“Homo na jidra”: Malinska opet domaćin zaljubljenicima u tradicijska, drvena plovila

novilist - prije 8 sati - link

U Malinskoj se posljednjih godina intenzivno i organizirano radi na očuvanju i promoviranju duge i bogate maritimne baštine žitelja tog djela otoka Krka. Što kroz djelovanje upravo takvoj vrsti kulturnog naslijeđa posvećenog Interpretacijskog centra Duboak, što kroz brojne druge tradicijskom pomorstvu posvećene projekte i programe, Malinskari i Dubašljani sve češće postaju jednim od angažiranijih i gorljivijih promicatelja pomorske ali i kalafatske ostavštine svojih starih.

Tako je i tijekom cijelog ovog tjedna Malinska bila domaćinom još jednog, već po šesti puta upriličenog okupljanja i druženje zaljubljenika u tradicijska, drvena plovila.

Program “Homo na jidra” koji se odvijao proteklih dana i kulminirao upravo u danima ovog vikenda donio je pregršt zanimljivih događanja. Vrhunac prigodnih zbivanja bila je najprije noćna smotra tradicijskih barki u plovidbi, praćena glazbom i svjetlosnim efektima.

“Ples pod zvijezdama” – kako su tu tijekom večernjih sati upriličenu revijalnu jedrličarsku plovidbu mjesnom lukom prozvali njeni organizatori, bila je upravo idealan uvod u za subotnje središnje događanje te umnogome jedinstvene priredbe – regatnu plovidbu odnosno natjecanje tradicijskih plovila na Memorijalu Nikole Jurića.

Regatnom ogledanju drvenih ljepotica pogonjenih vjetrom prethodio je niz izložbenih, scenskih, radioničkih i edukativnih programa tijekom kojih su žitelji ali i posjetitelji tog otočnog turističkog središta priliku imali sudjelovati i u tematskim radionicama povezanim s morem, pomorstvom i kalafatstvom.

Manifestacija Homa na jidra, podsjetimo, startala je u DUBoaku još u srijedu predstavljanjem izložbe fotografija s morskim motivima Ivana Kosića.

Program je obuhvatio i više zanimljivih radionica, među kojima i onu vezivanja mornarskih čvorova i drugih mornarskih vještina, ali i radionicu soljenja ribe.

Posjetitelji Malinske mogli su se priključiti i vođenoj interpretacijskoj šetnji “Od mula do škvera”.

Šesto izdanje regate tradicijskih plovila “Homo na jidra – Memorijal Nikole Jurića” nije bilo lišeno niti onog zabavnog, glazbenog i ugostiteljskog dijela, uz gostovanje For2nal benda i klape Kampanel.

Objava “Homo na jidra”: Malinska opet domaćin zaljubljenicima u tradicijska, drvena plovila pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Otoci (244)Rijeka & Regija (1014)