Brazil: Na tisuće prosvjednika protiv zabrane društvene mreže ‘X’

narod - prije 7 sati - link

bolsonarobolsonaro

Bivši brazilski predsjednik Jair Bolsonaro okupio je tisuće prosvjednika u središtu Sao Paula kako bi prosvjedovali protiv zabrane društvene mreže X u Brazilu.

Prosvjed je bio tempiran na Dan neovisnosti zemlje.

Istovremeno s Bolsonarovim prosvjedom, predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva predvodio je službenu vojnu paradu u glavnom gradu Braziliji.

Obučen u boje brazilske zastave, Bolsonaro se popeo na pozornicu postavljenu na glavnoj ulici Sao Paula, Aveniji Paulista, i obratio se okupljenima.

>Bolsonaro osudio upad pristaša u parlament, Vrhovni sud i predsjedničku palaču: Uhićeno 400 ljudi

Njegove izjave bile su usmjerene na jednog od glavnih odgovornih za zabranu platforme X: suca Vrhovnog suda Alexandrea de Moraesa.

“Nadam se da će Savezni senat zaustaviti Alexandrea de Moraesa, ovog diktatora koji šteti Brazilu više od samog Luiza Inacia Lule da Silve,” rekao je Bolsonaro okupljenima. De Moraes je zatražio od platforme da imenuje pravnog zastupnika u Brazilu, kako to zahtijeva brazilski zakon.

U kolovozu, kada X nije ispunio taj zahtjev, De Moraes je izdao nalog za suspenziju svih aktivnosti platforme u Brazilu.

To je bio vrhunac dugotrajnog sukoba između De Moraesa i vlasnika platforme X, Elona Muska.

Bogati poduzetnik zatvorio je urede X-a u Brazilu ranije tog mjeseca kako bi izbjegao pridržavanje sudskih naloga za suspenziju računa koji navodno šire dezinformacije. Dana 2. rujna, brazilski Vrhovni sud jednoglasno je potvrdio odluku o zabrani X-a, uz podršku svih pet sudaca. Objašnjavajući odluku, sudac Flavio Dino je rekao: “Stranka koja namjerno ne poštuje sudske odluke očito se smatra iznad vladavine prava.”

No, to nije smirilo negodovanje, posebno među pripadnicima desnice u Brazilu, koji su smatrali zatvaranje X-a kršenjem njihovih prava na slobodu govora.

Bolsonaro, kao predvodnik desnice u Brazilu, iskoristio je trenutak za poziv na prosvjed.

>Elon Musk i X snose krivicu za nerede u Engleskoj?! Mediji i političke elite se slažu

“Kada su sloboda izražavanja i tiska ugroženi, demokracija vapi za pomoć,” napisao je na društvenim mrežama 4. rujna.

“Stoga pozivam sve Brazilce koji vole slobodu i našu demokraciju: Dođite na Aveniju Paulista sljedeće subote, 7. rujna!” Sam Bolsonaro imao je sukobe s De Moraesom, koji je ranije vodio Vrhovni izborni sud (TSE), koji nadzire izbore u Brazilu.

Uoči predsjedničkih izbora 2022. godine, Bolsonaro, tadašnji predsjednik, širio je informacije o navodnim o izbornim prevarama. Nakon što je izgubio izbore, Bolsonaro i njegovi saveznici pokušali su osporiti rezultate.

De Moraes je predvodio Vrhovni izborni sud u glasanju za zabranu Bolsonara s dužnosti do 2030. zbog njegove uloge u širenju informacija o navodnim izbornim prevarama, prenosi CNN.

Na prosvjedu za Dan neovisnosti u Sao Paulu, Bolsonaro je ponovio svoje tvrdnje o izborima 2022. “Izbori 2022. godine bili su potpuno pristrani od strane predsjednika Vrhovnog izbornog suda, Alexandrea de Moraesa,” rekao je okupljenima, dodajući da su neredi 8. siječnja bili “namještaljka”.

>Bolsonaro: Moja misija u Brazilu još nije gotova

Objava Brazil: Na tisuće prosvjednika protiv zabrane društvene mreže ‘X’ pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

brazil (28)Izdvojen članak (872)Svijet (1995)