U Gospiću se obilježava 31. obljetnica operacije Medački Džep

novilist - prije 4 sata - link

Ovoga ponedjeljka, 9. rujna, obilježit će 31. obljetnica Vojno-redarstvene operacije Medački džep. Sveta misa za poginule hrvatske branitelje služit će se u katedrali Navještenja blažene djevice Marije s početkom u 10 sati, a potom slijedi polaganje vijenaca i paljenje svijeća i Središnja svečanost kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu Alojzija Stepinca.

Komemoracija se nastavlja polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u vojarni “9. gardijske brigade Vukovi”. Od 13 sati održat će se polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod spomen-obilježja Velebitskim junacima u Rizvanuši pored Gospića.

Operacija Medački džep je naziv za dvodnevnu napadnu operaciju koju su izvele hrvatske vojno-redarstvene snage u razdoblju od 9. do 11. rujna 1993. protiv paravojnih postrojbi tzv. Republike Srpske Krajine.

Ovo područje nalazilo se tijekom rata u neposrednoj blizini grada Gospića sklopu samoproglašene tzv. Republike Srpske Krajine. Do oslobođenja, sa ovog su područja vršeni gotovo svakodnevni topnički napadi na Gospić i okolicu, uz povremen pješačke napade kako bi se ugrozila sigurnost ovog dijela bojišnice.

Operaciji Medački džep prethodile su tijekom 1993. učestali topnički napadi i djelovanja diverzantskih skupina snaga 15. korpusa “Srpske vojske Krajine (SVK)” nastojeći preuzeti inicijativu na vitalnom dijelu Ličkog bojišta.

Povremenim je topničkim udarima sustavno narušavana normalizacija života i onemogućen povratak prognanika i izbjeglica na šire područje Gospića. Neprijatelj je pritome angažirao gotovo sveukupno vono sposobno stanovništvo.

Srpska je strana provodila taktiku iznenadnih, kratkotrajnih udara malim diverzantskim skupinama na hrvatske položaje, koje su kombinirali s iznenadnim topničkim napadima na šire područje grada Gospića.

Po mišljenju tadašnjeg načelnika glavnog stožera Hrvatske vojske generala Janka Bobetka čitavo je područje bilo od iznimne strateške važnosti za Hrvatsku zbog križanja komunikacijskih linija između Zagreba i Splita s jedne, te Rijeke s druge strane.

Pritom je general Bobetko stalno isticao da ona strana koja kontrolira Velebit, ujedno kontrolira i sveukupnu situaciju zbog čega je za hrvatsku stranu bilo bitno da se položaji koje je ondje držala specijalna policija na Velebitu i održe.

Nakon toga su zapovjednici Policije Željko Sačić i Mladen Markač izradili plan za onemogućavanje upada neprijatelja na ovaj teritorij. Kodno ime ove operacije bio je “Džep 93”.

Hrvatske snage formirale su dvije ojačane borbene grupe od koje je jednu činila 9. gardijska brigada Hrvatske vojske pod zapovjedništvom tadašnjeg pukovnika Mirka Norca, dok su drugu činili pripadnici Specijalne jedinice policije pod zapovjedništvom generala Mladena Markača.

Napadna djelovanja hrvatskih snaga započela su 9. rujna 1993. u 6:10 ujutro da bi se nakon nekoliko sati borbi dvije borbene grupe uspješno su se spojile. Medački džep bio je oslobođen, uz šest poginulih i 53 ranjena hrvatska policajca i vojnika.

Nakon završetka operacije Džep 93, uslijedio je veliki pritisak UN-a na hrvatsku stranu što je rezultiralo da se hrvatske snage u konačnici povuku s toga terena u koji je ušao UNPROFOR.

Objava U Gospiću se obilježava 31. obljetnica operacije Medački Džep pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

domovinski rat (64)Lika (44)Lika & Senj (176)Rijeka & Regija (1021)