Nasilnog učenika zbog kojeg se ispisao cijeli razred prebacit će u drugu školu

novilist - prije 5 sati - link

Učenik (9) zbog kojeg se cijeli jedan razred odlučio ispisati iz zagrebačke Osnovne škole Miroslav Krleža ipak će promijeniti školu. Izvijestilo  je o tome Ministarstvo obrazovanja, javlja Index.

“Dogovoreno je da će roditelji učenika zatražiti premještaj u drugu osnovnu školu, zahtjev će predati sutra ujutro, obavljen je razgovor s ravnateljem škole u koju učenik treba prijeći.

“Stručna služba škole će sa savjetnicima Agencije za odgoj i obrazovanje pripremiti prelazak i pratiti socijalizaciju učenika u novoj sredini. Gradski ured će izdati sva potrebna rješenja za učenika iz svoje nadležnosti koja su potrebna za nastavak školovanja”, naveli su iz Ministarstva, dodajući da je sastanak održan s predstavnicima Gradskog ureda, AZOO-a, ravnateljice OŠ Miroslav Krleža i roditeljima učenika vezano za problem u OŠ Miroslav Krleža.

Iz Ministarstva novinaru Indexa nisu odgovorili što je sad s njegovim kolegama iz razreda, koji su se već ispisali iz škole, tj. hoće li se oni vratiti u školu. Radilo se o razredu od 16 učenika, a uz spomenutog učenika, neslužbeno doznajemo, tu je trebalo ostati samo još jedno dijete.

Roditelji su nam kazali da su njihova djeca odradila prvi dan u novoj školi i da sve skupa smatraju suludom situacijom.

Odvjetnica roditelja: Sustav nas je ignorirao

“Najveći problem je u tome što mi nismo dobili nikakvu informaciju škole, Ministarstva obrazovanja i Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade. Doista smo naišli na zid šutnje. Molili smo prije završetka nastave i zahtijevali relevantne informacije i tijekom ljeta, ali apsolutno nikakvu informaciju nismo dobili. Sustav nas je ignorirao.

Oni su imali pravo na informaciju i pomoć, osobito od gradskog ureda za obrazovanje da im pomogne pronaći nove škole, ali oni su se sad raspali, krenuli su odvojeno u različite škole u novu školsku godinu”, rekla nam je odvjetnica roditelja djece Ana Marija Vegar.

Index je zvao ravnateljicu škole Silvanu Galinović, ali nije se javila. Poslali smo i službeni upit s pitanjem kako je došlo do ovoga, ali i kako se sad namjerava organizirati nastava s dvoje učenika, no nismo dobili odgovore.

U ovoj školi je zabilježena incidentna situacija i u svibnju kad su roditelji tog navodno problematičnog dječaka upali u školu, zbog čega se učiteljica s učenicima zaključala u razred. Intervenirala je policija, ali nisu utvrđeni postupci prekršajnog i kaznenog djela, javlja Index.

Bilo je to kad je učenik već dva mjeseca bio izdvojen iz razreda te je nastavu pratio online u posebnoj učionici, a ovom prilikom su roditelji zahtijevali da im se sin vrati na nastavu.

Galinović je za Index tada poručila da je riječ o složenoj situaciji koju škola nema ovlasti samostalno riješiti te da su zato u komunikaciji s resornim ministarstvom i ostalim institucijama. Ravnateljica nam je i u ožujku poručila kako škola sve radi po zakonu i “da su održavani interdisciplinarni sastanci”.

Djeca su brutalno zlostavljana

Kako je novinaru Indexa objasnila još u ožujku odvjetnica Vegar, nasilje je intenzivno trajalo od studenog. Radilo se tu o šakama u potiljak i guranju učenika.

“Odgurnut je i učenik koji je udario glavom o stol i zadobio podljev ispod oka. Psihičko maltretiranje svodi se na najgore moguće uvrede poput ‘lešinarko’, ‘kravo debela’, ‘začepi gubičetinu’, ‘kurvo’…

Što se tiče seksualnog zlostavljanja, treba reći da dječak ne razlikuje vršnjake od vršnjakinja, to nasilje se vrši nad svima tako što ih pritisne uz zid i imitira seksualni čin te uzvikuje ‘one minute sex‘, guranje prstiju djevojčicama i dječacima oko genitalija, diranje svog spolovila pa zatim diranje djevojčica po licu… Dječak je mjaukao, lajao, bacao se po podu i nikad nije pokazivao žaljenje za tim što radi”, kazala je tada odvjetnica Vegar.

Tada su neka djeca zatražila psihološku pomoć, učiteljica je bila na bolovanju, ali na kraju je sve kulminiralo ispisivanjem djece iz škole.

Objava Nasilnog učenika zbog kojeg se ispisao cijeli razred prebacit će u drugu školu pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska (4143)zlostavljanje (5)