Latvijsko ministarstvo obrane reklo je u nedjelju da istražuje incident pada moguće ruske bespilotne letjelice u gradu Rēzekne na istoku zemlje.

“Prvotni podaci upućuju da se radi o vojnom UAV-u Ruske Federacije i, prema informacijama dostupnim Nacionalnim oružanim snagama, doletio je u naš zračni prostor iz Bjelorusije”, navodi se u priopćenju Nacionalnih oružanih snaga. UAV je bespilotna letjelica, općepoznata kao dron.

Ukrajina je u proteklih nekoliko mjeseci zapazila brojne ruske bespilotne letjelice koje su ušle u bjeloruski zračni prostor, dok se Bjelorusija više puta žalila na povredu svog zračnog prostora.

“Ova situacija je potvrda da trebamo nastaviti posao koji smo započeli kako bi ojačali latvijsku istočnu granicu”, rekao je latvijski ministar obrane Andris Sprūds.

Latvija je među mnogim NATO zemljama koje su povećale obrambene izdatke otkako je Rusija započela invaziju na Ukrajinu u veljači 2022. godine.

U nedjelju je i rumunjsko ministarstvo obrane reklo da je ruski dron kratko preletio preko rumunjskog teritorija prije nego što je ušao u ukrajinski zračni prostor.

Bukurešt je poslao poruku s upozorenjem građanima pograničnih gradova Constante i Tulcee, dok su se rumunjski borbeni zrakoplovi F-16 uputili na izvidnički let.

Vojska je također inicirala potragu za mogućim krhotinama blizu grada Periprave.

“NATO osuđuje rusku povredu rumunjskog zračnog prostora tijekom noći. Iako nemamo informacije koje ukazuju da se radilo o namjernom napadu Rusije na saveznike, radi se o neodgovornim i potencijalno opasnim postupcima”, rekao je zamjenik glavnog tajnika NATO-a Mircea Geoană, koji je i sam Rumunj.