Hiperpersonalizirani AI sadržaj – YouTube ćemo gledati kao TikTok

netokracija - prije 1 dan - link

Posjetili smo VidSummit, najveću konferenciju posvećenu poslovnoj strani YouTubea. Tamo možete naići na razne kreatore, stratege, marketingaše i brendove koji dobrim dijelom žive od stvaranja sadržaja za YouTube. Kao velikim štovateljima video sadržaja, malo je reći kako je Ivanu Brezaku Brkanu i meni ovo bilo posebno iskustvo.

Za oko nam je posebno zapelo predavanje keynote predavača Toma Bilyeua, YouTubera koji stoji iza medijske kuće Impact Theory. U svojem predavanju How to master an AI-fueled, hyper-personalized future, preuzeo je ulogu futurologa i iznio svoje (pomalo ekstremno) viđenje budućnosti kreatorskog zanimanja i algoritama video platformi. Donosimo zašto Tom smatra da idemo prema svijetu gdje će videi kao što je Harry Potter – Redneck Wizard postati normalni tip sadržaja.

Molimo da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli vidjeti ovaj sadržaj

Algoritam u čijoj pozadini se nalazi AI će sam postati sadržaj

Ne želite se natjecati s drugima kao kreatori, već želite pronaći ono što samo bi možete kreirati. Ali sposobnost kreatora da napravi bolji sadržaj, ostvari više pregleda ili izgradi bolju zajednicu nestat će jer će svatko moći koristiti umjetnu inteligenciju. AI će stvarati video za videom i testirati algoritam kako bi se vidjelo što funkcionira, a što ne:

Ljudi će brzo dolaziti i odlaziti, a fokus više nije na izgradnji zajednice pratitelja, već na samome sadržaju. Publika će jednostavno htjeti biti zabavljena. Primjer toga je TikTok jer on ne stavlja kreatora u prvi plan, već sadržaj.

Tom smatra da će se za dvije dogoditi ono što on naziva “stvaranje u stvarnom vremenu” – sadržaj će se kreirati u trenutku dok ga gledate, a temeljit će se na navikama gledatelja:

AI će razumjeti kako ste prošlih sedam dana komunicirali sa sadržajem. Znat će kad ste pogledali lijevo, kad ste pogledali desno, koliko brzo ste prešli prstom preko nečega i na koje lice ste se zadržali. Na temelju vašeg ponašanja u tom trenutku, generirat će sadržaj koji ćete najvjerojatnije gledati.

Ako bismo na stavili jedan nazivnik na sve rečeno, onda govorimo o “algoritmu kao sadržaju” koji više neće prioritizirati metrike kao što su lajkovi i pregledi, već se oslanjati na kvalitetu i dubinu interakcije sa sadržajem.

Tom je suosnivač i Quest Nutritiona, linije proteinske hrane, koju su on i njegovi partneri prodali za milijardu dolara.

Tomova ideja o ovakvome algoritmu sugerira da će se kreatori sadržaja morati prilagoditi. Umjesto međusobnog natjecanja, kreatori će se natjecati s AI-em koji stvara hiperpersonaliziran sadržaj za svakog korisnika. Tom predviđa kako će se uloga kreatora pretvoriti u “kustosa” sadržaja iza kojeg stoji AI.

S druge strane, Tom smatra kako će sve veću ulogu u stvaranju sadržaja imati upravo zajednica.

Zajednica će učiniti virtualni svijet kreatora dubljim i personaliziranim

Tradicionalno, zajednica korisnika je ta koja upija sadržaj, ali Tom smatra kako pojavom AI-a i virtualnih svjetova, zajednica može postati aktivni sukreator u tom sadržaju. Kao primjer uzima igre Grand Theft Auto i Minecraft jer one pružaju veliku mogućnost istraživanja i sustvaranja vlastitog svijeta.

To je nešto kao “spremnik” za kreativnost zajednice. Kreatori će imati priliku komunicirati s najzanimljivijim članovima zajednice koji razumiju što pokušavate napraviti i tražit će način kako oni mogu dati svoj doprinos… Ovaj pristup ne samo da povećava dubinu virtualnog svijeta, već i potiče jači osjećaj pripadnosti i ulaganja među sudionicima.

YouTube svakako neće nestati, ali će izgubiti moć nad svojim korisnicima što vodi decentralizaciji u kojoj zajednica oblikuje sadržaj. Također, taj sadržaj će postati hiperpersonaliziran, a umjetna inteligencija postaje glavni alat, zaključio je Tom.

pročitaj cijeli članak

AI (21)Izvještaj (8)youtube (12)