“Škola gdje je situacija eskalirala pokazala je da su unutar postojećih propisa i nadležnosti iscrpljene sve mogućnosti i da je odavno trebalo te propise mijenjati”, poručila je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec na konferenciji za novinare.

Ona je komentirala slučaj zagrebačke osnovne škole iz koje su se ispisali svi učenici četvrtog razreda zbog dječaka koji je, kako navode roditelji, zlostavljao ostatak razreda.

Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade Luka Juroš također je rekao da je ta škola poduzela sve što je u njezinoj nadležnosti kako bi riješila slučaj vršnjačkog nasilja u razredu.

“Škola je napravila apsolutno sve što joj propisi dopuštaju, Grad Zagreb, temeljem postojećih propisa, ima izuzetno ograničenu nadležnost u ovakvim slučajevima”, rekao je Juroš koji je s dogradonačelnicom Dolenec održao konferenciju za novinare u povodu prvog dana nove školske godine.

Iskazao je nadu da će nadležna ministarstva prilagoditi propise tako da škole imaju snažnije alate u sličnim situacijama.

Dolenec je dodala da je Grad Zagreb ukazivao i ranije u javnim savjetovanjima da školama treba dati jače ovlasti da postupaju u interesu djeteta.

Posebno je istaknula potrebu jačanja mreže socijalnih radnika za škole, jer bi oni mogli ranije problem prepoznati i prevenirati.

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs izjavio je danas da su zagrebačka osnovna škola i socijalne institucije trebale žustrije reagirati kako problem vršnjačkog nasilja ne bi toliko eskalirao da je došlo do ispisivanja cijeloga razreda kojega je zlostavljao jedan učenik.

S tim u vezi u Ministarstvu je sazvan sastanak s roditeljima i predstavnicima Grada Zagreba.

Za taj slučaj vršnjačkog nasilja javnost je doznala u ožujku kada je u medijima objavljeno da 15 učenika iz razreda jedne zagrebačke osnovne škole dva tjedna nije dolazilo na nastavu zbog jednog učenika koji ih zlostavlja i maltretira. Roditelji su tada angažirali i odvjetnicu kako bi riješili ovaj slučaj. Ona je navela kako se radi o dugotrajnom fizičkom, psihičkom i seksualnom uznemiravanju.

Odvjetnica Ana-Marija Vegar, koja zastupa roditelje, ustvrdila je da su roditelji  u strahu za sigurnost svoje djece i očekuju da problem riješi prvenstveno škola koja prati učenika cijelo vrijeme i ima potrebne informacije. Roditelji ostale djece očekivali su da se učenika problematičnog ponašanja preseli u drugu školu, te poručili da će, u suprotnom, svoju djecu ispisati.