Vlada predstavila novi paket mjera, struja i plin skuplji 10 posto

narod - prije 5 sati - link

vladavlada

Vlada je predstavila novi paket mjera pomoći u borbi protiv inflacije. Struja i plin poskupljuju po 10 %, kroz šest mjeseci, jednokratne potpore dobivaju umirovljenici s malim mirovinama, nezaposleni hrvatski branitelji, a prehrana studenata neće poskupjeti 20 %. Premijer ističe sveobuhvatnu podršku sedmom paketu mjera.

Premijer Andrej Plenković je nakon uvodnih riječi na početku sjednice Vlade prezentirao paket mjera pomoći u borbi protiv inflacije, vrijednosti 250 milijuna eura.

Naglasio je kako su prioriteti paketa zadržati nisku cijenu energije te štititi one koji su najranjiviji.

Dodao je da za ovaj paket mjera kojeg donose imaju punu političku podršku među koalicijskim i socijalnim partnerima, a jednako tako i sa županijske, gradske i općinske razine.

Poskupljenje struje u dvije faze

– U vezi sa strujom, s obzirom na to da se okolnosti mijenjaju, nastavljaju se subvencije kućanstva, javni, neprofitni sektori, mikro, mali i srednji poduzetnici, no kada je riječ o struji doći će do određenog povećanja cijena, kroz 6 mjeseci ukupno 10 %. Povećanje će ići u dvije faze, rekao je.

Za studeni bi računi bili veći oko 6,5 %, a ostatak početkom 2025. godine.

Izvor: Fah

Primjer poskupljenja plina u Zagrebu

Govoreći o cijeni plina, rekao je da će povećanje kroz šest mjeseci biti 10 %, uz zadržane subvencije.

Pokazao je primjer na razini Grada Zagreba – godišnji trošak za plin u prosječnom kućanstvu, s godišnjom potrošnjom od 12.000 kWh.

– Tržišna cijena 680 eura, snižena cijena, zahvaljujući mjerama Vlade, 85 eura. Vrijednost mjere je 35,3 milijuna eura kada je riječ o javnom, neprofitnom sektoru te malom poduzetništvu.

Izvor: Fah

“Bez mjera Vlade 377 €, s mjerama Vlade 315 €”

– Za toplinsku energiju, riječ je o trošku koji se odnosi na nekoliko gradova koji imaju ovaj oblik toplinske energije, subvencija za prosječni stan od 60 metara kvadratnih, tržišna cijena bez mjera Vlade je 377, s mjerama Vlade 315 eura, rekao je Plenković.

Izvor: Fah

Vaučeri od 70 eura za najugroženije

Drugi dio paketa je ciljan, odnosi se na one koji zasigurno su najranjiviji u hrvatskom društvu.

Naknada za ugrožene kupce energenata, dakle naknada za troškove energije odnosi se na 88.500 osoba koji imaju status ugroženog kupca energenata i imaju pravo na podmirivanje troškova električne energije, plina ili toplinske energije.

Ukupan iznos mjesečne naknade je 70 eura, a riječ je o vaučeru.

– Podsjećam da je izvorni iznos prije ovih kriznih vremena bio 26 eura. Na ovaj način, oni korisnici koji su najugroženiji dobivaju potporu da, ako su zajedno njihovi računi plina i struje, primjerice ispod 70 eura, onda se taj iznos uzima od iznosa koji je na vaučeru, a ako je povrh, vaučer je 70 eura, a njihov račun ukupno 75, 77, 88, 80, onda oni dodaju 5, 7, 8 ili 10 eura. Vrijednost ove mjere je 24 milijuna eura, kazao je Plenković.

Izvor: Fah

Mjera pomoći pružateljima socijalnih usluga

Naknada za ublažavanje porasta troškova energije za pružatelje socijalnih usluga odnosi se na pružatelje usluga pomoći u kući, pružatelje usluge smještaja u udomiteljskoj obitelji, pružatelje usluga smještaja organiziranog stanovanja i boravka. Ovisno o broju korisnika, riječ je o mjeri koja iznosi od 70 do 540 eura mjesečno.

Više je od 500 pružatelja ovakvih usluga, 2500 udomiteljskih obitelji. Ukupna vrijednost ove mjere je 2 milijuna eura.

Izvor: Fah

Jednokratne potpore umirovljenicima

Deveti krug jednokratnih potpora namijenjen je umirovljenicima kojima je mirovina do 840 eura.

Premijer je istaknuo da su podršku ovoj mjeri daje Hrvatska stranka umirovljenika, ali i Matica umirovljenika Hrvatske i Sindikat umirovljenika Hrvatske.

Ovdje je riječ o 760.000 umirovljenika koje imaju mirovinu do 840 eura, ukupna vrijednost ove mjere je 76,5 milijuna eura.

– Tu postoje četiri razreda – oni koji imaju mirovinu do 350 eura dobit će potpore od 160 eura, oni koji imaju 350 do 500 eura dobit će potporu od 120 eura, s mirovinom od 500 do 650 eura dobit će 80 eura, a oni s mirovinom između 650 do 840 eura dobit će 60 eura potpore.
Podsjetio je na osam paketa mjera za umirovljenike.

– Oni su bili teški 537 milijuna eura, plus ovih 76,5 milijuna eura, o čemu odluku donosimo danas. Bit će isplaćeni tijekom jeseni, rekao je.

Izvor: Fah

Potpora studentima 4,5 mil. eura

Nastavlja se i potpora studentima, i to u iznosu 4,5 milijuna eura.

Putem Ministarstva znanosti i obrazovanja, s dodatnom subvencijom od 4,5 milijuna eura, prema 25 centara u 25 gradova, osigurano je da studentska prehrana ne poskupi za 20 %.

Plenković je rekao kako je to važna mjera onima koji se obrazuju da Hrvatska u budućnosti bude što kvalitetnija, a ovaj način pomaže im se u troškovnom smislu, piše HRT.

Mjera naknade nezaposlenim braniteljima

Iznos mjere naknade nezaposlenim hrvatskim braniteljima je 1,3 milijuna eura.

Riječ je od oko 13 tisuća osoba, koji će dobiti jednokratnu novčanu naknadu od 100 eura, kako bi se ublažili rast troškova života.

Izvor: Fah

Objava Vlada predstavila novi paket mjera, struja i plin skuplji 10 posto pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Andrej Plenković (504)Hrvatska (4116)Izdvojen članak (819)Vlada RH (83)