Ovogodišnji urod grožđa u Vrbničkome polju i do 40 posto manji, ali za kvalitetu vina nema straha

novilist - prije 1 dan - link

VRBNIK – Iako su pojedini vrbnički vinari i proteklih dana brali grožđe, uglavnom za vlastite potrebe, s jučerašnjim je danom i službeno krenula ona »prava« trgadba, berba grožđa u Vrbičkome polju.

Na znak iskusnih enoloških stručnjaka Poljoprivredne zadruge Vrbnik, najvećeg i najstarijeg vinskog pogona na otoku Krku, vrbnički su zadrugari udruženi sa svojom rodbinom, prijateljima i pomagačima sad zasukali rukave te krenuli brati plodove u svojim nasadima vinove loze.

Unatoč silnoj volji i spremnosti otočnih vinogradara da, kao i uvijek, spremno i spretno odrade posao koji priroda pred njih stavlja, čini se da će se ove godine svi ipak morati zadovoljiti s ponešto »tenjim« i siromašnijim količinskim saldom svoga cjelogodišnjeg rada i truda.

– Nažalost, već prvog dana ovogodišnje berbe počele su se obistinjavati naše prognoze temeljene na obilascima i pregledavanjima vinograda, a koje su predviđale značajno manji urod od onog kojemu smo u količinskom smislu svjedočili lani, ali i nizu prethodnih godina, predstavio nam je Denis Matanić, upravitelj Poljoprivredne zadruge Vrbnik.

Poplava pa »sparelina«

Poplave kojima smo svjedočili pred početak ljeta, u lipnju, a koje su kao i dobar dio otoka Krka potopile te danima u vodi držale i dijelove Vrbničkog polja, samo su dio problema koje je ova godina donijela našim vinogradarima. Nakon poplave koja je bez prinosa ostavila dijelove polja, uslijedila je »sparelina«, kako je ovdje vinogradari nazivaju, bolest koju uzrokuje prekomjerna vlaga, a posljedice koje se vide na rascjepkanim grozdovima. Potom je uslijedila suša praćena iznimnim vrućinama.

Stoga, u takvim okolnostima i ne čudi da će ovogodišnji urod biti osjetno manji, nažalost možda i do 40 posto kvantitativno slabiji u odnosu na onaj lanjski, kad su naši zadrugari ubrali i na preradu u naše podrume dovezli 91 vagon, odnosno 910 tisuća kilograma grožđa. Ove ćemo godine, prema svemu sudeći, berbu zaključiti s između 550 i 600 tona grožđa, nastavlja zadružni upravitelj. Za usporedbu, u 2022. godini imali smo 1,19 milijuna kilograma grožđa, kaže nam nadalje zadružni čelnik. Dobra »vijest« u nizu onih lošijih ipak jest da su plodovi koji su preživjeli ovu godinu iznimne kakvoće, a što potvrđuju naši zadružni enolozi napominjući da će, slijedom svega što im prvi dan berbe potvrđuje, vino koje ćemo proizvesti biti odlične, rekao bih i superiorne kvalitete.

Zadrugarima će u ovoj težoj i siromašnijoj godini pomoći i to što smo pred koji dan na skupštini Zadruge odlučili povisiti otkupnu cijenu grožđa koja je s donedavnih 1,37 eura sad podignuta na zagarantiranih 1,5 eura po kilogramu, nastavlja Matanić. Podsjetio je i da se zadrugarima tijekom godine isplaćuju i dodatna sredstva, ovisno o uspješnosti poslovanja zadružnog pogona odnosno namicanja prihoda od tržišnog plasmana zadružnih vinskih aduta.

Reduciranje

Nažalost, ne može svaka godina biti dobra, pa ni rekordna, priroda jednostavno tako ne funkcionira. Tu su naravno i izazovi koje nam svima donose klimatske promjene i nerijetko sve ektremnije vremenske prilike s kojima se svi poljoprivrednici, pa tako i vinogradari i vinari, moraju nositi. U ovakvim okolnostima, nastavlja Matanić, bit ćemo prisiljeni odustati od dijela svojih proizvoda i koncentrirati se na naš glavni proizvod – Zlatnu vrbničku žlahtinu u butelji.

