Starmer želi ‘resetiranje’ odnosa s Irskom i EU-om

novilist - prije 5 sati - link

Britanija i Irska u subotu su objavile da “s međusobnih nesuglasica ponovno kreću prema prijateljstvu”, u trenutku kada je britanski premijer Keir Starmer u posjetu Dublinu, što je dio njegovih napora da poboljša veze s Republikom Irskom i Europskom unijom.

Starmer je prvi britanski premijer koji je u zadnjih pet godina posjetio Irsku. Razgovarao je s irskim premijerom Simonom Harrisom manje od dva mjeseca nakon što ga je ugostio u svojoj rezidenciji u Chequersu i nakon što je njegova Laburistička stranka pobijedila na britanskim izborima.

“Ovo je trenutak za resetiranje. To je trenutak kada će iza tih riječi biti neko značenje”, rekao je Starmer Harrisu na imanju Farmleigh, nekadašnjoj rezidenciji obitelji Guinness u predgrađu Dublina.

Starmer je kazao i da želi bolju suradnju s državama EU-a te da se nada poboljšanju diplomatskih i trgovinskih odnosa, a da se ne moraju ponovno razmatrati temelji britanskog odlaska iz EU-a.

Odluka Britanije da napusti EU nakon referenduma o brexitu 2016. posebno je opteretila anglo-irske odnose jer su trgovinska pravila koja vladaju u Sjevernoj Irskoj, dijelu Ujedinjenog Kraljevstva koji ima kopnenu granicu s članicom EU-a Irskom, postala glavni kamen spoticanja za dogovor.

“Ovaj trenutak predstavlja temeljnu promjenu u našim bilateralnim odnosima. S raspravama o brexitu iza sebe vraćamo se s nesuglasja ponovno na prijateljstvo”, rekli su Harris i Starmer u zajedničkom članku za The Irish Times.

Harris je otvorio sastanak pozivom da se “donese odluka o tomu kako bi to resetiranje zapravo trebalo izgledati, odnosno kako izgleda u praktičnom smislu”.

Starmer i Harris trebali bi se sastati s poslovnim predstavnicima tvrtki, među kojima su Primark i Dawn Meats te tvrtka Ornua za proizvodnju mliječnih proizvoda.

Objava Starmer želi ‘resetiranje’ odnosa s Irskom i EU-om pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

eu (252)Irska (12)Keir Starmer (28)Novosti (1297)Svijet (1991)Velika Britanija (90)