Klečali za predbračnu čistoću. U Zagrebu im uzvratili slikama Freda Matića, a u Rijeci znakovitom porukom

novilist - prije 5 sati - link

Kao i svake prve subote u mjesecu, molitelji krunice danas su se okupili na glavnom zagrebačkom trgu gdje su javno molili za “predbračnu čistoću, čednost i povratak Hrvata katoličkim vrijednostima”, a čuvala ih je interventna policija.

U isto se vrijeme i na istom trgu već tradicionalno održavao prosvjed za ženska prava koji je predvodio Forum žena SDP-a, a koji su bubnjanjem ometali molitelje.

Foto galerija: Klečitelje dočekali slikama Freda Matića Foto: Davor Kovačević

To je ujedno bio prvi prosvjed koji je održan bez nedavno preminulog SDP-ovog europarlamentarca Freda Matića, pa su članice Foruma žena SDP-a nosile njegovu sliku s natpisima “Fred branitelj pravih vrijednosti” i “Tamo gdje si stao, mi nastavljamo”, dok je na jednom transparentu stajalo “Gdje su molitve za žrtve femicida?”.

Tijekom molitve, koja je počela u 8.30 i završila sat vremena kasnije, osim manjih verbalnih prosvjeda nisu zabilježeni veći incidenti, a molitelji su nakon završetka krunice uz pjesmu i blagoslov svećenika otišli u baziliku Presvetoga Srca Isusova u Palmotićevoj ulici gdje je održana misa.

Nisu davali nikakve izjave za medije jer im je iz organizacije rečeno da ne razgovaraju s novinarima.

Osim u Zagrebu, klečitelji su se okupili i u drugim hrvatskim gradovima. U Rijeci im je nasuprot stala grupa građanki i građana, koji su izvijesili transparent “Molitva i krunica ne brišu krv s vaših ruku”.


“Muškarci ograđeni jednakobrojnom policijom mole za duhovni autoritet nad svojim susjedama, majkama, sestrama, suprugama, kćerima, ženama koje poznaju i ne poznaju. Ženama je inače zabranjen ulaz u njihovu nimalo morbidnu skupinu, ali to nije bio slučaj u Rijeci.

Ponosni na svoj grad, želimo vam ukazati da je Rijeka opet pokazala svoju progresivnu, europsku stranu gdje se tijekom ultrakonzervativnog muškog skupa protiv ženskih prava propustila i jedna žena.

Tako da se riječkim moliteljima ne može reći da su mizogini kada prakticiraju svoju ravnopravnost sa ženama u molitvi protiv zdravog razuma. Ako ne vjerujete, dođite sljedeće prve subote pred crkvu Svetog Vida pa vidite na svoje oči”, poručili su iz ove grupe građana.

U Šibeniku se molilo na glavnom gradskom trgu gdje su se također okupili prosvjednici s velikim transparentom “Oprez, mizoginija”, u Karlovcu se “klečalo” na Strossmayerovom trgu na kojemu su prosvjednici skandirali tijekom molitve, a u Osijeku su prosvjednici održali performans nazvan “Tiha misa” kojim su željeli ukazati na rastući religiozni fanatizam i pokušaj ograničavanja prava žena u društvu.

Molitva krunice organizirana je i u Bjelovaru, Dubrovniku, Slavonskom Brodu, Splitu, Trogiru, Vinkovcima, Virovitici, Vukovaru i Zadru.

Objava Klečali za predbračnu čistoću. U Zagrebu im uzvratili slikama Freda Matića, a u Rijeci znakovitom porukom pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska (4125)klečanje (5)klečitelji (5)Novosti (1297)