Dubrovački gradonačelnik pozvao građane da ne izlaze iz svojih kuća

U Dubrovniku bujice su se slijevale gradom, poplavljene su ulice, među kojima i Stradun te lapadska obala.

Voda je ušla u podrume, ugostiteljske objekte i trgovine, ali i stanove. Potopljeni su automobili na parkiralištima, neke su ceste neprohodne, na Jadranskoj magistrali zabilježeni su odroni. Prekinuta je trajektna linija s Elafitima te linija Ploče – Trpanj. Sve dežurne službe su na terenu i saniraju štetu. Vatrogasci uglavnom rade na ispumpavanju poplavljenih objekata, javlja HRT.

Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović istaknuo je kako su vatrogasci u Dubrovniku do 13 sati zabilježili više od trideset intervencija.

– Svi vatrogasci su na terenu. U dolini Neretve imamo dvadesetak intervencija. Jutros smo na Korčuli i Pelješcu imali četiri intervencije, a u Dubrovačkom primorju dvije. U Župi dubrovačkoj i Konavlima stanje je mirnije. Ovo će potrajati. Velika kiša uvijek stvori problem bujičnih poplava. Treba izbjegavati vožnju jer se stvaraju velike gužve pa su nam otežane intervencije, rekao je Simović.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković na društvenim je mrežama pozvao građane da ne izlaze iz svojih kuća.

– Trenutna ekstremna količina padalina poplavila je gotovo sve ulice u gradu. Sve žurne službe su na terenu. Na žalost, ovo nije sve. Prema najavama u razdoblju od 15 do 23 sata očekujemo ekstremne količine padalina koje će uzrokovati brojne probleme, stoga molim sve sugrađane da ne izlaze ako ne moraju, istaknuo je Franković i građane pozvao da zaštite svoju imovinu.

Žurne službe maksimalnim će naporima pomoći pri ispumpavanju objekata, ali uz ovakve ekstreme nije moguće u potpunosti riješiti problem bujičnih poplava, istaknuo je.

U Makarskoj u 30-ak minuta palo 52 litara kiše po metru četvornom

Kišno nevrijeme zahvatilo je i Splitsko-dalmatinsku županiju. U Makarskoj je u tridesetak minuta palo 52 litara kiše po metru četvornom, informacija je Meteorološke postaje Osejava.

Zbog kiše bilo je manjih zastoja u prometu na priobalnoj prometnici na gradskom predjelu Marineta, kao i dijelu Vukovarske ulice gdje se promet kratko odvijao usporeno, dok je nedugo nakon kiše promet normaliziran.

Javna vatrogasna postrojba Makarske imala je četiri intervencije na ispumpavanju vode iz podruma, kazao je vatrogasni zapovjednim Mario Čović.

Temperature su na tom dijelu Jadrana s prosječnih 35 stupnjeva pale na ugodna 23.

Prognostičari najavljuju da se u Splitu i široj okolici tijekom dana očekuje olujno jugo koje će navečer okrenuti na buru, a ni temperature neće biti visoke. Dosezat će maksimalnih 27 stupnjeva.

Kiša se predviđa i dan poslije, u nekim dijelovima županije čak i pljusak, dok će se temperature zraka kretati do maksimalnih 28 stupnjeva.

Objava Promjena vremena: Kiša uzrokovala probleme u Dalmaciji, Dubrovnik pod vodom pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Dubrovnik (94)Hrvatska (4143)Izdvojen članak (878)nevrijeme (227)poplava (20)