Stranka Marine Le Pen ipak je ključna za izbor novog francuskog premijera?

narod - prije 5 sati - link

le penle pen

Francuski predsjednik Emmanuel Macron konačno je imenovao Michela Barniera za premijera koji će prekinuti politički zastoj u Francuskoj nakon dva mjeseca. No, njegovo djelovanje čini se neće biti moguće bez desnice, odnosno stranke Marine Le Pen, budući da su se ljevičari već izjasnili da mu neće izglasati povjerenje.

Opstanak buduće vlade Michela Barniera ovisi o dobroj volji Nacionalnog okupljanja, desne stranke Marine Le Pen koja je završila na trećem mjestu na prijevremenim izborima ovog ljeta.

Nova narodna fronta, ljevičarski savez koji je osvojio najviše mjesta, ali nije uspio dobiti apsolutnu većinu, već je poručio da neće dići ruku za povjerenje Barnieru u Nacionalnoj skupštini. Barnier će stoga trebati prešutnu potporu desnice kako bi osigurao da njegova vlada ne bude odmah srušena. Naime, Macronova koalicija i Republikanci, iz čijih je redova Barnier, imaju samo 213 mjesta što je daleko ispod 289 potrebnih za većinu.

>Macron prelomio: Nominirao Michela Barniera za novog premijera Francuske

Čelnici Nacionalnog okupljanja iznijeli su svoje uvjete za potporu premijeru: mjere o kupovnoj moći, sigurnosti i imigraciji; uvođenje razmjerne zastupljenosti u parlamentu; i “poštovanje” prema zastupnicima desnice, piše Politico.

“Nacionalno okupljanje ima 142 zastupnika, ne možete ih ignorirati”, rekao je centristički senator i Macronov saveznik Hervé Marseille u intervjuu za Le Monde.

>U Francuskoj neizvjesno sastavljanje vlade, potencijalni partneri uzajamno se isključuju

Iako je stranka Marine Le Pen izgubila parlamentarne izbore, za koje se očekivalo da će dobiti, sada se ipak pokazala kao kingmaker, odnosno ključni igrač.

Mišljenje Le Pen važno je Macronu?

Le Pen je, prema pisanju francuskih medija, bila utjecajna osoba u ovotjednim pregovorima o izboru sljedećeg premijera.

U vrtlogu potrage za novim čelnikom konzervativni teškaš Xavier Bertrand pojavio se kao favorit nakon sastanka u utorak na kojem su zastupnici desnog centra rekli Macronu da će podržati desno orijentiranog premijera. Macron je nazvao Le Pen kasnije tog poslijepodneva, kazao je vladin dužnosnik koji je želio ostati anoniman. Macron i Le Pen su razgovarali o nominaciji Bertranda kao i bivšeg socijalističkog francuskog premijera Bernarda Cazeneuvea.

Nije jasno što su rekli Le Pen i Macron, ali ona i Bertrand nemaju baš dobru prošlost, Bertrand se jednom hvalio kako je “razbio ralje krajnje desnice” u sjevernom uporištu Le Pen nakon što ju je pobijedio u utrci za vođenje regije Hauts-de-France.

Nacionalno okupljanje zaprijetilo je da će “odmah odbaciti” Bertrandovu vladu bez obzira na njegovu politiku, što si Macron nije mogao priuštiti. I tako je u četvrtak Bertrand izašao, a Barnier ušao u igru.

>Granić: Francuzi – narod zarobljen u vlastitoj državi

Pitanje je sada može li Barnier, koji će također morati napraviti kompromis sa svojim pristašama i zadovoljiti NR, koji se protivi mnogim proračunskim rezovima koji će vjerojatno biti predloženi kako bi se riješili strašni problemi francuskog duga.

“Čini se da Barnier ispunjava barem jedan od kriterija koje smo zahtijevali, a to je da ima nekoga tko će poštovati različite političke snage i moći razgovarati s Nacionalnim okupljanjem”, rekla je Le Pen. “To će biti korisno jer će biti potrebni kompromisi za rješavanje proračunske situacije.”

Nemir u Macronovom taboru

Macronov odnos prema Nacionalnom okupljanju izazvao je nemire u njegovom taboru. Nakon što je raspustio parlament nakon dominantnog nastupa desnice na europskim izborima u lipnju, francuski predsjednik vodio je kampanju za držanje desničara podalje od vlasti u Parizu. Sada im je dao Damoklov mač da vise nad sljedećom vladom.

>Iznenađujuća pobjeda ljevice na izborima u Francuskoj: Slave razbijajući i paleći

Jedan centristički zastupnik rekao je da razvoj događaja od četvrtka “ne odgovara duhu republikanske fronte”, što je referenca na tradicionalni pakt među glavnim strankama da se “krajnja desnica” drži podalje od vlasti. Zakonodavac je rekao da Barnierovu sudbinu zapravo “drži Nacionalno okupljanje”.

Još jedan lijevo orijentirani parlamentarac iz Macronove stranke okrivio je ljevicu za neuspjeh “razmišljanja izvan okvira”. Nakon početnih internih prepirki, Nova narodna fronta predložila je svoju kandidatkinju, 37-godišnju državnu službenicu Lucie Castets, za mjesto premijerke, inzistirajući na tome da joj prvo mjesto daje pravo izbora. Macron je brzo oborio Castetsinu kandidaturu u ime institucionalne stabilnosti, predviđajući da ona neće preživjeti glasanje o povjerenju u rascjepkanoj Nacionalnoj skupštini.

Objava Stranka Marine Le Pen ipak je ključna za izbor novog francuskog premijera? pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Emmanuel Macron (89)francuska (212)Hrvatska (4116)Izdvojen članak (819)Marine le Pen (55)Nacionalno okupljanje (4)