Dupin zaplivao s djecom i roniocima ispred riječke lučice Brgudi: “Družio se s ljudima preko sat vremena”

riportal - prije 4 sata - link

Na snimci se vidi dupin kako svako malo izvire iz vode i pliva dok su na svega metar do dva udaljenosti u moru nalaze djeca koja plivaju oko njega. U jednom se trenutku okrenuo i na leđa

Neobičan prizor dupina koji se igra s djecom ispred lučice Brgudi kod Trećeg Maja u Rijeci zabilježio je jedan od čitatelja Net.hra koji je poslao snimku. Prema njegovim riječima, dupin se zadržao oko sat vremena i igrao s djecom i roniocima.

Na snimci se vidi dupin kako svako malo izvire iz vode i pliva dok su na svega metar do dva udaljenosti u moru nalaze djeca koja plivaju oko njega. U jednom se trenutku okrenuo i na leđa.

S obzirom na to da je riječ o poprilično atraktivnoj životinji, koju većinom smatramo dobronamjernom, obližnji kupači su mu se približili, no iz Instituta Plavi svijet pozivaju na oprez baš zato što su se tamo kupala djeca.

‘Njihovo je ponašanje nepredvidivo’

“Oni su divlje životinje te je njihovo ponašanje nepredvidivo, ali ponajviše je rizik od prijenosa ozbiljnih i teško izlječivih bolesti”, pojašnjavaju iz Instituta.

Također su podsjetili na slučaj kratkoljunog dupina snimljenog prije nekoliko tjedana kod Krka, koji pokazuje neobično ponašanje i zadržava se u lukama te dopušta ljudima da mu priđu. “Ovu jedinku pratimo već dvije godine i u dobrom je općem stanju. Ne pokazuje vanjske znakove bolesti, normalno roni i ne gladuje.

Međutim, ova određena jedinka je samotni (solitarni) dupin, odvojena je od ostatka svoje vrste iz nepoznatih razloga. Moramo biti svjesni da intenzivna interakcija s ljudima neminovno predstavlja rizik kako za dupina, tako i za čovjeka”, upozorili su iz Instituta.

Podsjećaju da dupini mogu prenijeti brojne ozbiljne i teško izlječive bolesti kao što su tuberkuloza i leptospiroza, a mogu i tijekom bliskih interakcija s ljudima u populaciju dupina prenijeti bolesti koje mogu uzrokovati ugibanje velikog borja životinja. Stoga bi plivanje s njima, ističu, trebalo izbjegavati.

“Dupini su strogo zaštićene životinje te je zabranjeno njihovo uznemiravanje (pokušaj hranjenja, plivanja, dodirivanja ili proganjanja). Stoga pozivamo građane i turiste da:

⚬ Ne pokušavaju stupiti u izravan kontakt s dupinima

⚬ Ne pokušavaju dupinima nuditi hranu

⚬ Promatraju dupine sa sigurne udaljenosti i prate njihovo ponašanje

⚬ Ne proganjaju dupine (ne približavaju se plovilom ili plivajući)”, apeliraju iz Instituta Plavi svijet.

The post Dupin zaplivao s djecom i roniocima ispred riječke lučice Brgudi: “Družio se s ljudima preko sat vremena” appeared first on Riportal.

pročitaj cijeli članak

dupin (6)RIJEKA I PGŽ (792)