Donedavni napadač Rijeke: “Austrijanci zovu, ali želim igrati samo za Hrvatsku”

novilist - prije 7 sati - link

RIJEKA   Franjo Ivanović, 20-godišnji donedavni napadač Rijeke, proživljava uistinu turbulentni dio karijere. Rujevicu je zamijenio Belgijom, točnije Union St. Gilloiseom, a sada je na važnom okupljanju mlade U-21 reprezentacije u kvalifikacijama za EURO. Sve se događa strelovitom brzinom, Ivanović je pod popriličnim povećalom, a sve je to i zaslužio prije svega upornošću i radom. Golovi ga uvijek nisu išli, ali i tu je zamjetan vidan napredak, riječ je o igraču koji je latentna opasnost za protivničke uže obrane i vratare. A u isto vrijeme jako je mlad…

– Odradio sam jedan trening u novom klubu i dobio deset minuta u utakmici protiv Andrelechta. Prvi dojmovi su jako dobri. Sve je vrhunski – kaže Ivanović. – Mislim da je Union optimalan klub za moj razvoj i dobra odskočna daska za dalje. Istina, Belgijci su me već duže pratiti, od studenog prošle godine, tad su i uspostavljeni neki kontakti, a sad se sve i realiziralo.

U belgijskom Westerou igra i Matija Frigan, još jedan mladi bivši napadač Rijeke. Je li uspostavljen svježi kontakt?

– Čuo sam se s Matijom i dao mi je već neke informacije o ligi i klubovima. Dosta smo blizu, sad kad se budem vratio, vjerojatno ćemo se i vidjeti.

Odlazak iz Rijeke došao je u trenutku brodoloma u Ljubljani. Franjo se želio oprostiti s još jednom dobrom predstavom i s Rijekom u skupini Konferencijske lige, no sve se pretvorilo u noćnu moru.

– Slovenci su nam zabili gol skoro svaki put kad su prešli centar. Stvarno smo loše izgledali. Puno se pisalo i govorilo o toj utakmici, ali nju trebaju igrači što prije zaboraviti. Čini mi se da su uspjeli u tome jer protiv Dinama su izgledali onako kako smo željeli. Gledao sam taj derbi i jako sam sretan što igrači nisu još dodatno pali, postojala je ta opasnost, ali sve su izvukli na pravi način – dodaje Ivanović.

Ozbiljna momčad

Iz Belgije je pak na Rujevicu došao Stipe Perica, prinova je i Amer Gojak. Rijeka je pojačala napadački potencijal.

– Rijeka je još uvijek ozbiljna momčad. Nadam se da će zadržati konstantnost u sezoni. Dinamo ima širok i kvalitetan roster, a financijski su još sada jači, no vjerujem da Rijeka može parirati svima u HNL-u.

Ivanović je bio ljubimac riječke publike, posebno istočne tribine.

– Bilo je stvarno jako puno lijepih trenutaka s Rijekom, a to skandiranje mi je stvarno puno značilo. Hvala još jednom svim navijačima i ljudima u klubu, ali i onima koje sam upoznao i izvan nogometa u Rijeci. Meni je to bilo jako lijepo razdoblje, u nogometnom smislu to je bio moj naljepši dio života.

Ivanović se dodatno isprofilirao u kratkom vremenu na Rujevici. Postao je zreliji igrač koji je svjestan da samo velikim odricanjima i radom može još više uspjeti.

– Odigrao sam dosta utakmica u tih godina dana i mislim da sam postao iskusniji. Počeo sam i malo više golova zabijati i nadam se da tako mogu nastaviti, naprije protiv Portugala s mladom reprezentacijom, a onda i u Belgiji.

EURO želja

Hrvatska je u skupini G u posljednjem ogledu svladala Farke Otoke 2:1, a pobjedu je zapačatio baš Ivanović iz kaznenog udarca.

– U današnjem nogometu nije lako više dobiti niti jednu reprezentaciju. Farani su stajali čvrsto i dobro se branili, a pokušavali nas ugroziti kontre. Nismo imali najbolji dan, nije toliko do izražaja došla naša individualna kvaliteta, ali pobijedili smo.

Sutra mladi Vatreni igraju protiv Portugala, lidera skupine, koji bježi dva boda. I traže iskupljenje nakon visokog poraza (5:1) u eri Dragana Skočića.

– Protiv Portugala moramo biti na maksimumu. I ofenzivno i defenzivno. Ako pobijedimo, imamo jako dobre šanse za plasman na EURO. Dosad smo odigrali solidne kvalifikacije i drugi smo na ljestvici, mislim zasluženo. Sada to trebamo na pravi način izgurati do kraja.

Ivanović je rođen u Austriji, čak je i jednu utakmicu odigrao za tamošnju U-15 reprezentaciju i u njoj zabio dva gola. Austrijska seniorska vrsta je sada poprilično jaka, ali želi biti još jača i s Ivanovićem.

Austrijanci su me zvali već nekoliko puta, sada isto prije ovog okupljanja i žele da igram za njih. Pritom me je nazvao i izbornik Ralf Rangnick, međutim to ne dolazi u obzir. Igram za Hrvatsku, a to želim i dalje. A vrsta moj je najveći cilj, kao i želja da osvojim neki trofej s Vatrenima. To bi me ispunilo kao osobu i igrača, a sve ostalo što bude – znakovito zaključuje Ivanović.

Od Olića mogu puno naučiti

Ivica Olić, znano napadačko ime mnogih europskih klubova i reprezentacije, odnedavno je novi izbornik hrvatske U-21 vrste. Franji sigurno može pomoći i savjetima kao bivši brzonogi i ubojiti napadač.

– Imamo kvalitetu u momčadi, ali i u stožeru. To su bivši igrači od kojih možemo samo učiti. Nadam se da će sve to biti dobra priča i da ćemo se plasirati na EURO. Stvarno sam presretan što je Olić tu na toj funkciji, osobno mogu puno naučiti od njega. Posebno u nekim taktičkim stvarima. Suradnja je dobra, sve je vrhunski. Ola ima i dobar pristup, zna kad je vrijeme za šalu, kad za ozbiljan rad. Sve to mi se jako sviđa – kaže Ivanović.

 

 

Objava Donedavni napadač Rijeke: “Austrijanci zovu, ali želim igrati samo za Hrvatsku” pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Franjo Ivanovič (12)Hrvatska U-21 reprezentacija (9)nogomet (2524)