Pri kraju je obnova Doma kulture i sporta u Kraljevici. Čandrlić najavljuje i desetke drugih projekata

novilist - prije 5 sati - link

 

 

KRALJEVICA  Rebalansom u lipnju proračun Grada Kraljevice narastao je na oko 6,9 milijuna eura, nakon što je utvrđeno da se očekuju veći prihodi od poreza te od vanjskih izvora financiranja. Tako proračun za ovu godinu planira i predviđa rad na tridesetak projekata, a mi smo u gradskoj upravi provjerili kako napreduju. Gradonačelnik Dalibor Čandrlić kaže kako su neki već realizirani, dio je pri kraju, a dio u fazi planiranja. Od kapitalnih projekata, pri samom kraju je obnova sportske dvorane, Doma kulture i sporta u Kraljevici.

Zadovoljan – kraljevički gradonačelnik Dalibor Čandrlić / Snimio Milan ĐEKIĆ

Plaža Oštro

– Trenutno se izvode tehnička ispitivanja, otklanjanju se manje nepravilnosti, kao i nadzor obavljenih radova, sve kako bi objekt prošao tehnički pregled i bio predan gradu na korištenje. Izvedeni su i dodatni radovi kako bi se projekt mogao u punom obimu realizirati, a u sljedećem razdoblju uredit će se i okoliš, kaže Čandrlić. Cijeli projekt vrijedan je više od 1,6 milijuna eura od čega je iz vanjskih EU izvora osigurano gotovo 1,1 milijun eura. Projektom je obnovljena fasada objekta, postavljena nova aluminijska stolarija, nova kotlovnica, postavljen je novi parket na sportski pod, obnovljene su svlačionice, sanitarni čvorovi, nove tribine, koševi, digitalni semafor velikog ekrana, uvedena je nove LED rasvjeta u dvoranu, postavljeno novo ozvučenje te je nabavljena sportska oprema.

Nove stolice i stolovi za dom »Ivica Turina« Šmrika

 

U tijeku je postupak javne nabave, nakon čega će se krenuti s uređenjem i opremanjem Društvenog doma u Šmriki te će sam prostor biti tehnički i zvučno opremljen.

– Nabavit će se stolice i stolovi, učinkovita i moderna rasvjetna tijela, ozvučenje, računala i namještaj za održavanje društvenih i kulturno-umjetničkih sadržaja u naselju Šmrika, kaže gradonačelnik. Tako će Dom spreman dočekati sve susrete i aktivnosti udruga u kulturi i sportu i drugih građana koji ga koriste. Uređenje je vrijedno oko 80 tisuća eura, a oko 61 tisuću eura sufinancira Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Također, prije samog početka radova, potrebno je bilo zamijeniti dotrajale električne instalacije, za što je Grad Kraljevica platio 31,6 tisuća eura. Također, nedavno je dovršena zamjena stolarije u Društvenom domu u Bakarcu, u vrijednosti od 16 tisuća eura. Ministarstvo kulture financiralo ju je s deset tisuća eura, a šest tisuća utrošeno je iz gradskog proračuna.

Kapitalni projekt, vrijedan više od dva milijuna eura, je i nova plaža Oštro, koja ima spremnu projektnu dokumentaciju, kao i pravovaljanu građevinsku dozvolu. Za financiranje se na ITU mehanizam, u sklopu Aglomeracije Rijeka, Grad Kraljevica prijavio s Gradom Bakrom, koji projektira plažu Banj.

– Projekt je svrstan u kategoriju strateških što znači da je financiranje praktički osigurano. Uredit će se plaža, ali i šetnice uz more na potezu od Lipice do ulaska u kamp, što će u mnogome izmijeniti izgled, ali i potencijale Kraljevice, govori nam gradonačelnik. Uskoro počinje i rekonstrukcija i sanacija Vele plaže Carovo, u vrijednosti od oko 160 tisuća eura, a koju će izvesti GP Izvedba iz Grižana. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture sufinancira radove sa sto tisuća eura. Prije turističke sezone izvršeno je osnovno i preventivno čišćenje plaže od oštećenih dijelova obalnih konstrukcija. Ostatak radova počet će sredinom rujna te je očekivano trajanje radova pet mjeseci. Obalna konstrukcija plaže oštećena je u nevremenu zimus, a ovim radovima cijela će plaža biti rekonstruirana i uređena.

Ustrajni u realizaciji Hrvatske vinske kuće

 

Iako je dokumentacija za Hrvatsku vinsku kuću u potpunosti spremna, ovaj projekt zasad nije dobio financije na natječaju Ministarstva turizma i sporta u okviru NPOO-a, kao što smo već pisali. No, gradonačelnik kaže da ne odustaju od realizacije te najavljuje radne sastanke kako bi se pronašli novi načini financiranja.
– Vidimo potencijalna rješenja u tom smjeru. To je projekt vrijedan gotovo pet milijuna eura, koji bi pokretnim krovom zatvorio atrij dvorca u zimskim mjesecima, ali i osigurao dodatni prostor i sadržaje u sklopu dvorca Frankopan, te u bitnome povećao turističku vidljivosti i atraktivnost grada, podcrtava gradonačelnik Dalibor Čandrlić.

