PAG Turisti gumenjakom uletjeli u jato razigranih dupina, pogledajte snimku!

riportal - prije 5 sati - link

Na Facebook stranici Cestovanie po Chorvatsku objavljena je snimka na kojoj turisti gumenjakom namjerno ulaze među jato dupina, nedaleko od Metajne na otoku Pagu

Snimka je podijeljena i na Facebook stranici Otok Pag. Na njoj je vidljivo da tko god je upravljao plovilom namjerno skreće s kursa i prvo se približava jatu zaigranih dupina, a zatim i dodatno skreće te plovi ravno kroz jato. Time je izravno doveo u opasnost dupine, koje je mogao ozlijediti plovilom, a i prekršio Zakon o zaštiti prirode, piše Novi list.

Snimku može pogledati OVDJE.

Zakon o zaštiti prirode jasno propisuje, u članku 153., da je zabranjeno namjerno hvatanje, ubijanje i uznemiravanje strogo zaštićenih vrsta, a kazne propisane za kršenje ove odredbe su do četiri tisuće eura za fizičku osobu, odnosno do 33 tisuće eura za pravnu osobu.

Namjera autora snimke vjerojatno nije bila loša, ali valja podsjetiti na osnovna pravila ponašanja pri susretu s dupinima na moru.

Zabranjeno je plivati s njima, hraniti ih i proganjati plovilom. Brodicom im se ne smije prilaziti na manje od 50 metara, plovilo se ne smije usmjeravati izravno prema uočenim životinjama, a približavati im se treba brzinom do pet čvorova, slijedeći paralelno smjer njihova kretanja.

Ne treba se zadržavati u njihovoj blizini duže od pola sata, a ako se primijete mladunci, treba se plovilom odmah udaljiti od jata, prenosi Index.

The post PAG Turisti gumenjakom uletjeli u jato razigranih dupina, pogledajte snimku! appeared first on Riportal.

pročitaj cijeli članak

Crna kronika (2442)pag (29)