Ispovijest pisca koji radi na “obuci” AI chatbotova: “Radim za industriju koja će me učiniti suvišnim”

novilist - prije 7 sati - link

Britanski The Guardian donosi priču o slobodnom novinaru koji radi za tehnološku tvrtku vrijednu milijarde dolara.

“Uz mene su tu i romanopisci, akademici u usponu i još nekoliko drugih slobodnih novinara. Opterećenje je fleksibilno, plaća bolja nego što smo navikli, a zadataka nikada ne ponestaje. Ali ono što mi napišemo nikada neće pročitati nitko izvan tvrtke”, ispričao je.

To je zato, dodao je, što on i njegovi kolege ne pišu za ljude već za – AI. Točnije, oni rade na “obučavanju” AI alata poput ChatGPT-a kako bi im pomogli da budu vjerodostojniji.

“Pomažemo AI-ju da izbjegne haluciniranje i laganje. Temeljni dio posla nam je pisanje lažnih odgovora na hipotetska pitanja chatbotova. To činimo tako da ga hranimo primjerima koji koriste tražilicu i citiraju izvore. Bez uvida u pisanje koje to čini, ne može naučiti to činiti sam po sebi. AI treba primjer dobrog pisanja prije nego što i sam pokuša proizvesti dobro pisanje”, tumači sugovornik Guardiana.

“Strojevi su naučeni na milijarde riječi i rečenica, pa se postavlja pitanje što ćemo im mi? Za početak, internet je ograničen, kao i zbor svake riječi ikad napisane. Dakle, što se događa kad budu digitalizirani i posljednja knjiga ili pamflet, a model još neće biti savršen? Što se događa kada nam ponestane riječi? Datum te lingvističke apokalipse već je određen. Znanstvenici su u lipnju objavili da možemo očekivati ​​da će se to dogoditi između 2026. i 2032.“, dodaje.

Bez ljudske pomoći, piše britanski list, neselektivno učenje iz podataka proizvedenih drugim AI modelima uzrokovalo bi – kolaps, a alati bi počeli stvarati besmislice.

“Nije samo u pitanju gomilanju izvornijih riječi. Ove tvrtke trebaju vrstu pisanja koju će model nastojati oponašati, a ne samo apsorbirati. A tu na scenu stupaju ljudi”.

Anotator podataka koji radi za AI kaže kako je duboko svjestan ironije svoje situacije. Posao mu je da poboljša kvalitetu rada chatbota, odnosno radi za industriju koja će njegov zanat uskoro učiniti suvišnim.

“To je kao da ste plaćeni da pišete u pijesku. Ili vam jave da će vas posjetiti Drakula, a vi umjesto da bježite, čekate kući i postavljate mu stol. Ali naš je ubojica velikodušan, dobro nas plaća. Naš sektor nestaje u dimu, pa je u redu da se barem malo i mi napušimo od tog istog dima”, bio je slikovit sugovornik Guardiana.

 

Objava Ispovijest pisca koji radi na “obuci” AI chatbotova: “Radim za industriju koja će me učiniti suvišnim” pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

AI (21)Tehnologija (597)umjetna inteligencija (87)