Plaža Oštro – čeka
se financiranje / Foto Milan ĐEKIĆ

Tijekom rujna počet će i obnova ograde uz šetnicu Oštro. Kraljevički gradonačelnik dodat će kako je početkom rujna potpisao sporazum s Hrvatskim cestama o izgradnji rotora na istočnom ulazu u Kraljevicu.

– Sada treba izraditi projektnu dokumentaciju, a nakon toga idemo u izgradnju koja će donijeti bolju prometnu regulaciju na ulasku u grad s magistrale, ali i povećati sigurnost sudionika u prometu. Ističem dobru suradnju s Hrvatskim cestama, jer smo prije nekoliko mjeseci na istoj, dotada mračnoj lokaciji postavili javnu rasvjetu, a sve kako bi križanje učinili sigurnijim za sudionike u prometu, opisuje Čandrlić. Trenutno se izrađuje i idejno rješenje za opremanje dječjeg parka u Turkovićevoj ulici u Novom naselju te u dječjem parku u Šmriki, pored osnovne škole. Nedavno su postavljene i nove sprave u parku Dječjeg vrtića Orepčići. Još jedan od projekata koji se planira su stepenice koje će povezati novu lučicu Carovo s okolišem i samim Dvorcem Nova Kraljevica.
– Sljedeći tjedan imamo prvi operativni sastanak s projektantima, te vrlo brzo po izradi projektne dokumentacije očekujemo i početak radova, doznajemo.

Nove sprave u parku Dječjeg vrtića Orepčići, a uskoro stižu i u Šmriku i Turkovićevu ulicu / Snimio Milan ĐEKIĆ

Kultura i sport

 

Radi se i na obnovi pročelja fasade malog Kaštela Zrinski. Trenutačno se izrađuje izvedbeni projekt, nakon čega će ga gradska uprava prijaviti na vanjske izvore financiranja. Također, sanacija unutarnjeg stubišta Starog grada Zrinski pri samom je kraju. Ministarstvo kulture i medija financiralo ju je s 42 tisuće eura. Ulaže se i u sport, uz rekonstrukciju sportske dvorane, planira se uređenje malonogometnog igrališta iza škole, nakon što je lani u rujnu obnovljeno i košarkaško igralište. Uređenje će koštati oko 300 tisuća eura te su ga prijavili na javni poziv za financiranje Ministarstva turizma i sporta te čekaju odgovor. Gradonačelnik vjeruje kako će dobiti financiranje, jer je projekt kvalitetno izrađen te se posebno odnosi na bolje sportske uvjete za djecu.

Odmorišta, parkirališta, ceste

U suradnji s Hrvatskim cestama uredit će se i odmorište ispod groblja Križišće, a gradonačelnik kaže da vrlo skoro kreću s uređenjem. Planirane su klupe, kao i nova parkirališna mjesta.

– U planovima nam je i sanacija dijela ceste u Stipčićima sukladno prioritetima nužnosti i financijskim mogućnostima te parkiralište Carovo za koje smo ishodovali pravomoćnu lokacijsku dozvolu te se trenutno izrađuje glavni projekt. Očekujem kako bi krajem ove godine ili početkom sljedeće mogli krenuti s izvođenjem radova na parkiralištu Carovo. Podsjećam i kako smo izgradili parkiralište u neposrednoj blizini »Škarpine«, što znači da kontinuirano ulažemo u dodatne parkirališne kapacitete, opisuje. Osim toga, ishodovana je građevinska dozvola za izgradnju ceste Podbanj 3 s oborinskom odvodnjom, a Vodovod i Kanalizacija Rijeka postavit će vodovod i sanitarnu infrastrukturu.
– Čekamo dozvolu za javnu rasvjetu te kad je dobijemo, raspisat ćemo javni natječaj za izgradnju cesta kojom će se otvoriti novi, dodatni potencijali na atraktivnom području za što smo prethodno izradili Urbanistički plan uređenja, nastavio je kraljevički gradonačelnik Dalibor Čandrlić.

Otvorena je javna nabava za opremanje Doma u Šmriki / Snimio Milan ĐEKIĆ

Projektna dokumentacija za novi rotor na istočnom ulazu u Kraljevicu je »na tapeti« / Foto Milan ĐEKIĆ

Čeka se potvrda Ministarstva za financiranje obnove malonogometnog igrališta / Snimio Milan ĐEKIĆ

 

Objava Pri kraju je obnova Doma kulture i sporta u Kraljevici. Čandrlić najavljuje i desetke drugih projekata pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Kraljevica (19)projekti (11)rijeka (1101)