Denis Matanić, upravitelj Poljoprivredne zadruge Vrbnik / Foto: Mladen Trinajstić

Ono što će se silom prilika sad morati reducirati vina su u većim pakiranjima za ugostiteljstvo i neki drugi proizvodi. Ono što ćemo zadržati u rinfuzi usmjerit će se ponajprije servisiranju potreba naših vjernih dugogodišnjih partnera, ugostitelja u regiji, nastavlja Matanić ocjenjujući da za neke daljnje »prodajne izlete« u 2025. godini vina ipak neće biti dovoljno.

U takvim okolnostima realno je očekivati i da će zbog smanjenog uroda morati porasti cijena samog vina. Koliko točno i kad još ne znamo, nastavlja zadružni upravitelj zaključujući da će se o tom odlučivati nakon što se berba završi, odnosno nakon što i posljednji traktor u njihovom pogonu isprazni svoj slatki teret. Zadružni nam je upravitelj, vadeći na stol evidencije proteklih trgadbi, napomenuo i da su količine na koje se ovih dana u PZ-u računa na razini onih koje su ondje posljednji put ubrane još dalekih 2007. i 2008. godine, kad je prerađeno 54 odnosno 58 vagona grožđa.

Rekordna je pak bila 2018. godina kad je u PZ-u prerađeno čak 173 vagona, gotovo tri puta više no što će se preraditi ove, završio je prvi čovjek vrbničkog PZ-a.

Bojazni za kvalitetu nema

Ponosni smo na razinu i kvalitetu tehničke opremljenosti naših prerađivačkih pogona i podruma, pa tako i ovu berbu dočekujemo s novim sustavom hlađenja mošta, u nabavu i postavu kojeg su investirana značajna sredstva.

Potpuno novi podrum s najsuvremenijom opremom, zaokružen spomenutim novoinstaliranim cijevnim sustavom hlađenja mošta rashladnim medijem – glikolom, uz znanje i iskustvo naših enologa čini nas sigurnima da ćemo i u ovako izazovnoj godini kvalitetu naših vina zadržati na dostignutoj visokoj razini. A nju potvrđuje nedavno na Decanteru nam dodijeljena srebrna medalja za našu Zlatnu vrbničku žlahtinu.

Bojazni za kvalitetu vina nema, pa sam siguran da ćemo i dogodine imati prilike ćakulati u osvojenim nagradama i priznanjima, zaključio je upravitelj Poljoprivredne zadruge Vrbnik, vinskog pogona koji je ove godine ušao u odabrani krug deset najvećih proizvođača vina u našoj zemji.

Mali urod – kratka berba

Šteta koju su napravile iznimne količine kiše koje su se u lipnju slile na otok Krk, i koje su kao nikad do sad danima potopljenim držale krčko polje Kimpi ali i dijelove Vrbničkog polja, a koje je u gospodarskom smislu znatno važnije i osjetljivije od spomenutog krčkog polja, učinile su štete koje nisu tek sezonske naravi. Nažalost, na dijelovima polja na kojima se voda najdulje zadržala dijelovi nasada, po procjenama stručnjaka, patit će i dogodine, otkrio nam je Denis Matanić. Naš nam je sugovornik pri tom najavio i da će ove godine, zbog značajno manjeg uroda, trgadba u Vrbničkom polju trajati možda i upola kraće od uobičajenih devet-deset dana, koliko je redovito trajala posljednjih godina.

Lijepo, ukusno, zrelo

Grožđe je lijepo, ukusno i zrelo. Jedino je »lahko« odnosno nema ga puno, riječi su kojima nam je tijek prvog dana trgadbe u svom vinogradu opisao jedan od brojnih vrbničkih vinogradara. Iako je noć pred službeni početak berbe protekla kišno, blata u polju nije bilo u mjeri koji bi značajnije otežavao kretanje brojnih ondje okupljenih Vrbenčana, unutar gustim redovima loze zasađenih vinograda.

 

Objava Ovogodišnji urod grožđa u Vrbničkome polju i do 40 posto manji, ali za kvalitetu vina nema straha pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

GROŽĐE (4)Otoci (248)