Radić otkrio hoće li i pod kojim uvjetima i dalje podržavati Vladu

narod - prije 5 sati - link

radić, Vladuradić, Vladu

Raskol u Domovinskom pokretu stavio je i pitanje saborske većine na dnevni red. Dio saborskih zastupnika otišao je sa strujom Marija Radića. Ostaje pitanje: hoće li i dalje podržavati Vladu ili će postati oporba?

Mario Radić osniva svoju stranku. Idući tjedan javnosti će biti predstavljen i osnivački odbor nove stranke, čije se programske ideje već testiraju na fokus grupama. Paralelno se odvija proces osipanja članstva stranke koju je, nakon pobjede na izbornom saboru, nastavio voditi Ivan Penava, piše Novi list.

>Mario Radić najavio osnivanje nove stranke nakon što je napustio Domovinski pokret

No, u vezi zastupnika izabranih u Sabor na listi Domovinskog pokreta sve je egzaktno. I Penava mora priznati da ih u klubu kojem je sada na čelu Ivica Kukavica više nema 11 nego devet i da će ta brojka pasti na osam kada krajem studenog Damir Biloglav reaktivira svoj zastupnički mandat. Samim tim se, dakle, parlamentarna većina smanjuje na 77 odnosno 76 zastupnika.

>DP napustili mnogi ugledni članovi: Pravi razmjeri ‘egzodusa’ članstva predmet su oprečnih interpretacija

Razumljiv je argument da Igor Peternel, Krešimir Čabaj i Damir Biloglav ne mogu ubuduće u Saboru dizati ruku za Vladu u kojoj su i ministri DP-a koje oni smatraju odgovornima za ishod subotnjeg izbornog sabora, javno izjašnjavanje o kandidatima za vodeće stranačke dužnosti, piše Novi list.

Vladajući ili oporba?

No, s druge strane, premijer Andrej Plenković nije se miješao u te izbore, nije stao uz Penavu, pa da bi to bio logičan razlog da mu spomenuta trojica zastupnika uskrate podršku.

“Ovako, mi smo pristali na provedbu koalicijskog sporazuma, koja nam se, moram priznati, nije baš sviđala. Zato ćemo mi najnormalnije sjesti s vladajućima i reći im koji su otprilike naši zahtjevi. Ako ih oni ne prihvate, mi ćemo u Saboru biti oporba”, kazao je Mario Radić.

>Posljedice raskola: DP više nema zastupnika u zagrebačkoj Gradskoj skupštini

“Mi nismo Most da ćemo pod svaku cijenu bježati od bilo kojeg oblika vlasti. Političko-ideološki dio koalicijskog sporazuma HDZ-a i Domovinskog pokreta uopće se ne realizira i na tome ćemo mi inzistirati.

Ključne su nam politike, programski okvir koalicijskog sporazuma, ne pozicije. Sve će, mislim, biti jasno do početka zasjedanja Sabora”, objasnio je Radić polazište stranke koju će formirati s drugima koji su se našli izvan Domovinskog pokreta.

>Ugrožava li raskol u DP-u vladajuću većinu? Peternel potvrdio da više nije član stranke

Znači da nije još isključeno da parlamentarna većina zaista bude 78 ili 79 zastupnika, kao i prije raskola u Domovinskom pokretu, piše Novi list.

Objava Radić otkrio hoće li i pod kojim uvjetima i dalje podržavati Vladu pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Domovinski pokret (365)Hrvatska (4115)ivan penava (214)Izdvojen članak (819)Mario Radić (137)vlada (90)