“Danas sam konačno zaprimila pravomoćnu sudsku odluku da je moj otkaz u Državnim nekretninama bio nezakonit i da me Državne nekretnine moraju vratiti na posao. HDZ-ovo pravosuđe je uložilo iznimne napore da spriječe moj povratak na posao, da me egzistencijalno i zdravstveno unište, a sve s ciljem da kupe vrijeme kako bi se slegla prašina i kako bi se zaštitili premijerovi suradnici”, stoji u priopćenju Maje Đerek.

Maja Đerek radila je u Državnim nekretninama kao direktorica sektora za poslovne prostore, a otkaz je dobila nakon što je upozoravala na malverzacije u tvrtki, između ostalog i na slučaj tadašnjeg ministra za državnu imovinu Marija Banožića. On je 2019. sam sebi, kao državnome dužnosniku, dodijelio stan od 90 kvadrata u centru Zagreba, a Visoki upravni sud presudio je lani da je zbog tog čina bio u sukobu interesa.

“Postavlja se ključno pitanje – zašto kaznene prijave koje sam prije tri godine podnijela protiv najbližih Plenkovićevih suradnika i dalje skupljaju prašinu u USKOK-u i DORH-u? Pravosudne institucije rade po diktatu Andreja Plenkovića pa svojom svjesnim neradom štite financijske malverzacije i nekretninska mešetarenja Banožića, Katičića i Frke-Petešića u tvrtki Državne nekretnine”, poručila je Đerek.

Ustvrdila je da konačne sudske odluke ne bi bilo da nije izašla u medije te se zahvalila građanima na velikoj podršci.

“Bez obzira što me HDZ-ovo vodstvo u Državnim nekretninama želi spriječiti da se vratim na svoje staro radno mjesto gdje sam imala uvid u poslovanje tvrtke – vratiti ću se na posao kako bih svjedočila što je sve napravljeno protekle četiri godine dok sam bila odsutna. Prema saznanjima koje nastavljen je ‘business as usual’. Ali sada s malo više opreza da ništa ne izađe u medije”, kazala je.

U međuvremenu, Đerek je radila kao pročelnica Upravnog odjela za imovinu Grada Splita. No, s tog je mjesta udaljena u srpnju prošle godine, zbog ”prekoračenja ovlasti, odbijanja zadataka te otkrivanja tajnih podataka i nedoličnog ponašanja”, kako je pisalo u službenom obrazloženju. Đerek je tvrdila da je otkaz dobila zbog sukoba sa splitskim gradonačelnikom Ivicom Puljkom i njegovim zamjenikom Bojanom Ivoševićem oko korištenja gradskih stanova.

Službenički sud presudo je u lipnju ove godine da ju Puljak mora vratiti na posao, no Đerek je odlučila dati ostavku na spomenuto mjesto.