Capak upozorava: “Broj slučajeva covida-19 u porastu, jedna osoba preminula”

riportal - prije 5 sati - link

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak, izvijestio je o porastu slučajeva covida-19 u Hrvatskoj tijekom ljetnih mjeseci, pri čemu su većina slučajeva bili blaži oblici bolesti. Nažalost, zabilježen je i jedan smrtni ishod povezan s virusom. Capak je istaknuo da su tjedne brojke porasle 5 do 6 puta u protekla tri mjeseca, ali većina zaraženih imala je blage simptome.

Iako je covid respiratorna infekcija, Capak naglašava da se još uvijek nije ustalio kao sezonska bolest. Prema dosadašnjim iskustvima, broj slučajeva obično raste tijekom ljeta, a Capak očekuje veći broj zaraženih tijekom zime. Populacija se polako privikava na prisutnost virusa, i ako ne dođe do značajnijih mutacija, covid bi mogao postati uobičajena i stalno prisutna respiratorna bolest.

Capak je također potvrdio dolazak novog Pfizerovog cjepiva Comirnaty JN.1, koje je počelo pristizati u županijske zavode za javno zdravstvo i uskoro će biti dostupno i u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Pozvao je rizične skupine, uključujući kronične bolesnike, imunokompromitirane i starije osobe, da se cijepe ovim cjepivom koje pruža zaštitu od novih podvarijanti omikrona.

The post Capak upozorava: “Broj slučajeva covida-19 u porastu, jedna osoba preminula” appeared first on Riportal.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska i svijet (527)korona (7)smrt (111)