Režimski skup: Pogledajte tko je sve ispratio Budimira Lončara s Krematorija

narod - prije 6 sati - link

lončaralončara

Jugoslavenski diplomat  i poslijeratni šef zadarske Ozne – Budimir Lončar ispraćen je danas na zagrebačkom groblju Mirogoju. Na zagrebačkom Krematoriju od Lončara oprostili su se brojni prijatelji i poznanici, većinom dužnosnici i medijski djelatnici komunističke Jugoslavije, ali i sadašnji nositelji lijevih politika.

Od Lončara su se oprostili SDSS-ovac Milorad Pupovac koji je održao govor, glumac Rade Šerbedžija, Možemovci Tomislav Tomašević i Sandra Benčić, riječki gradonačelnik Marko Filipović; dugogodišnji novinar i bivši vanjskopolitički savjetnik predsjednika RH Stjepana Mesića Tomislav Jakić; predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH) Franjo Habulin; novinarka Mirjana Rakić za čijeg su djelovanja djelatnici HTV-a morali skidati križeve s lančića; odvjetnik Anto Nobilo; bivša ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, predsjednik Antifašističke lige Hrvatske Zoran Pusić, Mirko Bolfek, jugoslavenski režimski novinar koji je od 2000. do 2006. bio ravnatelj Hine, kasnije i veleposlanik.

Šarić: Budimir Lončar svojim je (ne)djelima zaslužio titulu domaćeg izdajice i suradnika okupatora

Lončar je preminuo u 101. godini života 1. rujna.

Podsjećamo, Lončar je bio posljednji ministar vanjskih poslova Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Ostat će zapamćen po svojoj ulozi u uvođenju embarga na oružje Jugoslaviji. To se posebno teško odrazilo na Hrvatsku koja je bila razoružana. Do samog kraja, Lončar je služio jugoslavenskoj državi, napustivši svoju dužnost tek na dan okupacije Vukovara 18. studenog 1991. godine. Protivio se hrvatskoj samostalnosti i u posljednjim danima SFRJ zagovarao je demokratsku Jugoslaviju.

Objava Režimski skup: Pogledajte tko je sve ispratio Budimira Lončara s Krematorija pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

budimir lončar (16)Hrvatska (4152)Izdvojen članak (878)Milorad Pupovac (61)